Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са последствията от късогледството?

При късогледство очната ябълка е прекалено издължена или роговицата е прекалено наклонена. Поради това светлинните лъчи, идващи от разстояние, се пречупват твърде силно. Фокусната точка се образува пред ретината и когато лъчите достигнат ретината, те са се разделили отново, затова образът вече не е на фокус. За късогледите далечните обекти изглеждат размазани, въпреки че близките се виждат ясно.

Ако са ви казали, че страдате от късогледство (наричано също миопия), вероятно сте разбрали, че се нуждаете от очила още в детството или през пубертета.

Ролята на учителите
По-голямата част от бебетата се раждат с определена степен на далекогледство, затова късогледството е рядко срещано под 5-годишна възраст. То обикновено започва в късното детство, грубо казано, между 8 и 12

Често късогледството при децата се забелязва от учителите
Често късогледството при децата се забелязва от учителите

години, но често остава незабелязано до навършване на пълнолетие. Това е така, защото късогледството се развива постепенно и децата не забелязват, че неясното зрение е проблем или не осъзнават, че зрението им се различава от това на другите хора. Вследствие на това миопията лесно бива пренебрегвана, освен ако детето не премине очен преглед.

Не е рядкост късогледството да бъде установено за първи път от учителите – в случай че детето среща затруднения да вижда до черната (или бялата) дъска, въпреки че отблизо може да чете спокойно. Понякога е възможно и преподавателите по физкултура да регистрират проблема, ако детето е станало по-малко координирано и изостава в спортовете.

Късогледството обикновено може да се развие по всяко време до 25-годишна възраст, но след това е малко вероятно. Ако сте над 30, сте избегнали тази опасност, но четете нататък, за да разберете кое предизвиква миопия и защо хората в днешно време все още са застрашени дори когато преминат границата.

Ако сте късогледи, състоянието ви вероятно се е влошило в ранно детство и се е стабилизирало в края на пубертета или малко след като сте навършили 20 години. Миопията обикновено не прогресира след спирането на растежа, въпреки че колкото по-отрано се прояви, толкова по-остро може да се развие.

Последствията от късогледството

Късогледството прави далечните обекти да изглеждат замъглени и уморява очите, причинява главоболие, но не е фатално за цялостното здраве на очите. Всъщност с напредването на възрастта можете да получите предимство пред приятелите си с нормално зрение – очите ви имат естествено заложена рецепта за очила за четене. Не е сигурно, че напълно ще избегнете пресбиопията, но вероятно ще я забележите по-късно или ще е по-слабо проявена, така че още дълго време ще можете да продължите да четете без очила.

Повечето късогледи хора са слабо или средно засегнати, но средно един на 20 души има силно проявена миопия. Това се свързва с повишен риск от очни заболявания в по-късна възраст, затова ако лекарят ви каже, че имате силна миопия, трябва да бъдете извънредно внимателни за симптомите с напредването на възрастта и разбира се, да преглеждате редовно очите си.

Защо съм късоглед?

Късогледството частично се унаследява. Ако един от родителите ви е късоглед, сте изправени пред 30% риск от развиване на миопия и той се повишава до 55%, ако и двамата родители са късогледи. Сериозността на състоянието също се предава в семейството, затова ако имате силно късоглед родител, сте застрашени повече от развиване на тежка миопия. Същото важи и за децата ви, ако вие и партньорът ви сте късогледи, и за внуците ви, ако родителите им са засегнати. Освен това, докато доскоро се считаше, че генетичното влияние е основен фактор в развитието на късогледство, наскоро се появи и друга опасност – дори да не сте засегнати, късогледството може все пак да се прояви при децата и внуците ви.

Нарастване

Скорошни проучвания в Западна Европа и САЩ сочат, че средно един на всеки четирима е късоглед. Но през последните няколко десетилетия има рязко нарастване на случаите на миопия в повечето държави по света, а в Азия – най-засегнатия регион, проблемът е описан като „епидемия“. Има ли нещо в околната среда или начина ни на живот, което може да влияе на тази тенденция?

Днес учените считат, че миопията е следствие на връзката между генетичните предпоставки и факторите на заобикалящата ни среда. Възможно е през важни периоди от развитието си децата и подрастващите с унаследена предразположеност към късогледство да са още по-чувствителни към външни влияния, подпомагащи отключването му.

Четенето и работата от близко разстояние са рискови фактори, а съвременният начин на живот включва и още един към групата – младите хора прекарват все по-дълги часове пред компютъра и електронните игри.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *