ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има ли странични ефекти от натуропатията?

Макар че натуропатичните лекарства се извличат от природни източници и крият много по-малък риск в сравнение с алопатичните лекарства, съществуват някои странични ефекти, свързани с употребата на някои билкови препарати. Един от възможните проблеми се крие във взаимодействието им с медикаменти по лекарско предписание. Много важно е пациентът да уведоми алопатичния си лекар за природните лекарствени средства, назначени му от лекар-натуропат.

Освен това важно е да се има предвид, че Федералната агенция по храните и лекарствата счита лечебните билки за хранителни добавки, а не за лекарства; в резултат на това те не са обект на същите разпоредби. Тъй като билковите лечебни средства се добиват от природни източници, възможно е активните съставки да не бъдат в едни и същи концентрации в различните препарати, тъй като растенията невинаги са еднакви. За да избегнат твърде малките или твърде големи концентрации на природното лекарствено средство, пациентите

Натуропатичните лекарства се извличат от природни източници
Натуропатичните лекарства се извличат от природни източници

трябва да използват билки и добавки, препоръчани от лекар-натуропат или произведени от компании с добра репутация.

Научни изследвания и одобрение

През последните 10 години се наблюдава рязко увеличение на медицинските изследвания в областта на натуропатията. Натуропатичните изследвания често използват история на конкретни случаи, обобщения на клинични наблюдения и медицинска документация. Някои изследвания на американски натуропати отговарят и на съвременния научен златен стандарт, а именно да бъдат двойно слепи и плацебо-контролирани. Много натуропатични изследвания са проведени и в Германия, Франция, Индия и Китай.

Независимо от всичко, някои учени, практикуващи конвенционална медицина, продължават да се отнасят скептично към натуропатията.

Различни проблеми, като например даването на съвети от страна на служители в магазини за здравословни храни без натуропатично образование, както и редките случаи на инфекции, причинени от натуропатични инжекции, продължават да вредят на репутацията на тази форма на алтернативна медицина.

Женското здраве

Натуропатичните изследвания демонстрират определени ползи в областта на здравословните проблеми при жените. През последните години повече жени, отколкото мъже показват предпочитание към натуропатията, привлечени от нейния холистичен подход, традиционно относителната равнопоставеност между лекар и пациент, както и от нейната еклектична философия и свобода на избор по отношение на лечебните методи.

В едно класическо изследване, проведено през 1993 г., жени с цервикална дисплазия или с аномални резултати от цитонамазка са лекувани от натуропати с локално прилагано на билки и хранителни добавки: бромелаин (ензим от ананас), очиболец, невен, цинков хлорид и свещички, приготвени от билкови и хранителни съставки, като ехинацея, витамин А и витамин Е. След лечението 38 от общо 43 жени, участващи в проучването, показват нормални резултати от цитонамазки и нормални тъканни биопсии. Изследването заключава, че този курс на лечение може да бъде полезен за здравето на пациенти, обичайно подлагани на по-традиционни лечения за цервикална дисплазия, като например криохирургична операция.

Друго, по-ново изследване документира ползите от питателни храни като соята за облекчаване на симптоми като горещи вълни и вагинална сухота. Доказана е ефективността на хранителните добавки, предписвани от натуропатите за подобряване здравето на жените по време на менопауза. Като цяло натуропатията има не по-малко благотворни ефекти при лечението на симптомите на менопаузата от конвенционалната медицина. Изследванията показват, че добавките с витамин Е помагат при 50% от жените след менопауза с изтъняващи вагинални тъкани. Проучванията показват още, че биофлавоноидите с витамин С и гама-оризанолът (вещество, получавано от масло от оризови трици) облекчават горещите вълни.

Друга област от женското здраве, в която натуропатията има сериозни позиции, е все по-нарастващото предпочитание към козметични продукти за лицето, извлечени от естествени източници вместо произведени в химически лаборатории. Често такива продукти са по-полезни за кожата и по-рядко причиняват обриви или други алергични реакции.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *