ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ИЗКЪЛЧВАНЕ (ЛУКСАЦИЯ) НА СТАВА

Увреждане, при което костите в ставата са насила изместени от нормалното им положение, така че ставните повърхности вече не се допират една до друга.

luksaciaПри пълното изкълчване костите, които нормално се допират, образувайки ставата, вече не контактуват помежду си. Ако ставата е само частично изкълчена (сублуксация), между ставните повърхности все още има някакъв контакт.

Когато се получи изкълчване, тъканите, които заобикалят и поддържат ставата (връзките и стаената капсула), също могат да се увредят. Освен това сътресението при травмата, довела до изкълчване, може да предизвика фрактура в близост до ставата. Това състояние се нарича фрактура-луксация.

Кои са причините?

Изкълчването обикновено настъпва в резултат от голяма сила, приложена в областта на ставата. Това може да се получи при удар или падане, както и при силно теглене на крайника. Изкълчванията са често явление при контактните спортове като ръгби, а също и при спортове, при които съществува вероятност от тежко падане, например карането на ски. В много редки случаи изкълчване може да настъпи и при незначителна травма, обикновено поради извънредно хлабави връзки.

Почти всяка става може да бъде изкълчена, но най-често се засягат раменете, лактите и ставите на пръстите. Раменните изкълчвания са почти половината от всички видове изкълчвания, лекувани в болнична обстановка; това се дължи на факта, че раменната става има много обем от движения, което я прави по-нестабилна от повечето други стави. Изкълчване на лактите може да се получи при падане с протегнати напред ръце.

Какви са симптомите?

Ставата е с необичайна форма и движенията в нея са ограничени. Има силни болки, а понякога и подуване. Кожата около ставата може да бъде синкава и болезнено чувствителна.

Диагноза и методи на лечение

Обикновено диагнозата се поставя при прегледа на ставата. Рентгеновото изследване може да потвърди диагнозата и да установи наличието на други фрактури.

Болкоуспокояващите медикаменти могат да облекчат болките при изкълчване на ставата. При сублуксирана (частично изкълчена) става обикновено не се налага друго лечение, тъй като при заздравяването на поддържащите я тъкани стабилността й обикновено се възстановява. При напълно изкълчена става често лекарят може да намести костите в правилното им положение, прилагайки манипулация на ставата или тракция – приложение на сила, теглеща дадена част от тялото в определена посока. Ако това е невъзможно или се окаже неуспешно, може да се наложи костите да бъдат наместени оперативно.

След наместването ставата трябва да се обездвижи, за да могат околните тъкани да заздравеят. Това обикновено отнема около шест седмици. След това подвижността на засегнатата става и силата на мускулите около нея могат да бъдат възстановени посредством физиотерапия.

Какви са изгледите?

Обикновено изкълчванията се лекуват успешно, въпреки че някои стави, например раменната и колянната капачка, могат отново да се разместят, фрактурите-луксации обикновено също заздравяват добре, въпреки че първоначално лечението им може да бъде по-трудно, ако в ставата са се заклещили костни фрагменти.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *