Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Антибиотиците предизвикват диабет

Датски учени откриха връзка между употребата на антибиотици и появата на диабет тип 2

диабет През 2012 г. те подбрали 170 504 диабетици и сравнили медицинските им картони с тези на 1 364 008 души без диабет. После проверили датския регистър за употребата на антибиотици 13 г. назад. В сравнение с неупотребилите антибиотици при онези, които имали 2 до 4 рецепти за тях, рискът от диабет нараснал с 23%, а при над 5 рецепти рискът нараснал с 53%. Изследователите са публикували заключенията си в списанието на Clinical Endocrinology & Metabolism.

Учените признават, че е възможна и обратна каузална връзка – диабетиците и застрашените от диабет пият повече антибиотици от другите. Но рискът от диабет е налице цели 15 г. преди откриването на болестта, така че едва ли каузалната връзка е обратна, изтъкват те.

Автор на проучването е д-р Кристиан Микелсен, който казва: „В нашето изследване ние открихме, хора, които имат диабет тип 2 и са използвали значително повече антибиотици до 15 години преди диагноза, в сравнение със здравите хора, които също са участвали в изследването.“

Според учените диабетът идва, защото антибиотиците изтребват чревната флора и това променя глюкозния толеранс на организма. Припомняме, че добрите бактерии засилват и метаболизма, което също трябва да се има предвид.

Това е още едно доказателство за вредата на антибиотиците. Освен всичко друго, връзката между диабет тип 2 и антибиотиците би могла да се състои и в това, че недиагностицираните хора с диабет също употребяват повече антибиотици, заради честите възпаления.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *