ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Положителните мисли са имуностимуланти!

Радост, гняв, страх… Емоциите влияят положително или отрицателно на нашето здраве в зависимост от това дали са позитивни или негативни.

pozitivno misleneЩедростта и великодушието укрепват сърцето

Професор Стивън Поуст основа американския институт за изследване на безграничната любов. Този институт е посветен на научно изучаване на алтруизма, състраданието, щедростта. В книгата си „Защо добри неща се случват на добри хора“, която не е публикувана у нас, той прави следното заключение, след като е анализирал 50 научни изследвания: защитният ефект на щедростта върху нашето здравословно състояние е два пъти по-мощен от аспирина, който се взима срещу сърдечносъдови заболявания. Или с други думи: щедростта е един от най-добрите кардиостимуланти и много ефикасно укрепващо сърцето средство. Като стимулира производството на серотонин, тя е също така чудесен антидепресант.

Съвет: Четете книги за самоусъвършенстване, които ще ви помогнат да направлявате емоциите си и ще ви научат да бъдете алтруисти.

Оптимизъм, за да живеем по-дълго

Д-р Бека Леви от Йейлското училище за обществено здраве, САЩ, го потвърди – оптимизмът е важен фактор за дълголетие. Д-р Леви е анализирала отговорите на 660 души на въпроси, зададени им през 1975 г. и касаещи отношението им към остаряването. После свързала отговорите им с възрастта, на която са починали. Изводът: който гледа на живота в розово, получава бонус от съдбата – живее средно 7 години и половина повече.

Съвет: Нови изследвания за невронната пластичност доказват, че оптимизмът може да се култивира и вследствие на това – мозъкът да се промени. Като се стараем да виждаме чашата наполовина пълна вместо наполовина празна, създаваме нови нервни връзки в рамките на един месец.

Да бъдем щастливи от домакинстването е прекрасен лек

В САЩ едно научно изследване, публикувано в списание Health Psychology и проведено сред 493 жени, показва, че щастливите в домакинството дами имат нормално кръвно налягане, допустими стойности на холестерола и по-малко наднормени килограми от тези, които приемат домакинстването като тежко бреме. Неотдавна Питсбъргският университет, САЩ, реши да провери как любовните ни истории се отразяват на здравето ни. Оказа се, че двойките с конфликтни отношения имат по-силно стеснени артерии и са с 8,5% по-застрашени от сърдечносъдово заболяване, отколкото двойките, които се разбират добре и се обичат истински.

Съвет: Съветът на д-р Филип Роде, французин и автор на нашумялата във Франция книга „Щастие без рецепта“: да си правим равносметка поне веднъж седмично за съотношението похвали/упреци, които отправяме към другия. Ако комплиментите са с пет по-малко от упреците, това е симптом, че връзката ни и здравето ни навлизат в рискова зона. Рецептата (все пак!)? Всеки ден проявявайте по един малък жест на внимание към другия.

Положителната мисъл – имуностимулант

Това бе открито случайно при ваксиниране срещу грип. Хората, които са позитивни, показват повече антитела шест месеца след поставянето на ваксината. Нови научни изследвания на университета в Бъркли доказаха, че позитивните хора, особено тези, които умеят да се радват на прекрасните неща в живота, имат по-ниско ниво на цитокини, тези индикатори на възпаления, които при повишено количество се свързват с развитието на автоимунни и сърдечносъдови заболявания, както и на артроза и депресия…

Съвет: Цяла една психологическа школа се е обединила около това терапевтично поведение. Книги като „Силата на положителното мислене“ на Норман Пийл (ИК „Кибеа“) ще ви помогнат.

ТЕСТ – Как се справяте с емоциите си?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *