Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПОДАГРА

Заболяване, при което в ставите се отлагат кристали от уратна (пикочна) киселина, предизвиквайки възпаление и силни болки.

podagraУратната киселина е естествен отпадъчен продукт от обмяната на веществата в тялото, образуващ се при разграждането на клетки и белтъчини. Нормално тя се разтваря в кръвта и през бъбреците се отделя в урината. При хората с подагра концентрацията на уратна киселина в кръвта е повишена (хиперурикемия), което прави по-вероятно образуването на кристали. Въпреки това не всеки човек с високи стойности на пикочна киселина развива подагра.

Кои са причините?

Към факторите, водещи до повишени нива на пикочна киселина в кръвта, спадат напредналата възраст, богатата на белтъчини диета, затлъстяването, високите стойности на липиди в кръвта, както и някои заболявания като високото кръвно налягане, исхемичната болест на сърцето и захарният диабет.

Пристъпът на подагра може да бъде предизвикан от прекомерна консумация на някои видове храни, злоупотреба с алкохол, определени медикаменти (диуретици, аспирин, циклоспорин или леводопа) или обезводняване, което може да настъпи при вземането на диуретици. Клетъчният разпад, предизвикан от някои видове противотуморно лечение, също може да доведе до подагра. Наглед незначителни увреждания на ставите също могат да отключат пристъп.

Често за развитието на подаграта няма конкретна причина. Предполага се, че става дума за наследствено предаваща се аномалия в гените, контролиращи обмяната и превръщането на нуклеиновите киселини в пикочна киселина. Псевдоподаграта е подобно състояние, което обаче се предизвиква от отлагането на друг вид кристали (от калциев пирофосфат). За разлика от подаграта тя засяга в по-голяма степен жените.

Какви са симптомите?

Обикновено симптомите се развиват внезапно. Болката често се появява през нощта и още в началото е много силна. Наблюдава се зачервяване и подуване на засегнатата става, която в 75% от случаите е тази в основата на палеца на крака. Могат да бъдат засегнати и други стави, включително лактите, китките и коленете. Често кожата около ставата се лющи.

Първоначалният остър пристъп понякога отзвучава за около седем дни, но повечето пациенти продължават да страдат от все почести и продължителни атаки. Приблизително 60% от страдащите преживяват повторен подагрозен пристъп в рамките на една година. Ако се остави без лечение, острата форма на заболяването може да премине в т.нар. хро- нична подагра с образуване на тофи. При нея отлаганията от уратни кристали образуват малки бледи бучки под кожата и около ставите. Най-честите места на появата им са ушните миди и пръстите на ръцете. Симптомите са по-трайни, с периодични обостряния.

Как се поставя диагнозата?

Ако симптомите предполагат наличието на подагра, лекарят ще вземе кръвна проба, за да изследва нивото на пикочната киселина. Високата концентрация на пикочна киселина в кръвта сама по себе си не е достатъчна за поставяне на диагнозата – тя може да бъде повишена и при други заболявания, както и при хора, които нямат подагра. Освен това понякога нивата на пикочна киселина в кръвта са нормални дори и по време на подагрозен пристъп. В такива случаи може да се вземе проба от стаената течност и да се изследва за наличие на уратни кристали.

Понякога чрез кръвна проба се налага да бъде изключено наличието на ставна инфекция. Кръвта се изследва и за показатели на бъбречната функция. Понякога се правят и рентгенови снимки на засегнатите стави, за да се определи наличието и степента на увреждането .

Какви са възможностите за лечение?

Нестероидните противовъзпалителни средства  могат да облекчат болките и подуването на ставите. Те се предписват във високи дози през първите два дни и в по-ниски дози за около седмица след това. При хората, които не се повлияват от нестероидните лекарства, може да се наложи провеждането на лечение с кортикостероиди. На пациенти, които не могат да приемат НСПВС, поради нарушена бъбречна функция или данни за язва на стомаха в миналото, се изписват и до-пълнителни медикаменти като колхицин.

При повторна поява и тежка симптоматика на заболяването могат да бъдат предписани лекарства, понижаващи нивото на пикочна киселина в кръвта, с цел да бъдат ограничени пристъпите. Алопуринол ограничава образуването на пикочна киселина, докато пробенецид увеличава отделянето й през бъбреците. Тези медикаменти не бива да бъдат приемани през първите четири седмици след последния пристъп и трябва да бъдат прилагани в комбинация с НСПВС в началото на лечението.

Промени в начина на хранене се препоръчват във всички случаи. Приемането на достатьчно течности и ограничаването на алкохола осигуряват по-ефективно отделяне на пикочната киселина от организма и намалява риска от образуване на кристали в ставите. Поддържането на нормално телесно тегло също е от значение – според резултатите от едно 12-годишно проучване, публикувани през 2005 г., излишните килограми увеличават риска от развитие на подагра почти два пъти. Отслабването обаче трябва да става постепено, тъй като бързото намаляване на теглото може да доведе до повишение на нивата на пикочна киселина.

В заключение, ограничаването на храните, особено богати на пурини (органични вещества, които се разграждат до пикочна киселина в клетките на организма), може да бъде от полза. Въпреки че пурините се срещат естествено в тялото, консумацията на богати на тях продукти като карантия или морски храни могат значително да повишат стойностите на пикочна киселина.

ХРАНИ, БОГАТИ НА ПУРИНИ

Някои храни сьдьржат големи количества пурини – вещества, които се разграждат от организма до образуването на пикочна киселина. Ограничаването на тези храни може да намали чес-тотата и тежестта на подагрозните пристъпи.

Големи количества         Умерени количества

Алкохол,особено бира           Аспержи

Аншоа                                         Говеждо

Бекон                                          Пилешко

Херинга                                    Раци

Бъбречета                                Патешко

Черен дроб                              Шунка

Скумрия                                  Стар фасул

Миди                                       Омари

Сардини                                 Стриди

Момици                                 Свинско

Телешко                                Скариди

Дивеч                                     Спанак

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Подаграта рядко се появява преди пубертета, когато нивото на пикочната киселина започва да се покачва. Рискът от развитие на заболяването е 10 пъти по-висок при мъжете, отколкото при жените.

Около 5% от хората имат високо ниво на пикочна киселина в кръвта, но не всички от тях развиват подагра. Високото ниво на пикочна киселина може да доведе и до образуването на камъни в бъбреците.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *