Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви белтъчини трябва да включите в менюто си, ако сте диабетик?

Белтъчините имат малък или почти нулев ефект върху кръвната захар, затова всеки път, когато ги включвате в менюто си (за сметка на въглехидратите), автоматично ограничавате влиянието на храната върху кръвната захар. Те контролират и пристъпите на глад между храненията, което спомага отслабването.

Някои лекари предупреждават да се внимава с прекаления прием на белтъчини при страдащите от диабет заради натоварването на бъбреците (много диабетици са изправени пред висок риск от бъбречна недостатъчност). А наситените мазнини в червеното месо засилват резистентността към инсулина.

Решението е да изберете здравословни белтъчини и за щастие това е относително лесна задача.

Яйцата са чудесен източник на белтъчини
Яйцата са чудесен източник на белтъчини

Насочете се към щанда със суши за богато на белтъчини готово ястие. Ако ви трябва бързо, предварително приготвено блюдо, тук е мястото, където ще го откриете. Този специалитет осигурява белтъчини и влакнини и обикновено е нискокалоричен – едно рулце има около 30 ккал и по-малко от 1 г мазнини. Единствено избягвайте соевия сос, който съдържа много сол (натрий) или помолете за вид, в който концентрацията на натрий е намалена.

Не забравяйте за яйцата. Казани са много неща срещу яйцата, но истината е, че те са чудесен и икономичен източник на белтъчини, всъщност най-питателният от всички. Едно голямо, твърдо сварено яйце съдържа 7 г белтъчини и само 2 г наситени мазнини. За да избегнете напълно вредните мазнини, използвайте белтъците и отстранявайте жълтъците. Можете също да преобразите яйцето, като направите омлет с богат на желязо и влакнини спанак. Според проучванията хората, закусвали с яйца и препечени филийки, остават сити по-дълго време и приемат чувствително по-малко калории през останалата част от деня в сравнение с тези, които закусват с геврек и топено сирене. Вярно е, че яйцата съдържат известно количество „добър“ холестерол, но множество изследвания са доказали, че не той, а наситените мазнини са основният виновник за високите нива на холестерол в човешкия организъм.

Доверете се на диетичната говежда кайма. В порция от 90 г кайма от филе има 196 ккал и 10 г мазнини. Следващата по диетичност е каймата от бут (218 ккал, 13 г мазнини), след това от плешката и мускулатурата (и двете около 231 ккал, 15 г мазнини).

Не повече от две порции червено месо седмично. То съдържа наситени мазнини и едно проучване сочи, че жени, страдащи от диабет тип 2, които приемат повече червено месо, са по-податливи на сърдечносъдови заболявания от жени диабетици, които го консумират умерено. Друго изследване доказва, че колкото повече червено месо се включва в хранителния режим, толкова по-голяма е вероятността от възникване на диабет тип 2.

Откажете се от бекона и кренвиршите. Червеното месо увеличава риска от диабет, но обработените меса като бекон и кренвирши са още по-вредни.

Изберете свински котлети или крехко филе. Свинското филе е изключително вкусно и не е много скъпо. Опечете няколко котлета на скарата (като първо ги полеете с нискокалорична марината от лимонов сок и чесън или ги поръсите с чили и чесън на прах) – всеки котлет съдържа около 129 ккал и 16 г белтъчини.
Купете пилешко филе и го съхранявайте във фризера за приготвяне на бързи ястия. Консумирайте по 90 г на порция. Филето се маринова лесно и може да се използва за шишчета или в запържени ястия.

Изберете пуешко месо или пилешки гърди. Тънки парченца месо върху пълнозърнест хляб, покрити с горчица и листенца млад спанак, са един здравословен обяд без холестерол, в случай че изберете месо с ниско съдържание на наситени мазнини. Забравете за колбасите. Възможна алтернатива са крехката шунка и печеното телешко.

Потърсете замразено едамаме. Това са пресни соеви зърна, които приличат на грах и също се раждат в шушулка. Обикновено се продават замразени. Задушете ги и ги подправете с щипка сол. Можете да ги използвате и в супи и салати. Соята съдържа повече протеини от говеждото месо и никакви наситени мазнини.

Купете консерви с риба. Сьомгата е природният лек за сърдечносъдови проблеми – можете да си я набавите от консерва. Повечето видове консервирана риба са уловени в естествената им среда, а не в рибарници (затова и съдържат по-малко замърсители). Допълнително предимство на сьомгата е, че високите нива на омега-3 мастни киселини в кръвта се свързват с 53% по-малко оплаквания от потиснатост или леки форми на депресия.

Не пренебрегвайте морските дарове. Вакуумираният морски език, треска или филе от сьомга, които са били замразени веднага след улавянето им, са най-полезни след прясната риба. Съхранявайте ги във фризера и винаги ще разполагате с продукти за здравословна вечеря. Можете да размразявате рибата в хладилника през нощта или под течаща хладка вода. Почистените замразени скариди са друга отлична покупка. Комбинирайте ги със зеленчуци и ги задушете в тигана.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *