ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КОСТНА ТУБЕРКУЛОЗА

Силно инфекциозно бактериално заболяване, което може да се разпространи от белите дробове в костите.

kostna tuberkolozaТуберкулозната инфекция обикновено започва в белите дробове, но по кръвен път тя може да достигне до почти всяка част на тялото, включително и до костите. Най-честото място на развитие на костна туберкулоза е гръбнакът, където заболяването е известно като болест на Пот (Pott) или туберкулозен спондилит. Туберкулозната инфекция може да за-сегне и костите в тазобедрените и коленните стави.

Преди време туберкулозата беше почти напълно изкоренена в развитите страни, но от 80-те години на XX в. насам тя постепенно се завръща. Това се дължи на множество фактори, сред които са появата на устойчиви на лекарствата бактерии, увеличаването на международните пътувания и увеличеният брой болни от СПИН (който нарушава имунитета).

Какви са симптомите?

Обикновено инфекцията се разпространява в костите от друго място, например от белите дробове. Именно по тази причина болката в костите често е придружена от други симптоми на туберкулозната инфекция като постоянно покашляне (понякога с кървави храчки), треска и изпотяване, загуба на тегло и болки в гърдите.

Симптомите на инфекция в прешлените (болест на Пот) включват болки в гърба и понякога забележимо подуване по дължината на гръбначния стълб. Ако бактериите засегнат два съседни прешлена, инфекцията може да се разпространи и в междупрешленния диск, който загива. В резултат от това пространството между прешлените се стеснява или напълно изчезва, което води до кифоза (прекомерна извивка в горната част на гърба) и прегърбване. Смачкването на прешлените може да притисне гръбначномозъчните нерви, предизвиквайки симптоми като изтръпване, бодежи и дори парализа на долните крайници (т.нар. параплегия на Пот).

Как се поставя диагнозата?

Ако се подозира наличието на туберкулозна инфекция, лекарят може да назначи изследвания на урината или храчките в търсене на доказателства за общ инфекциозен процес. Към другите възможни изследвания спадат тестът на Хиф (Heaf), при който малко количество туберкулин се въвежда във външния кожен слой на пациента, и пробата на Манту (Mantoux), при която вещество, извлечено от туберкулозни бактерии, се инжектира точно под кожата на предмишницата. Изследването с помощта на ЯМР или КТ може да докаже наличието на смачкан прешлен или инфектиран диск и обикновено се явява най-подходящият начин за установяване на инфекцията в областта на гръбначния стълб.

Какви са възможностите за лечение?

Костната туберкулоза се лекува подобно на белодробната – с комбинация от три (понякога четири) антибиотика. Може да се наложи медикаментите да бъдат приемани продължително време – поне шест месеца и вероятно повече от година.

Оперативното стабилизиране и обездвижване на гръбнака или предизвикването на срастване между прешлените може да предотврати проблемите при смачкване на прешлен, но пък значително ограничава подвижността на гръбначния стълб.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *