Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо изчезват медикаментите за астматици от българските аптеки?

Защо в аптеките периодично изчезват животоспасяващи лекарства? По темата се изказва г-жа Пенка Георгиева – председател на пациентски организации „Заедно с теб“. Последният пример е с препарат за астматици. Неговата липса затруднява лечението на болните и те са принудени да се лекуват в болница с вливания на големи дози кортикостероиди. Ето какво казва тя в интервю за в. „Доктор“:

Г-жо Георгиева, тези дни се появи информация за липсващ медикамент за астматици. Какво означава това за болните?

За липсата на това лекарство от аптечната мрежа ми сигнализираха пациенти. Ще започна с пример: първо ми се обади майка-кърмачка и ми разказа нейните страдания. Младата жена е с астма от 12 години. Всяка сутрин и вечер тя си впръсква от лекарството със своя инхалатор, за да няма пристъпи. Но ако го няма това лекарство, както се случи сега, ако друго не й действа, то тогава се налага тя да влезе в болница.

А там болните престояват по две седмици, за да им вливат силни кортикостероиди. Така ги стабилизират и

Заради липса на лекарства астматици влизат в болница
Заради липса на лекарства астматици влизат в болница

съумяват да ги извадят от серията пристъпи. Представете си какво й коства на тази майка-астматичка: първо, тя се откъсва от своите задължения – не може да бъде до детето си, да го кърми, което всъщност слага край на кърменето. И то не само заради отсъствието си от вкъщи, а и заради силните лекарства с много странични действия.

Второ – кортикостероидите, които й вливат в болницата, са много по- силни, и трето – харчат се публични средства. Специално за астматиците тези медикаменти наистина са животоспасяващи. При тях пристъпите затрудняват дишането. А когато се затруднява дишането, човек изпада в паника. От своя страна тази паника още повече влияе на дишането. Реално наистина човек може да умре по-скоро от паниката, отколкото от самия пристъп.

Каква е причината да изчезне този медикамент и само за него ли става въпрос?

Това лекарство изчезва периодично, тъй като по наша неофициална информация се предполага, че е жертва на рисков паралелен износ. По европейската директива обаче паралелният износ на стоки и услуги е законен. Т.е. всеки един медикамент може да бъде изнесен законно от България и препродаден. Освен това цените на медикаментите в България са едни от най-ниските – ние ги реферираме по средно аритметично от трите най-ниски цени в Европа. Обикновено там попадат лекарства за астма, имали сме сигнали и за инсулина през май месец. И немалко сигнали за онкологични лекарства – тези, които са по-евтини, например за хормонозаместителната терапия. В крайна сметка се изнасят в държави, където струват най-скъпо – това са Германия, Франция, Англия най-вече. Същият този паралелен износ е около 300 милиона годишно. И това е бизнес, който е законен, обаче по този начин страдат нашите болни.

Законен, но неетичен в известна степен. Може ли така да се каже? Как се осъществява?

По наша информация, наблюдения и сигнали от пациенти тези, които се занимават с този бизнес, просто влизат в аптеките и изкупуват определено количество лекарства. Обикалят от аптека на аптека, купуват лекарства, отвън чака друг с торбата и така ги събират – от аптека на аптека. Обикновено това се прави с фалшиви рецепти. Обикновено тези хора искат фактури, това също е много показателно, защото редовият пациент не претендира за фактура, не му трябва.

Това е бизнес, който е законен, и държавата не може да го спре. Има регистрирани фирми, които се занимават с паралелен износ и никой не може да ги спре.

Г-жо Георгиева, а какъв е начинът така да се регулира подобна ситуация, че да не страдат българските пациенти?

Те могат да бъдат защитени и по отношение лекарството за астмата и по отношение на други медикаменти. Когато получих първия сигнал от пациент преди около две седмици, направих проверка и наистина лекарството за астма го нямаше и в четирите склада. И други ваши колеги направиха проверки, публикуваха дописки, оказа се, че го няма и в София, и в други градове от страната. Тогава се обадих на фирмата, която го внася, оттам ми отговориха, че са осигурили медикамента и вината не е у тях. Аз съм склонна да им вярвам, че наистина не те са виновни за тази липса. Най-вероятно лекарството се задържа по складовете и не се дава на аптеките. В крайна сметка и аптеките са невинни, и самата фирма-вносител също.

Вероятно е изградена някаква мрежа или схема да го нарека, за снабдяване с такива лекарства и за техния износ…

Да, можем да го наречем мрежа, но пак ще кажа – тя е законна. По тази причина се налага да се намеси държавата и това, което трябва да направи, е да подготви списък от медикаменти, предмет на паралелен износ. И да постави лекарствата от този списък под наблюдение. Ние предполагаме, че въпросният препарат за астмата е точно от лекарствата, предмет на паралелен износ. Искам да кажа, че тези медикаменти са около десетина на брой, не са чак толкова много и могат да бъдат контролирани. Т.е., да присъстват в такъв списък и ако някой реши да изнася лекарства, застрашаващи здравето и живота на български пациенти, той задължително да уведомява Изпълнителната агенция по лекарствата.

А на този етап Изпълнителната агенция няма контролни функции в такива ситуации, не може да реагира, така ли?

Не, тя няма контролни функции в такива случаи. В интерес на истината миналата година ДПС и БСП внесоха законопроект, който впоследствие се превърна в Закон за паралелния износ, като според него всички медикаменти бяха на уведомителен режим. Т.е. ако някой иска да изнася какъвто и да е медикамент, е длъжен да уведоми Изпълнителната агенция по лекарствата.

Вследствие на този закон имаше около 300-400 такива уведомления. Обаче през януари, т.г. този закон отпадна. Беше атакуван от Конституционния съд, тъй като противоречи на Европейската директива за свободно движение на стоки и услуги.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *