Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар с 30-годишен опит: Трябва да знаете тези неща за секцио и нормално раждане!

Секцио или нормално раждане

Иван Диков има 30-годишен лекарски стаж. Казва, че на 60 000 раждания годишно в България само 2-3 случая са с усложнения. Също така успокоява бременните, че нормалното раждане не е нещо страшно, както и раждането секцио. Ето какво казва още д-р Диков е интервю за в. „Доктор“.

Д-р Диков, има ли дилема естествено раждане или секцио?

В последните години доста се коментира дали раждането да става по естествен или по оперативен път. Това обаче никой не може да каже предварително, докато раждането не завърши. И най-нормалното физиологично раждане, което върви гладко, може в определен момент да постави в угроза или майката, или детето. Тогава, разбира се, че ще завърши по оперативен път.

Обикновено някой колега следи бременността на жената. Редно е с този колега и с неговия екип да обсъдите

Д-р Диков секцио
Д-р Иван Диков

как ще раждате, кое е по-разумно във вашия случай. Трябва да е ясно дали едно раждане по естествен начин ще постави на изпитание вас и детето ви, какви рискове се поемат. При много малък процент от жените още преди да решат да забременеят по чисто медицински причини се знае, че ще родят чрез цезарово сечение.

При други жени в хода на бременността се установява нещо, което налага да препоръчаме също оперативното родоразрешение. При основната част от жените обаче няма нужда от операция, защото раждането е нормален физиологичен процес, който се извършва по естествен механизъм.

Кое всъщност е по-добро за жената и бебето?

Най-нетравматично, без последствия и за майката, и за детето, е раждането по естествен механизъм. В днешно време може да се приложи разумно обезболяване на родовия процес.

Когато раждането е добре водено и контролирано, продължава максимум 3-4 часа. А след три дни родилката спокойно ще се прибере вкъщи. Детето няма да седи в интензивен сектор.

Много субективни впечатления навяват на мисълта, че цезаровото сечение е просто едно разрезче и хоп – детето изскача. Всяка операция е свързана с рискове, пък било то и разумни. Имате анестезия, отваряне на корема, работа с коремните органи, магистрални кръвоносни съдове, маточна кухина, отделя се много кръв, а няма по-добра среда за развитие на микроорганизмите от кръвта. Разбира се, това не означава, че щом има рискове, не трябва да правим цезарово сечение.

Нормалното раждане не е страшно, когато жената има съответната нагласа. А там, където има медицински индикации, най-добре е да се приеме оперативната интервенция.

На кой етап на бременността се планира секцио?

Ако по някаква медицинска причина е взето решение още преди бременността или през нея, че е по-добре раждането да стане оперативно, то се насрочва не по-късно от две седмици преди вероятната дата. Ако родовият процес започне по-рано, жената пак ще роди по оперативен път.

Когато всичко върви нормално при една напълно здрава жена, около 37-38-та седмица се прави прогноза на раждането на база на това как е протекла бременността, състоянието на майката, на плода, размерите на таза, очакваното тегло на детето, състоянието на меките родови пътища, разположение на плацентата, количество околоплодни води, зрялост на маточната шийка и още много други неща. На базата на всичко това и не на последно място – личното решение на бременната, се взима съответното решение. Вариантите са три – секцио, опит за естествено раждане, което може да завърши оперативно, и изчакване на спонтанно включване на родова дейност.

Обикновено жените се страхуват от болката и затова искат секцио.

Не трябва да се елиминира и чувството на страх у бременната. То си личи кога е глезотия, кога е патологичен страх. Чувството за страх е нормално и то ни защитава в определени ситуации. Но когато страхът не може да бъде превъзмогнат, въпреки получената информация, той се превръща в реална индикация за раждане по оперативен път. Ако не се помогне на такава жена, още след третия ден в очакване на раждането тя ще бъде с тотапно съсипана нервна система, със смачкана психика. А след това кой знае колко време ще мине, докато тази жена си възстанови нормалното състояние и самочувствие.

В тази връзка е хубаво всяка бременна да посети болници с родилно отделение в дните на отворени врати. Това не се заплаща, но може да получите лично информация. И изберете да родите в това лечебно заведение, където ще се чувствате по-сигурни. Защото ако нямате това чувство, ако сте разтревожени, и прагът ви на болка ще падне с всичките последици от това.

Трябва ли след първо раждане чрез секцио, следващите раждания непременно да са оперативни?

Около 5-6 седмици след раждането, независимо от начина, по който е станало, организмът на бременната е готов да забременее отново.

Ако е предшестващо цезарово сечение, то 2-2,5 г. след него, ако настъпи раждане, за предпочитане е отново да стане чрез цезарово сечение. Ако са минали повече от 3 години и няма индикации за оперативно раждане, например очна патология или тежка промяна на таза, или сърдечно заболяване, жената може спокойно да роди по естествен механизъм.

Над колко кг трябва да е теглото на бебето, за да се наложи цезарово сечение?

Ако жената е висока 150 см, за нейния таз и 2,5 кг ще бъде голямо дете. Когато започне родовият процес, тазът на жената също претърпява изменения. Родовият канал също се променя. Но той не е идеален кръг, нито главата на детето е идеална окръжност. В 94% от случаите водеща част е главичката. Важно е как е поставена и дали може раждането да завърши атравматично. Възможно е да преценим размерите на детето преди започване на родовия процес.

Бебе около 4-4,2 кг се смята за едро. Поради променения начин на хранене с поемане на повече въглехидрати децата се раждат около 3,5 кг, т.е. днешните деца са малко по-големи. Но лекарят ще прецени дали това дете може да мине през родовия канал, или не. Ако има малко по-едър плод и още някакви усложнения, везните накланят към това да се извърши цезарово сечение. Трябва да се вземе предвид за кой път жената ражда, колко голямо е било предишното дете. Всеки отделен случай трябва да бъде интерпретиран сам за себе си.

Само при 4% от случаите бебетата са със седалищно прилежание. До 2-3 седмици преди вероятната дата за раждане може да стане завъртане на детето. След това е почти невъзможно. Но дори при седалищно прилежание може да се предприеме раждане по естествен механизъм. Има максима – седалищно прилежание и още нещо – това вече са показания за цезарово сечение.

Искам да успокоя бременните. От около 60 000-62 000 раждания в България всяка година само 2-3 случая минават с усложнения. Имам повече от 30 години работа в тази система, но със сигурност в нито едно лечебно заведение няма да бъдете оставени на самотек.

Погрешно е също да смятате, че ще ви обърнат внимание само ако сте родила чрез цезарово сечение. Не се плашете от нормалното раждане.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *