ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ревматоиден артрит – всичко за него

Ревматоиден артрит е болезнено автоимунно заболяване и се развива, когато имунната система образува антитела срещу собствените клетки на тялото, по-точно срещу клетките на синовията – тънкия слой тъкан, покриващ вътрешната повърхност на ставните капсули. За разлика от остеоартрита ревматоидният артрит понякога засяга и тъкани извън ставите, предизвиквайки проблеми в други системи на организма.

RA-1Какво всъщност се случва?

Когато синовиалното покритие на ставите се възпали (синовит), тъканите се подуват и произвеждат синовиална течност в количества, по-големи от необходимите за овлажняване на ставата и смазване на костните краища в нея. Това води до разтягане на ставната капсула и дразнене на съседните нерви. Засегнат може да се окаже хрущялът, покриващ ставните повърхности на костите, а впоследствие и самите кости.

Ревматоидният артрит (РА) понякога предизвиква възпаление и в сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове и очите. Често се развива анемия – недостиг на хемоглобина, пренасящ кислорода в кръвта.

Обикновено началото на ревматоидния артрит се наблюдава във възрастта между 30 и 50 години, но той може да се развие и в по-късния етап на живота, а понякога и в ранно детство. В повечето случаи заболяването засяга няколко стави, като пораженията от двете страни на тялото обикновено са симетрични. Често първоначално се възпаляват малките стави в китките и дланите. Понякога възпаление се наблюдава в една-единствена става, обикновено в рамото или коляното.

Болестта протича различно при отделните индивиди. При някои хора то трае по-малко от 12 месеца, след което състоянието на ставите се нормализира; понякога заболяването причинява минимални ставни увреждания и затихва след няколко години; в други случаи уврежданията нарастват прогресивно и след само една-две години вече са тежки.

Често обаче заболяването се развива в продължение на много години, понякога и до края на живота, с периоди на обостряне, през които състоянието се влошава за седмици или месеци, и периоди на ремисия, когато се наблюдава облекчаване на симптомите. Невинаги е ясно какво точно отключва обострянията; може да е друго заболяване или емоционален стрес. В повечето случаи не може да се посочи конкретна причина. Някои хора считат, че РА се среща по-често в страните със студен климат, но заболяването засяга хората във всички части на света. Смяната на климата не променя хода на болестта, но може да повлияе на симптомите.

От какво се причинява РА?

Причините за ревматоидния артрит не са напълно изяснени, множество фактори могат да имат дял в развитието му. Няма доказателства, че болестта се отключва от инфекция.

Женски полови хормони. Заболяването засяга около три пъти повече жени преди менопаузата, отколкото мъже; след менопаузата броят на засегнатите мъже и жени се изравнява. Това предполага, че женските полови хормони естроген и прогестерон, чиито нива спадат в климактериума, имат значение за развитието на РА.

Генетични фактори. Понякога РА се предава по наследство. Около 60% от пациентите са генетично предразположени към заболяването.

Човешки левкоцитни антигени (human leukocyte antigens – HLA). Това са белтъчни молекули, разположени по повърхността на повечето клетки в тялото. По тях имунната система различава нормалните клетки от „нашествениците“ (ракови клетки или бактерии), които атакува. В организма има много различни видове HLA; личният набор от антигени се наследява от родителите.

Някои HLA са свързани с определени имунни разстройства – присъствието им в организма може да показва повишен риск от ревматоиден артрит. Но тъй като тези HLA невинаги се откриват при заболелите, а може да ги има и при хора без РА, наличието им само по себе си не е достатьчно за поставянето на диагноза.

Какви са симптомите?

При повечето хора заболяването се развива в течение на седмици или месеци. В някои случаи възпалението се развива само за няколко дни. Най-честите симптоми са:

Болка и скованост в засегнатите стави

Топлина в ставите при допир

Подуване на ставите поради натрупване на синовиална течност

Изтъняване и отслабване на мускулите около засегнатите стави

Неболезнени подутини (възли) по подложената на натиск повърхност на ставите, например върховете на лактите

Общо неразположение

Деформация на засегнатите стави Болката в ставите обикновено е най-силна

сутрин. Същото важи и за сковаността, която трае повече от час, въпреки че понякога намалява при движение. РА обикновено се развива симетрично, така че има голяма вероятност от едновременно поразяване на двете длани или колена.

Ако имате основание да смятате, че сте засегнати от ревматоиден артрит, трябва да се консултирате с лекар и да започнете лечение възможно най-скоро.

Под кожата

Капсулите около ставите са изградени от здрава влакнеста мембрана отвън и тънка синовиална мембрана, или синовия, отвътре. Ревматоидният артрит се развива, когато синовията бъде нападната от бели кръвни клетки, причиняващи възпаление и подуване на ставната капсула. Това може да увреди също хрущяла и костите.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

По данни за 2001 г. честотата на разпространение на ревматоидния артрит в България е 7,5%. Заболяването най-често се развива във възрастта между 40 и 50 години.

РА се среща по-рядко сред представителите на черната и жълтата раса, като причините за това все още не са изяснени.

РА засяга два до три пъти повече жени, отколкото мъже. Вероятността от развитие на заболяването допълнително се повишава в седмиците след раждането и по време на кърмене.

Тютюнопушенето е свързано с по-висок риск от РА.

Кои части на тялото поразява РА?

Възпалението най-често се развива в малките стави на дланите, но може да засегне и тези на китките, лактите, раменете, глезените и коленете. Макар и рядко, понякога са поразени и тазобедрените стави. Лимфните възли около засегнатата става могат да се подуят, а в някои случаи заболяването предизвиква възпаление в други системи на организма, включително белите дробове и кръвоносните съдове. Понякога се наблюдава н загуба на тегло.

Рамене и лакти

РА често засяга раменните стави. Пациентите изпитват болка в мишницата и рамото, обикновено през нощта, и трудно повдигат поразените ръце. С течение на времето сковаността в рамото може да ограничи движенията, затруднявайки извършването на дейности като миене, обличане и др. Под кожата на лактите често се появяват възли.

Длани и китки

Ревматоидният артрит на дланите обикновено протича тежко – наблюдават се болки, подуване и скованост на ставите. Могат да се появят деформации, но въпреки това функцията на ръката често се запазва. РА на китката може да предизвика синдром на карпалния тунел – състояние, при което притискането на срединния нерв в областта на китката причинява изтръпване, болки и по-късно загуба на сила в ръката.

Колене

Възпалението на коленните стави може да бъде много тежко и често се придружава от силно подуване поради натрупването на голямо количество синовиална течност в ставата. С времето може да настъпи изкривяване на коленете навътре или навън.

Очи

Около 25% от хората с РА страдат от сухота в очите. Другите проблеми, предизвикани от РА, включват възпаление на роговицата (кератит) и на кръвоносните съдове в бялото на окото (склерит), в резултат на което могат да останат болезнени червени следи.

Шия и челюст

Други стави, поразявани от РА, са междупрешленните в шията, както и темпоромандибуларните, свързващи долната челюст с черепа.

Бели дробове, сърце и кръвоносни съдове

Около 80% от пациентите с РА се изморяват бързо в резултат от анемията, при която количеството на пренасящия кислород хемоглобин в кръвта намалява. Могат да се развият и белодробни нарушения, включително фиброзиращ алвеолит – хронично заболяване, засягащо стените на белодробните алвеоли, през които се извършва обмяната на газовете между вдишания въздух и кръвта. При някои се възпалява ципата около сърцето (перикардит) или стените на малките кръвоносни съдове в тялото, вслед-ствие на което може да се наруши кръвоснабдяването на органите, например на червата. Съществува и риск от т.нар. феномен на Рейно (Raynaud), при който артериите, носещи кръв към дланите, се свиват при охлаждане и се появяват бодеж и изтръпване.

Освен сърдечносъдови проблеми, РА причинява и загуба на тегло.

Ходила и глезени

Ревматоидният артрит засяга ходилата и глезените почти толкова често, колкото и дланите. Обикновено стъпалата биват поразени още в ранните стадии на болестта. Те се разширяват и стават болезнени, което затруднява ходенето.

Как се поставя диагнозата?

Ревматоидният артрит се диагностицира по описаните симптоми, резултатите от прегледа на засегнатите стави и допълнителните изследвания за потвърждаване на диагнозата.

Около 80% от хората с ревматоиден артрит страдат и от анемия, така че се взема кръвна проба за установяване броя на червените кръвни клетки. Кръвта се изследва също за общи признаци на възпаление и за т.нар. ревматоиден фактор (РФ) – вид антитела, често срещани при болните от РА. За жалост само те не са достатъчни за поставяне на диагнозата: въпреки че антителата се откриват при 60-80% от засегнатите, те се срещат и при 10% от населението без ревматоиден артрит.

Рентгеновото изследване може да покаже изменения, типични за болестта като стесняване на пространството между костите в ставата или разяждане на костта. Често обаче рентгеновите снимки изглеждат нормални през първите 3-6 месеца от началото на заболяването.

Лекарят може да вкара игла в засегнатата става и да вземе проба от синовиалната течност, която да изследва под микроскоп за признаци на възпаление. Понякога се извършва анализ на малко парче тъкан (биопсия) от някой ревматичен възел.

Може да се проведе образно изследване с помощта на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) или ултразвуково сканиране, въпреки че днес тези методи рядко се използват при диагностиката на РА. Ползата от тях ще нарасне, ако се усъвършенства способността им за регистриране на промените.

RA-kak da si pomognaКак мога да си помогна?

Обикновено ревматоидният артрит е продължително заболяване. Обострянията му често започват безпричинно. Съществуват много мерки, които можете сами да предприемете; чрез тях не само ще облекчите симптомите си, но и ще избегнете чувството на безпомощност: вие можете да контролирате състоянието си.

Грижете се за ставите си

Механичната конфигурация на ставите е такава, че всяка допълнителна тежест упражнява до четири-пет пъти повече натиск в определени точки на ставната повърхност, отколкото другаде в тялото; по тази причина дори лекото намаляване на теглото ще се отрази на натоварването на ставите на коленете и таза. От полза ще ви бъдат и редовните физически упражнения, съчетани със здравословно хранене.

Ерготерапевтът може да ви посъветва как да извършвате всекидневните дейности с най-малко усилия, без да подлагате ставите си на извънредно натоварване. Освен това съществуват много приспособления и уреди, които могат да ви бъдат от помощ в ежедневието.

Носете подходящи обувки

Както и при остеоартрита, важно е да носите удобни, поддържащи свода обувки. Ходилата, засегнати от ревматоиден артрит, понякога променят формата си и се разширяват. Ако ви е трудно да намерите подходящи обувки, потърсете съвет от ортопед. По време на упражнения носете маратонки с поглъщащи сътресението подметки, за да предпазите коленете си.

Подпомагайте ставите си при нужда

По време на тежки обостряния на заболяването може да ви се наложи да използвате бастун, за да намалите натоварването в болезнените коленни и тазобедрени стави. Шините и ортезите ще ви помогнат да ограничите движения, ако те са особено болезнени. Потърсете съвет от физиотерапевт или ерготерапевт.

Почивайте при нужда

В периодите на обостряне, когато ставите ви са много болезнени и подути, е изключително важно да почивате. Покоят на засегнатите стави може да ускори ремисията. Физиотерапевтът ще ви посъветва какво е подходящото ниво на активност по време на атаките на заболяването и след тях.

Поддържайте двигателна активност

Когато ви болят ставите, дори мисълта за физически упражнения може да изглежда непоносима, но въпреки това движението е важно за ограничаване на сковаността и поддържане на силата на мускулите. Освен това упражненията стимулират отделянето на ендорфини – химични вещества, които потискат болковите сигнали до мозъка. Но тъй като ставите, засегнати от ревматоиден артрит, имат нужда както от упражнения, така и от покой, трябва да се намери равновесие между двете.

Ако тежестта на симптомите варира всеки ден, ще трябва да регулирате интензивността на упражненията така, че активността да не утежнява заболяването. Потърсете съвет от лекуващия лекар и от физиотерапевта си кои упражнения са подходящи за вас. физиотерапевтът може да ви състави специална програма, която да е полезна не само за ставите ви, но и за издръжливостта и общата ви форма. При необходимост специалистът ще подбере упражнения само за отделни стави, въпреки че повечето считат, че комплексните упражнения за цялото тяло са по-полезни от изолираните.

Обикновено лекарите препоръчват на страдащите от РА да избягват силови или съпроводени от тежки сътресения спортове като ръгби например. Ходенето е много подходящо упражнение, при което можете да регулирате интензивността. Плуването и водната гимастика са особено полезни за мускулите и ставите, без да ги подлагат на допълнително натоварване. Съществуват и подходящи аеробни упражнения, които укрепват сърцето и белите дробове и изгарят мазнините.

Грижете се добре за себе си

Някои хора считат, че стресът допринася за развитието на ревматоиден артрит, така че си струва да намалите напрежението в ежедневието и да отделяте време за почивка. Предполага се, че методите за релаксация и психо-физическите техники като йога и тай-чи намаляват болките. Макар това да не е доказано, те със сигурност могат да ви помогнат да запазите положителна нагласа. Някои ще подобрят равновесието и Стойката ви, което донякъде ще облекчи натоварването на ставите.

Подобно на другите хронични заболявания, при ревматоидния артрит също има моменти, в които ще ви е трудно да се справяте. Непредвидимостта на моментите на обостряне прави болестта изключително стресираща и изчакването на ефекта от лекарствата може да бъде мъчително. Обикновено най-труден се оказва периодът непосредствено след поставянето на диагнозата.

Добрият общопрактикуващ лекар е първата инстанция, към която да се обърнете; той би трябвало да е наясно с проблемите на хроничните заболявания и да може да ви окаже подкрепа. Включването в терапевтична група и разговорите е други хора, страдащи от същото заболяване, вероятно ще ви помогнат да запазите положителна нагласа и ще ви научат как да се справяте с болестта.

Съвети за безопасно провеждане на упражненията

Винаги загрявайте преди тренировка, за да подготвите тялото си за натоварването. Разпускайте в края на тренировката.

Тренирайте цялото тяло, вместо да се концентрирате само върху една част – плуването например е комплексен спорт.

Избягвайте контактните спортове и тези,свързани със силни сътресения като футбол и скуош; винаги носете маратонки, които да поддържат сводовете на ходилата и да поглъщат сътресението.

Ограничете упражненията в периодите на обостряне. Ако ставите ви станат много болезнени, подути или топли, незабавно прекратете тренировката.

RA-konvencionalniКонвенционални методи на лечение

Към момента няма лек за ревматоидния артрит. Лекарствата и другите методи могат да облекчат симптомите и да забавят развитието на заболяването. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-ефективно е то.

Използват се две основни групи медикаменти: бързодействащите лекарства, целящи да ограничат болките и възпалението в краткосрочен план, и бавнодействащите (известни като антиревматични средства, променящи активността на заболяването, или АРПАЗ), които могат да забавят развитието на болестта.

При част от пациентите с РА може да се наложи лечение на проблеми, засягащи други части на тялото освен ставите. Ако развиете депресия, обърнете се към лекуващия лекар. Потърсете съвет и подкрепа от различните служители в сферата на здравеопазването – лекари, медицински сестри, физиотерапевти, ерготерапевти.

Краткосрочно облекчаване на симптомите

Оралните обезболяващи средства могат да помогнат по време на периодите на обостряне, когато болката в ставите е изключително силна. В някои случаи лекарствата без рецепта като парацетамол са достатъчно ефективни, но при по-тежки симптоми лекарят ще ви предпише по-силни медикаменти. Най-честият им страничен ефект е запекът.

Болкоуспокояващите лекарства често се използват като допълнение към обезболяващия ефект на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Те могат да се прилагат и в комбинация с АРПАЗ, чийто обезболяващ и противовъзпалителен ефект настъпва по-бавно и облекчението обикновено е частично.

Нестероидни противовъзпалителни средства

Лекарствата като ибупрофен, напроксен и диклофенак намаляват сковаността и болките, като потискат възпалението в ставите. Тези нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) имат множество странични ефекти: те могат да предизвикат язви на стомаха или дванадесетопръстника, които да доведат до вътрешно кървене. Новото поколение НСПВС, СОХ-2 инхибиторите, влияят на различни ензими и се понасят по-лесно от стомаха. За жалост последните проучвания показват, че употребата и на двете групи НСПВС е свързана с повишен риск от инфаркт.

Орални кортикостероиди

Стероидните медикаменти, подобни на естествените хормони, отделяни от надбъбречните жлези, потискат ставното възпаление и ограничават симптомите. Те могат да бъдат предписвани в ниски дози за няколко седмици; продължителният прием на високи дози може да причини сериозни странични ефекти. Някои кортикостероиди се инжектират директно в засегнатите стави за краткотрайно облекчаване на болките, а по време на сериозно обостряне – и мускулно.

Възможности за дългосрочно лечение

Антиревматичните средства, променящи активността на заболяването (АРПАЗ), влияят на възпалението и на развитието на болестта. Те потискат възпалителните реакции на организма и не само облекчават болките и сковаността, но могат и да намалят степента на уврежданията. Тези медикаменти действат бавно и понякога трябва да бъдат приемани с години.

Всички те проявяват сериозни странични ефекти и изискват внимателно проследяване на лечението. Прочетете текста със заглавие „ВНИМАНИЕ!“ за повече подробности.

Сулфасалазин. Това лекарство обикновено се приема през устата под формата на обвити таблетки, които се разпадат в тънките черва. Около 50% от хората, лекувани с него, констатират подобрение на симптомите през първите шест месеца.

Метотрексат. Това лекарство потиска функциите на имунната система, намалявайки възпалението и степента на ставните увреждания. Обикновено се приема през устата веднъж седмично, но може да бъде прилагано и под формата на инжекции. Ако се окаже ефективно, пациентите обикновено усещат подобрение след около шест седмици.

Антималарийни средства. Някои лекарства, използвани за лечението на малария, като хидроксихлороквин и хлороквин действат благоприятно и при РА. Тези медикаменти обикновено се приемат в продължение на една година, през която те значително намаляват възпалението, въпреки че причините за това не са напълно изяснени. Страничните ефекти в повечето случаи са незначителни.

Злато. Съдържащият злато препарат натриев ауротиомалат се прилага под формата на мускулни инжекции с цел потискане на имунната реакция, водеща до РА. Лекарството се прилага ежеседмично до постигането на резултат; обикновено това отнема около три месеца. Ако се забележи подобрение, поставянето на инжекции продължава, но на по-големи интервали (обикновено един път месечно) за период до пет години.

D-пенициламин. При прилагането на това лекарство, производно на пеницилина, подобрение се забелязва след около три месеца или повече. Медикаментът се приема на гладно.

Лефлуномид. Това е по-ново противовъзпалително средство, което, ако се окаже ефикасно, облекчава симптомите след около четири седмици. То се приема през устата веднъж дневно и може да бъде комбинирано с мето трексат. Често се наблюдават странични ефекти: болки в корема, гадене и диария.

Физиотерапия

Както и другите ставни заболявания, ревматоидният артрит може да се повлияе добре от физиотерапевтична програма, поддържаща подвижността на ставите и силата на мускулите. Ето някои от видовете физиотерапия:

Балнеолечение. То включва упражнения в специално затоплен басейн; помага при ревматоиден артрит и други ставни проблеми. Топлата вода облекчава болезнените стави, а упражненията подобряват гъвкавостта и мускулната сила.

Терапия с ултразвук. Високочестотните звукови вълни, приложени в зоната на увреждането, могат да облекчат болката и сковаността в ставата.

Лечение с меки лазери (JIMJI). За разлика от тези, използвани в хирургията, меките лазери не увреждат тъканите. Излъчвателят, поставен върху кожата над засегнатата зона, отделя светлина с определена дължина на вълната. Мекият лазер действа противовъзпалително и води до краткотрайно облекчение на болките и сковаността.

Хирургично лечение

Ако другите видове терапия не облекчат състоянието на болния, може да се прибегне до операция. Извършват се главно три вида интервенции:

Отстраняване на възпалената синовия.

Ако подуването на синовиалната мембрана не се повлиява от медикаментозно лечение, отстраняването й (синовектомия) може да направи ставата по-малко податлива на подуване. Хирургът може да използва артроскопска техника или традиционни методи за отстраняване на синовията.

Възстановяване на увредените тъкани. Ако мускулните сухожилия около ставата се разкъсат, те могат да бъдат възстановени по хирургичен път. Оперативно се отстраняват и ревматични възли.

Реконструкция на увредените стави. Съществуват хирургични процедури за възстановяване на тежките ставни увреждания, а в някои случаи и за ставно протезиране.

Най-често се протезират тазобедрените и коленните стави, а при необходимост и тези на раменете и лактите. Китките и малките стави в дланите могат да бъдат трайно обездвиже- ни, за да се намали болката в тях и да се подобри стабилността им.

AHTИ-TNF ТЕРАПИЯ

Съществуват множество нови лекарства, които действат посредством блокиране на ефекта на туморнекротизиращия фактор алфа (TNF-алфа) – белтък, участващ във възпалителните реакции на организма. При много пациенти анти-TNF лекарствата забавят и понякога спират ставните увреждания или дори водят до тяхното възстановяване. Облекчава се и общото неразположение. Тези медикаменти се прилагат само от няколко години и понастоящем се изписват само от специалисти в случаите, когато другите лекарства не водят до очаквания ефект.

Етанерцепт се прилага два пъти седмично под формата на подкожни инжекции, които понякога пациентите си поставят сами след съответните инструкции.

Инфликсгтаб се прилага във венозна система на всеки 6 седмици. Той се комбинира с метотрексат, който блокира образуването на антитела срещу него.

Ако лекарят ви препоръча дадено лекарство, информирайте се относно следното:

  • Преди или след ядене да вземам лекарството?
  • След колко време ще подейства то?
  • Какви странични ефекти могат да се проявят?
  • Ще се нуждая ли от кръвни изследвания или друг вид специално проследяване, докато приемам лекарството?
  • Този медикамент съвместим ли е с другите, които вземам?
  • Мога ли внезапно да преустановя приема на лекарството?
  • Мога ли да употребявам алкохол по време на лечението?
  • Мога ли да вземам лекарството, докато кърмя, по време на бременност или ако планирам да забременея?

ВНИМАНИЕ!

Антиревматичните средства, променящи активността на заболяването (АРПАЗ), потискат имунните или възпалителните реакции на организма. В редки случаи това може да повлияе на образуването на кръвни клетки или да доведе до чернодробни или белодробни заболявания. По тази причина лечението с повечето АРПАЗ изисква внимателно проследяване, включително редовни изследвания на крьв и урина.

Някои АРПАЗ не трябва да бьдат приемани по време на бременност или от жени, които се опитват да забременеят, както и от партньорите им. Това ограничение трябва да се спазва и известно време след прекратяването на приема. Например лефлуномидът трябва да бъде спрян най-малко две години преди зачеването.

RA-ergoterapevtПосещение при ЕРГОТЕРАПЕВТ

Ерготерапевтът може да ви посъветва какви промени да направите на работното място и у дома, за да можете да изпълнявате задълженията си по-лесно.

Артритът може да затрудни извършването и на най-незначителните действия; в такьв случай поискайте от вашия лекуващ лекар да ви насочи кьм ерготерапевт. Тези специалисти могат да ви прегледат в болничното отделение по рехабилитация, в амбулаторна клиника или в дома ви. Продължителността на лечението е различна; при започването му е необходимо да се направи цялостна оценка на начина ви на живот и на индивидуалните ви нужди.

Ерготерапевтът ще ви покаже техники за подобряване на силата и подвижността ви и за контрол на болката. Можете да обсъдите с него всички ваши практически или емоционални проблеми, както и начините да ги превъзмогнете.

Оценка на нуждите ви. Ерготерапевтът ще ви предложи индивидуален съвет. Той ще направи пълна оценка на състоянието ви, отбелязвайки кои стави са засегнати, къде болките са най-силни и какъв е обемът на движение в ставите.

Поддържане на силата и подвижността. Ерготерапевтът ще ви покаже лечебни упражнения, подобряващи функцията на ставите и подвижността ви, и ще ви препоръча някои прости методи за контролиране на болката, например шини или топли компреси. Ако се нуждаете от физикална, мануална терапия или по-продължително лечение, може да ви се наложи да се обърнете и към физиотерапевт.

Приспособяване на обстановката. Ерготерапевтът може да ви предложи да направите някои прости промени у дома или на работното си място, например подреждане на мебелите по определен начин или монтиране на специална апаратура. Той може да ви препоръча и употребата на някои помощни приспособления, които да улеснят живота ви и да ви осигурят самостоятелност.

RA-drugi metodi-dietaДруги методи на лечение

Диета и хранителни добавки

Значението на храната за развитието на ревматоидния артрит си остава обект на спорове. Съществуват доказателства, че някои храни като авокадото и мазните риби имат благо- приятно въздействие, но повечето специалисти просто препоръчват на пациентите си да се хранят балансирано. Едно проучване сред повече от 46 000 души в Италия показва, че консумацията на много зеленчуци намалява риска от РА.

Според някои изследвания заболяването може да е свързано с определени продукти като мляко, ядки, яйца, зърнени храни или такива, съдържащи изкуствени оцветители. Но дори и да ги избягвате, ефектът ще бъде ограничен и краткосрочен – симптомите могат да бъдат облекчени, но развитието на болестта в дългосрочен план няма да бъде спряно. Ако наистина желаете да премахнете някои продукти от менюто си, не трябва да ограничавате консумацията на цяла група храни, тъй като това ще наруши баланса в хранителния ви режим. Посъветвайте се с диатолог или специалист по храненето как да си набавяте всички необходими вещества.

Незаменими мастни киселини (НМК)

Мастните киселини омега-3 и омега-6 могат да облекчат симптомите на ревматоидния артрит. Източници на НМК са мазните риби като сьомга и сардини, нерафинираният зехтин и слънчогледовите семки.

Ако предпочитате да приемате хранителни добавки, съдържащи НМК, маслото от черен дроб на треска и това от вечерна иглика ще ви осигурят съответно омега-3 и омега-6 НМК. Преди да започнете приема на тези хранителни добавки, задължително се консултирайте с лекаря си, особено ако вземате и други лекарства.

Спомагателни методи за лечение

Част от хората с ревматоиден артрит констатират, че някои видове спомагателна терапия облекчават симптомите. Спомагателното лечение трябва да е съвместимо с провежданото конвенционално лечение. Допълнителната терапия не е основание да пропускате вземането на предписаните ви медикаменти.

Акупунктура

Акупунктурата отдавна се прилага като средство за лечение на възпалителни заболявания и потискане на болката и отока; практикуващите тази терапия считат, че тя помага за възстановяване на енергийния баланс в органите на тялото. През април 2005 г. учените от университетския колеж в Лондон и университета на Саутхемптън извършват сканиране на мозъка на пациенти, лекувани с акупунктура. Резултатите показват, че лечението активира два от мозъчните центрове, имащи отношение към контрола на болковите усещания.

Въпреки че при акупунктурата в определени точки на тялото се въвеждат тънки игли, тя не е болезнена.

Хомеопатия

Отчитайки хода на заболяването, хомеопатът най-вероятно ще ви предпише комбинация от лекарства, съобразени с индивидуалните ви нужди. Най-често използваните препарати включват Rhus toxicodendron (екстракт от растението отровен шмак), който помага най-вече на страдащите от сутрешна скованост, Pulsatilla (планинско котенце) и Lycopodium (плавун). При топли, подути стави се препоръчва и Apis mellifica (т.нар. майчина тинктура). Допитайте се до опитен хомеопат, вместо да се опитвате сами да лекувате симптомите.

Билколечение

Стандартни билкови препарати за лечение на РА и други форми на артрит не съществуват. В зависимост от общото ви състояние и симптомите ви билколечителят ще ви препоръча индивидуално лечение.

В периодите на обостряне се препоръчват препарати от растения с противовъзпалително действие. Към тях спадат върбата, тополата, блатният тъжник, брезата и лайката. Ревматоидният артрит често е причина за общо неразположение, така че билколечителите предлагат и препарати, които според тях укрепват имунната система. Към тях се числят корените от женшен и астрагал. За някои билки като дяволска уста и китайска ангелика се счита, че облекчават анемията, която е често срещана при РА.

Лечението с билкови препарати трябва да се осъществява под контрола на опитен билколечител. Билките могат да имат неприятни странични ефекти и да взаимодействат с някои конвенционални лекарства. И лекуващият ви лекар, и билколечителят трябва да знаят точно какви лекарства приемате. Винаги купувайте билкови препарати от сертифициран производител.

Масаж

Масажът отпуска и облекчава болката, въпреки че специалните масажни масла и кремове, изглежда, не оказват влияние. Вашият физиотерапевт може да проведе масажа в комбинация с други методи като мануална терапия или разтягане. Лекуващият лекар може да ви насочи към квалифициран рехабилитатор

ЛАЙКА

Болкоуспокояващите и противовъзпалителните свойства на това растение са сходни с тези на аспирина. То може да се окаже много подходящо за лечение на леки симптоми на ревматоиден артрит. За да има ефект обаче, активната съставка партенолид трябва да бъде в концентрация от поне 0,4%. Проучване на 35 препарата от лайка, достъпни на пазара, установява, че твърде малко от тях съдържат достатъчни количества от активното вещество, за да бъдат ефективни.

АВОКАДО

Преди няколко години д-р Джон Хайнерман, лекар и антрополог, съобщава, че обитаващите полуостров Юкатан и Гватемала индианци от племето маи, чиято диета включва големи количества авокадо, рядко страдат от ревматоиден артрит. Това се отнася и за племената от Северозападна Амазония; изключение правят тези, които консумират храни, приготвяни по съвременни методи. Впоследствие проучванията показват, че екстрактите от авокадо и соя могат да облекчат симптомите на артрита.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Консумацията на безкофеиново кафе може да увеличи риска от развитие на ревматоиден артрит. При здравно проучване в Айова, САЩ, проведено сред повече от 31 000 жени, е установено, че при употребявалите повече от четири чаши безкофеиново кафе дневно рискьт от развитие на РА е два пъти по-висок.

Консумацията на чай обаче може да ви предпази; същото проучване показва, че при жените, пиещи три или повече чаши чай дневно, рискът е с 60% по-нисък.

Междувременно група японски учени демонстрират, че зеленият чай има противовъзпалителни свойства и може да ви предпази не само от ревматоиден артрит, но и от сърдечни заболявания и рак.

Поглед към бъдещето

Болшинството от хората с ревматоиден артрит могат да водят напълно нормален и активен живот. Съвременните медикаменти и методи на лечение успяват до голяма степен да облекчат симптомите и да забавят развитието на болестта. Съществуват множество ефективни начини за контрол на заболяването и улесняване на живота при тежко инвалидизираните.

Перспективи

Въпреки че понастоящем не съществува средство за пълното излекуване на ревматоидния артрит, понякога заболяването може да спре от само себе си, без видима причина. Около 25% от засегнатите се възстановяват напълно. Според последните проучвания броят на новите случаи на РА, изглежда, намалява. Тежка инвалидизация се наблюдава при много малка част от заболелите. Повечето пациенти се нуждаят от някои промени в начина на живот, но се очаква те да могат да живеят пълноценно.

Надежда за бъдещето

Понастоящем се извършва огромен обем изследователска работа, посветена на причините и механизмите на ревматоидния артрит. С нарастването на познанията ни за заболяването е възможно да открием нови методи за предотвратяване на развитието му и дори за излекуването му. Ето кои са най-обещаващите насоки на изследванията:

RA-avtoimunni procesiАвтоимунните процеси

Учените се опитват да разберат същността на имунните нарушения при засегнатите от ревматоиден артрит. Вероятно във функциите на имунната система на жените по време на бременност настъпват значителни изменения, които правят организма по-малко уязвим. По- доброто познаване на автоимунните процеси ще подпомогне разработването на нови методи на лечение, насочени пряко към имунните нарушения и овладяващи процеса на автоимунно възпаление.

Изследователите се стараят да открият нови медикаменти, потискащи възпалението, което е в основата на ревматоидния артрит, с възможно най-малко странични ефекти. Понастоящем най-ефективното лечение е насочено към белтъка TNF-алфа, въпреки че много от лекарствата все още имат множество негативни ефекти. Въведена интервенозно, съставката интерлевкин-10 например потиска функциите на цялата имунна система; учените разработват спрей за приложение в носа, като се над ват той да атакува конкретния проблем.

Ролята на инфекциите

Учените отдавна подозират, че инфекциите, причинени от бактерии, вируси или гъбички, могат да имат отношение към развитието на ревматоидния артрит.

Ако изследователите успеят да установят кои инфекциозни причинители задействат механизма на отключване на заболяването, ще се вземат предпазни мерки за ограничаване на обострянията и дори за спиране на развитието на болестта.

Роля на хормоните

Изследването на евентуалната роля на половите хормони и взаимодействието им с имунната система може да предложи нови възможности за лечение. Вече ни е известно, че вероятността от развитието на ревматоиден артрит при жените преди менопауза е по-голяма от тази при мъжете, както и че рискът при двата пола се изравнява след менопаузата, когато нивата на естроген и прогестерон спадат.

Податливостта на жените към РА варира в хода на репродуктивния живот, когато има значително колебание в хормоналните нива – рискът е по-висок в периода след раждането и ио време на кърмене; често състоянието на болните се подобрява по време на бременност. Мъжките полови хормони може би също играят роля в развитието на артрита, най-вероятно защигна.

Роля на гените

Генетичните нарушения може би играят роля в около 60% от случаите на ревматоиден  артрит. Освен че при някои хора повишават риска от развитие на болестта, променените гени могат да имат отношение и към тежестта на РА. Редица изследователски центрове на територията на САЩ понастоящем работят съвместно и събират информация и генетичен материал от около 1000 семейства, в които двама или повече братя и сестри страдат от заболяването. Тези данни ще спомогнат за уточняване на ролята на гените в развитието на РА. Ако бъдат открити РА-специфични гени в организма, може да се намерят начини за поправянето или заместването им с цел предотвратяване на болестта.

Емоционално състояние

Значението на положителната нагласа не трябва да бъде подценявано. Проучванията и клиничният опит показват, че позитивно настроените хора се справят по-успешно с предизвикателствата на болестта и симптомите им са по-леки. Учените изследват защо това е така и търсят начини да подобрят емоционално здраве на пациентите.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА АВТОИМУННИЯ ПРОЦЕС

Белите кръвни клетки (като неутрофилите, моноцитите и еозинофилите, показани тук) играят жизненоважна роля в имунните реакции. За съжаление образуваните от тези клетки антитела понякога атакуват собствените тъкани на тялото, предизвиквайки автоимунни нарушения, към които спада и ревматоидният артрит. Потискането на автоимунното възпаление ще стане възможно след разработването на лекарства, насочени към споменатите клетки или към антителата.

ВНИМАНИЕ!

При болните от РА се наблюдава повишен риск от остеопороза. Това се отнася в по-голяма степен до жените, които след менопаузата са по-податливи на заболяването. При тях приемът на хранителни добавки, съдържащи калций и витамин D, може да е от полза.

При страдащите от артрит е по-висок и рискът от сърдечни заболявания, вероятно поради повишената честота на болести като диабет и високо кръвно налягане. Връзката между тези рискови фактори може да даде нови насоки на изследователската работа.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *