ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо плачете без причина?

Очите се зачервяват, носът вече е запушен, при жените гримът се разтича. И ви предстои някак да обясните на любопитните защо отново плачете. Това никак не е лесно, при положение че и самите вие нямате обяснение.

salziteПричина №1 – Алергичен ринит (полиноза)

Сълзите могат да тръгнат по хиляди причини. През пролетта и есента се добавя още една – алергията към полени.

ОСВЕН СЪЛЗИТЕ…

Хрема, кихавици, сърбеж В областта на носа, очите и ушите. Ако алергичният ринит се проявява целогодишно, към тези симптоми се добавят главоболие, засилена умора, обилно потене.

КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ

Ако забелязвате описаните симптоми (особено от края на март до октомври), се обърнете към алерголог. Той ще ви разпита с какво се храните и какъв е вашият начин на живот. Възможно е да се наложи кръвно изследване.

КАКВО ЛЕЧЕНИЕ Е НУЖНО

За съжаление, пълно излекуване на полинозата е невъзможно. Ако алергията ви изненада например по време на важна командировка, можете да приемете антихистаминов препарат. А при регулярно възникване на проблема има смисъл да намалите чувствителността си към алергени, като проведете специален имунотерапевтичен курс. Какво представлява? Човек приема „своите“ алергени с миниатюрни дози и имунната му система постепенно привиква да се справя с тези дразнители.

Причина №2 – Конюнктивит

Става дума за цяла група заболявания. Алергичният конюнктивит възниква в отговор на приема на някои лекарства или контакта с чужди на организма вещества. Вирусният и бактериалният се предизвикват от съответните агенти. При всички случаи, появата на тези заболявания се улеснява от авитаминозата и общото отслабване на имунната система.

ОСВЕН СЪЛЗИТЕ…

Чувствате раздразнение в очите, те болят и бързо се уморяват. Заради малките кръвоизливчета роговицата се зачервява.

Често се отделят гной и слуз, при някои заболявания те изсъхват във вид на жълта коричка. Клепачите или се слепват, или отичат. Понякога на човек му се струва, че има нещо в окото.

КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ

Разбира се, към офталмолог. За да се изясни същността на заболяването, може да се наложи да се направят кръвен анализ и алергологични проби.

КАКВО ЛЕЧЕНИЕ Е НУЖНО

При вирусните форми лекарят може да ви предпише капки с интерферон, при бактериалните – маз за очи с антибиотик, при алергичните се препоръчват антихистаминови препарати и избягване на контакт с алергени.

Причина №3 – Блефарит

В общия случай става дума за възпаление на клепачите. Но под едно наименование се крият няколко различни варианти на блефарит: алергичен, себореен и др.

ОСВЕН СЪЛЗИТЕ…

Повечето видове блефарит се обединяват от наличието на корички и мехурчета по клепачите. Очите се уморяват бързо, ярката светлина ги дразни. Болестта често се развива на фона на отслабен имунитет, при диабет, а също и при гастрит и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ Офталмологът ще ви помогне с определянето на вида блефарит (ако действително става дума за него), степента на заболяването, както и с избора на правилно лечение.

КАКВО ЛЕЧЕНИЕ Е НУЖНО

Придържайте се към медикаментите, предписани от лекаря. Разкажете му за всички инфекции, които е възможно да имате в този момент, дори да става дума за кариес или гъбички по ноктите. Отучете се от навика да си търкате очите с ръка (можете да добавите нова инфекция) и по възможност спрете да ползвате каквато и да било козметика до пълното изчистване на проблема.

Причина №4 – Остра респираторна вирусна инфекция – ОРВИ

Струва ли си да описваме състоянието при такива инфекции? Всеки е изпитвал неприятните симптоми на респираторните вирусни инфекции – често сълзенето е един от първите…

ОСВЕН СЪЛЗИТЕ…

Повишена температура, слабост, главоболие, болки по цялото тяло, пулсиране в областта на очите. Да добавим и хремата, кашлицата и кихавиците…

КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ Възможно е да не трябва да ходите никъде, а просто да останете вкъщи и да си починете. Ако симптомите не отминават дълго, а и ако температурата два-три дни се държи над 38,5, си струва да се обърнете към лекар.

КАКВО ЛЕЧЕНИЕ Е НУЖНО

Най-вече – да се доверите на лекаря. Специфичните противовирусни препарати не са чак толкова много, а антибиотичното лечение има смисъл, само когато ОРВИ се съпровожда от бактериална инфекция. С оздравяването ще затихне и сълзенето.

Причина №5 – Невропатия на лицевия нерв

Най-често се случва заради банално преохлаждане, но и като усложнение след грип, възпалителни заболявания на ухото или след обостряне на херпес.

ОСВЕН СЪЛЗИТЕ

Лицевият нерв ръководи слъзните и слюнчените жлези, вкусовите рецептори, мимическите мускули. При невропатия неговите функции се нарушават. Постепенно мускулите губят подвижност. Лицето става асиметрично. Човек не може да мига регулярно и в резултат на това окото сълзи. Усмихването става невъзможно, езикът частично губи способността си да усеща вкусове.

КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ

Невропатията на лицевия нерв се усложнява с времето. От скованост в областта на ухото болестта може да доведе до паралич на половината лице. Обърнете се към невролог – той ще ви назначи електроневромиография и ще определи степента на невропатията. Възможно е да се наложи да посетите отоларинголог и/или терапевт.

КАКВО ЛЕЧЕНИЕ Е НУЖНО

Ще ви назначат физиотерапия – например ултразвук или парафинолечение. Ако се окаже слабо ефективно, може да се стигне до хирургична намеса – пластика на лицевия нерв, корекция на мимическите мускули.

Причина №6 – Дакриоцистит (възпаление на слъзната торбичка)

Обикновено слъзната течност мие очите и после се стича в слъзната торбичка, а оттам – в носоглътката. Ако носослъзният канал се свие, сълзите се трупат в слъзната торбичка, тя се препълва и разтяга и в нея започват да се размножават болестотворни бактерии. През това време вече слъзната течност вече не може да попадне в слъзната торбичка. Резултатът е, че сълзите текат от очите почти непрекъснато.

ОСВЕН СЪЛЗИТЕ…

Човек през цялото време изглежда плачещ заради отока на клепачите и разширението на слъзната торбичка. Ако се натисне вътрешният ъгъл на очите, може да се отдели прозрачна течност или гной.

КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ Обърнете се към офталмолог – той ще направи необходимия тест, за да установи дали е нарушена проводимостта на слъзните канали: в едната ноздра се вкарва памучен тампон, а в очите се капе оцветена течност. Ако нямате дакриоцистит, памучният тампон добива цвета на течността след две минути. При запушване на каналите се чака доста повече.

КАКВО ЛЕЧЕНИЕ Е НУЖНО

Ако не сте прекалили с изчакването, ще помогнат противовъзпалителни капки.

В по-сложните случаи ще се наложи да се възстановява проходимостта на носослъзните канали по хирургичен път.

Искате ли да научите защо кучетата плачат?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *