ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РЕАКТИВЕН АРТРИТ

Ставно възпаление, предизвикано от инфекция на друго място в тялото.

Заболяването се среща предимно във възрастта между 20 и 40 години; по-често засегнати са мъжете. Комбинацията от реактивен аррит, уретрит (възпаление на пикочните пътища) и конюктивит (възпаление на очите) е известна като синдром на Райтер (Reiter). Артритът, причинен от инфекция в самата става, се нарича септичен артрит.

reaktiven artritКои са причините?

Реактивен артрит обикновено се отключва при чревни бактериални инфекции, например салмонелоза, или инфекции на пикочно-половите пътища като хламидиаза. Стрептококовата инфекция на гърлото и сливиците също е честа причина както за реактивен, така и за септичен артрит.

Какви са симптомите?

Обикновено симптомите се развиват около две седмици след началото на инфекцията. Обикновено появата им е внезапна, като се засягат главно ставите на краката.

В повечето случаи симптомите включват болки и повишена чувствителност в увредената става, подуване на ставата и зачервяване на кожата над нея. Те могат да бъдат предшествани от симптоми на самата инфекция, например диария или секрет от пикочно-половите пътища. Понякога първоначалната инфекция не е съпроводена от определени симптоми.

Диагноза и методи на лечение

За да бъде установен видът на бактериалния причинител, се вземат проби от засегнатия участък (например проба от изпражненията или секрет от половите органи). При наличието на бактериална инфекция тя се лекува с антибиотици. Изследванията на кръвта могат да покажат признаци на инфекция и възпаление. Оценка на уврежданията в засегнатите стави може да бъде направена и по рентгенови снимки.

За потискане на възпалението и облекчение на болките се предписват нестероидни противовъзпалителни средства. Ако се установи, че в засегнатите стави няма бактериална инфекция, в тях се инжектират директно кортикостероидни лекарства. На малкото пациенти, страдащи от повторни пристъпи на заболяването, се предписват медикаменти като сулфасалазин.

Какви са изгледите?

Около седем от всеки десет пациенти се възстановяват напълно в рамките на шест месца, но при малка част от случаите заболяването може да се появи повторно.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *