Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар: Всеки може да остарее здрав!

Доц. д-р Малина Петкова работи в Университетска болница „Лозенец“, София. Преди това е ръководила Клиниката по вътрешни болести към Университетска болница „Св. Анна“ в София. Работила е също като главен асистент в Клиниката по ендокринология към Александровска болница, а по-късно ръководи Диабетен център „Св. Лука“ в София и Клиниката по ендокринология към Университетската болница в Плевен. Доц. Петкова има специалности – вътрешни болести, ендокринология и метаболитни заболявания и социална медицина и здравен мениджмънт. Но в последните години завършва специализация в САЩ и практикува антиейджинг медицина, чиято идея е да остареем здрави. Ето какво казва още тя в интервю за в. „Доктор“:

Доц. Петкова, с какво ви привлече антиейджинг медицината, че дори специализирахте в САЩ?

Срещата ми с антиейджинг беше случайна и е свързана с моя интерес към хормоно-заместителната терапия с биоидентични хормони. Разбрах, че в света съществуват биоидентични хормони, които представляват извлек от растения и природни продукти, но чийто ефект е като на синтетичните хормони. Оказа се, че много хора ги предпочитат пред синтетичните. Така се свързах с голямото общество на хората, които се занимават с

Доц. Малина Петкова
Доц. Малина Петкова

антиейджинг.

Какво всъщност представлява антиейджингът?

Това е клон от медицината, чиято идея е да остареем здрави, като запазим тялото, ума и психиката си от младежките години. В момента много хора доживяват 90-годишна възраст и си казват: „Ако знаех, че ще живея толкова дълго, щях да направя нещо, за да се чувствам по-дълго време млад“. И наистина вече много хора живеят така, че да се чувстват добре през своите старини, да бъдат здрави. Антиейджинг медицината се занимава със съхраняване на мозъчната функция, с намаляване честотата на карцинома, остеопорозата, ставните заболявания и т.н.

Какво включва антиейджингът?

Разбира се, всичко, което сме чували за здравословния начин на живот. Една от теориите е, че остаряването се дължи на намаляването на хормоналните нива. Доказателство за това е спирането на мензиса при жената и появата на менопаузата. При мъжете това се случва по-бавно. Техният основен хормон – тестостеронът, е налице и при 90-годишни мъже. Докато половите хормони при жената спадат рязко още на 50-годишна възраст и тя се чувства болна. Точно на тези жени може да помогнем. Но има млади хора, които се обръщат към тази медицина много по-рано. Защото идеята е не само да заместим липсващите хормони, но да поддържаме такива нива, каквото сме имали на 25-годишна възраст.

На каква възраст трябва да започнем да допълваме нивото на хормоните си?

На около 40-годишна възраст. Практически, всички хормони могат да бъдат допълвани. И тъй като при жената най-бързо спада нивото на половите хормони, се започва с тях. След това може да заместваме растежния хормон, този на надбъбречната жлеза, на щитовидната жлеза и т.н. Използват се и прекурсори на хормоните, т.е. веществата, от които се образуват хормони. Така, че се работи на много широко поле. При жени в менопауза резултатите са поразителни. Те се чувстват подмладени, връща се младостта като светоусещане, като ефект върху кожата, подобрява се психическото и емоционалното състояние.

Когато вече са настъпили процесите на стареене, до каква степен чрез тези хормони ще настъпи регенерация?

Не говоря за регенерация, при този процес може да окажат влияние стволовите клетки. При антиейджинга има заместване, компенсираме хормоните, които намаляват, т.е. даваме на организма това, което е дефицитно, и го държим на добро ниво. Важното е предпазването от карцином, от Алцхаймер и от много други болести, което се случва с помощта на съответните препоръки за здравословен живот и с други природни средства, като балнеолечението и в много редки случаи – чрез лекарства.

Например при синдром на Хашимото, заболяване, при което отпада функцията на щитовидната жлеза, обикновено се предписват синтетични хормони. Но има пациенти, които не ги понасят и се отказват от лечение.

Заболяването обаче напредва и те имат нужда от заместваща терапия. Когато преминат на биоидентични хормони, те се чувстват прекрасно, жизнени са. Традиционната медицина дава синтетичен Т4 и очаква организмът да го превърне в ТЗ. Докато антиейдж медицината използва сух извлек от щитовидна жлеза на прасета, който съдържа не само хормона Т4, но и ТЗ. Ето защо пациентите се чувстват толкова добре.

Но заболяването може ли да се излекува?

Зависи в каква степен е напреднало. Ако не се е развила недостатъчност на жлезата и има само високо ниво на антитела и с хранителен режим може да повлияем на състоянието и да забавим процеса. Всъщност с хранителния режим ние очистваме организма от антителата и така създаваме условия заболяването никога да не настъпи или то да не премине в следващата фаза, когато има нужда от прием на хормони.

Може ли да се заместват кортикостероидите с биоидентични хормони?

Да, когато има намалена функция на надбъбречната жлеза, заместващата терапия вместо със синтетични може да се прави с биоидентични хормони. Така ще се избегнат неблагоприятните вторични ефекти за организма. Но когато се провежда лечение с кортикостероиди, например при бронхиална астма, те не могат да се заместват.

Каква е диетата, която използвате в антиейдж медицината?

По принцип диетата е индивидуална, но общо казано, това е режим, който намалява или предотвратява образуването на антитела в организма. Има храни, които задължително се изключват, други свободно се консумират. Ако на хората им изглежда трудно да спазват диетата, която препоръчвам, тогава е добре да направят тест за хранителна алергия. Той до голяма степен ориентира какъв е проблемът, т.е. кои храни предизвикват образуването на антитела при конкретния човек.

Повечето заболявания се създават от конфликта между човешкото тяло и околната среда, към която се отнася и храната. Затова там е насочено нашето внимание. Голяма част от храните образуват антитела още в червата.

След това антителата преминават през чревната лигавица, навлизат в организма и започват да атакуват определени органи, като например щитовидната, надбъбречната или задстомашната жлеза. В последния случай могат да предизвикат диабет.

Обикновено какви хора избират антиейджинг терапията?

Идват както мъже, така и жени, хора между 40 и 60 години. Повечето са здрави, но искат да запазят своето здраве дълги години.

Има ли много лекари като вас, които използват антиейджинг медицината в практиката си?

Странното е, че в България имаме Дружество по антиейджинг медицина, но някак не сме активни в общественото пространство. Като че ли всеки действа поотделно. Антиейджингът е най-разпространен в САЩ и в Западна Европа. Сега ни предстои IV Световен конгрес в Брюксел по антиейджинг медицина. Има такава специалност, която е изключително тежка, защото включва много подспециалности, обединени в едно. Тя обаче не е част от традиционната медицина и не се изучава в България и по света в медицинските университети. Тя се специализира и практикува отделно.

А приемат ли ви вашите колеги?

Да, приемат ни с интерес. Но не сме любимци на фармацевтичната индустрия, защото работим с естествени извлеци.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *