ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РЕВМАТИЧНА ПОЛИМИАЛГИЯ

Често срещано състояние, засягащо най-вече хората в напреднала възраст, придружено от симптоми на болка и скованост в раменете и тазобедрените стави.

revmat polymyalgiaРевматичната полимиалгия (РПМ) засяга хора главно над 50-годишна възраст, причинявайки болки в мускулите и скованост на ставите. Жените са засегнати два пъти по-често от мъжете.

Причините за РПМ не са напълно изяснени; счита се, че заболяването се развива в резултат от нарушение в имунните реакции, каращо белите кръвни клетки да атакуват вътрешната обвивка на ставните капсули (синовията). Тъй като болестта понякога се предава по наследство, може да съществуват и генетични причини за него.

Какви са симптомите?

Главните симптоми на заболяването са силната болка и сковаността в раменете, шията, тазобедрените стави и долната част на гръбнака. Симптомите се развиват бързо, в рамките на няколко дни или седмици; в малка част от случаите пълната картина на заболяването се разгръща за една нощ.

Обичайно болката и сковаността са по-силни сутрин; продължителността им може да е от 30 минути до няколко часа, което изключително затруднява ставането от леглото и обличането. Продължителното седене на едно място също може да доведе до болки. Други възможни симптоми на заболяването са повишената температура, загубата на тегло, липсата на енергия и депресията. По-рядко може да се наблюдава и нощно изпотяване.

Понякога заболяването е свързано с т.нар. гигантоклетъчен артериит – възпаление на кръвоносните съдове в главата и скалпа, водещо до силно главоболие и чувствителност в окосмената част на главата. Ако се остави без лечение, гигантоклетъчният артериит може да доведе до загуба на зрението, така че при появата на симптоми, насочващи към това заболяване, например главоболие, болки в областта на лицето и скалпа или смущения в зрението, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата може да бъде поставена въз основа на данните от пациента, но за потвърждаването й са необходими изследвания на кръвта като скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и ниво на С-реактивен протеин (CRP). Тези изследвания показват наличието на възпалителен процес в тялото, но не са типични само за ревматичната полимиалгия. При някои пациенти с РПМ резултатите могат да бъдат нормални или само леко повишени.

Гигантоклетъчният артериит може да бъде доказан чрез вземането на малка тъканна проба (биопсия) и изследването й под микроскоп за наличие на характерни промени.

Какви са възможностите за лечение?

Оралните кортикостероиди като преднизон съставляват основното лечение на ревматичната полимиалгия – ефектът от него обикновено настъпва бързо – в рамките на 48 часа. При наличието на гигантоклетъчен артериит може да се наложи приложението на по високи дози. След като се овладеят симптомите, дозата на стероидните лекарства постепенно се понижава, за да се избегнат страничните ефекти. СУЕ на пациентите се проверява редовно, за да се контролира възпалението.

Когато сковаността отзвучи, нормалните ежедневни дейности могат да бъдат възобновени. Продължителната употреба на кортикостероиди е свързана с повишен риск от остеопороза. За поддържане на костната здравина и подобряване на подвижността трябва да се провеждат физически упражнения.

При около 75% от лекуваните пациенти заболяването отзвучава за около три години, но при останалите се налага лечението с ниски дози кортикостероиди да продължи в течение на много години.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *