Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пиене на лекарства при астма: Как да помогнем на детето си?

Невинаги е лесно да накарате своенравното кърмаче да приеме лекарство, особено ако то изисква и слагането на маска. Дори по-големи деца, страдащи от астма, поглъщат таблетки или ползват инхалатор с помпичка трудно. Какво трябва да направи един родител в такива случаи?

Инхалатори и медикаменти

Повечето педиатри препоръчват инхалатор с помпичка, който отпуска точно определена доза, за рутинно лечение на астма при децата и маска за лице при бебетата. В САЩ уредите за пара се препоръчват горещо, но

лекарства астма
Подобрете вкуса на лекарствата, ако това е възможно

в Европа домашната им употреба не е популярна дори и за обострени случаи.

И двете устройства обаче могат и да не са ефикасни, ако не се използват правилно. Според проучвания дори когато децата успеят да боравят с инхалатора с помпичка и дозатор, само 10-15% от лекарството стига до белите дробове. Ако на детето се предпише и спейсър, тогава устройството е много по-ефективно. По този начин лекарството остава в тръбичка извън инхалатора и може да се вдиша бавно и изцяло.

Друга възможност за деца над 5 години е инхалатор с пудра, който доставя по-голямо количество лекарство до белите дробове. Но е важно вие и детето ви да знаете как да го ползвате, иначе няма да има смисъл. Следват още идеи, за да насърчите малчуганите да вземат лекарствата си.

Използвайте стикери

Всеки път, когато детето си вземе лекарството, без да протестира, му давайте стикер. Когато събере 10, му предлагайте нещо за награда.

Подобрете вкуса

Ако лекарството е течно и е с неприятен вкус, попитайте в аптеката с каква добавка можете да го подобрите.

Направете ги лесни за поглъщане

Не е много обичайно при астма на децата да се предписват таблетки за редовен прием, въпреки че може да им е нужен кратък курс на лечение със стероиди. Но те се срещат под формата на разтворими таблетки, които са лесни за пиене. В противен случай попитайте лекаря дали не можете да разтворите оралните медикаменти в чаша със сок или да ги стриете и да ги сложите в кисело мляко или сладолед.

Разберете възможен ли е прием по-рядко

Попитайте лекаря дали съществуват по-високи дози с дълготрайно действие, които да давате на детето си, или дали е възможно да взема наведнъж предписаното за два пъти дневно лекарство. И двата варианта ще намалят стреса от постоянното следене на времето, за да не се пропусне приемът.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *