Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защита от алергени – основни насоки за 4-те сезона

Както вероятно вече сте открили, промените във времето могат да означават продуктивен и енергичен ден или такъв, в който единственото ви възможно действие е посягането към инхалатора и вземането на антихистамини. Освен това сте наясно, че много форми на алергия или астма са сезонни и се повтарят през определен период от годината. Съветваме ви да внимавате в сезоните, които могат да се отразят на състоянието ви и да вземате мерки.

Основни насоки

Следете времето
Ако имате алергии или астма, проверете прогнозата по интернет. Когато предварително сте наясно с температурата, с влажността и вероятността от валежи от дъжд или от сняг, ще имате време да вземете лекарства и да се подготвите за потенциално влошаване на симптомите.

Набавете си медикаментите
Страдащите от алергии или астма трябва да са особено внимателни при преместването на различните препарати и другите свързани със заболяването им вещи от едно палто или яке в друго. Напълнете джобовете на връхните дрехи за всеки сезон с нещата, които са ви нужни, за да се справите с проблема: носни кърпи, лекарства за спешни случаи, шалове, слънчеви очила, таблетки за смучене за гърлото и т. н.

Зима

Много форми на алергия или астма са сезонни и се повтарят през определен период от годината
Много форми на алергия или астма са сезонни и се повтарят през определен период от годината

Предпазвайте лицето си
През особено студените дни покривайте носа и устата си с шал или с маска за лице, за да затопляте въздуха, който вдишвате. И го направете, преди да сте излезли навън. Защото няколко глътки от студения въздух веднага ще ви причинят пристъп. Ако студеният въздух провокира астмата, опитайте да вдишате доза от инхалатора 10 минути преди да излезете на открито.

Движете се бавно
Ако живеете на място със студена зима и обилни снегове, самото ходене по снега може да се окаже трудна задача. А в случай че сте склонни към прояви на астма вследствие на физическо натоварване, бъдете особено внимателни при ходене, чистене на снега или игри. Започнете бавно и увеличете темпото само ако организмът ви не реагира с някакви признаци на стрес поне 15 минути след началото на дейността.

Пролет
Пазете се от гръмотевици
Ако прогнозата за времето предвещава гръмотевични бури, останете вкъщи и по възможност включете климатика. В най-лошия случай дръжте всички прозорци затворени. Според проучванията носените по въздуха гъбни спори почти удвояват броя си по време на гръмотевични бури, като по този начин влошават значително наличната астма.

Отстранете гниещите предмети от градината
Независимо от това колко добре сте почистили преди четири месеца, пролетта – особено в снеговитите райони – разкрива останките от изминалата есен в цялото им „великолепие“, провокиращо алергии: гниещи листа, остатъци от цветя, счупени клонки, нападали шишарки и други. Дъждът и затоплянето на времето могат да превърнат тази органична материя в рай за плесените. И докато компостът е необходим за поддържането на прекрасна градина, отпадъците, които няма да станат на компост и да подхранят розите или доматите ви, трябва да се разчистят.

Лято
Обръщайте внимание на озона
Той е най-вреден през периода от май до октомври поради увеличаването на смога, затова опитайте да ограничите дейностите си на открито през тези месеци. Понастоящем прогнози за нивата на озона или смога се правят през лятото, когато въздухът е с особено влошени качества. В такива дни останете на закрито и пуснете климатика. Ако не разполагате с такъв, следобеда отидете в библиотека или в търговски център – тогава е най-лошата част от деня с висока концентрация на озон.

Носете черни дрехи или поне се придържайте към тъмните цветове или неутралните тонове. Ярките десени, които имитират цветовете на цветя, привличат жилещите насекоми.

Избягвайте горещия въздух
За някои хора сухият горещ въздух може да е също толкова вреден за белите дробове, колкото и студеният. Ако температурите надвишават 30 °С, внимавайте, когато излизате навън. В случай че започнете да се задушавате, веднага влезте на закрито.

Есен
Долу ръцете от листата
В идеалния случай помолете някой друг да почисти нападалите листа, които ще завъдят плесени и други алергени. Не се изкушавайте да ги продухате със специален уред: той ще вдигне алергените във въздуха около вас.

Почистете градината
Отрежете старите многогодишни растения и почистете с гребло мъртвите листа и стъбла. Колкото по-свободно циркулира въздухът, толкова по-малко плесени ще се образуват.

Направете есенно почистване на дома си
Дните вече стават по-къси, а времето не е така примамливо – есента поставя началото на „сезона на закрито“. Защо да чакате до пролетта, за да направите цялостно почистване? Заемете се с излъскване на дома си отгоре до долу. Придайте на жилището най-добрия възможен вид и го превърнете в удобно убежище без алергени за няколко месеца.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *