Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За диабетици и не само: Как да си набавим пресни зеленчуци?

Най-пресните плодове и зеленчуци идват директно от лехата и един весел и евтин начин да си ги набавите е да си направите обща градина в квартала. Освен ползата от това, че давате на общността си, ще спечелите и от здравословните предимства, които носят общуването и самата работа. Прекопаването, плевенето, поливането, саденето и почистването изгарят много калории и натрупват мускулна маса, която ви поддържа слаби и понижава нивата на кръвната захар. Намерете подходящ терен за градината и следвайте насоките ни.

1. Открийте подходящ парцел

Най-големият проблем е намирането на свободно парче земя. Ще ви е нужно място, което е на слънце поне шест часа на ден и е близо до източник на вода.

Започнете с проучване на възможностите в квартала си. Ако имате определено място предвид (например празен парцел до дома ви), открийте собствениците, свържете се с тях и проверете дали са заинтересувани да подкрепят кварталната градина. Проверете също така и в парковете и здравните центрове – може да ви позволят да използвате някой парцел от тяхната земя.

Винаги пресните плодове и зеленчуци са за предпочитане!
Винаги пресните плодове и зеленчуци са за предпочитане!

Преди да отделите от времето си за тази дейност, се поинтересувайте дали вече не съществува подобна градина във вашия квартал. Разпитайте познатите си или потърсете информация в интернет.

Преди да се спрете на някой парцел, направете проверка на почвата. Можете да купите тест от специализираните магазини. И накрая не забравяйте да попитате в общината или полицейското управление какви разрешителни са ви нужни.

2. Потърсете помощници

Включете няколко съседи и приятели. Така ще разпределите по-равномерно усилията по организацията. Потърсете хора, които са в близост до избрания от вас терен. Друга възможност е да се обърнете към управата на кварталното училище. Някои програми насърчават градинарската работа като част от процеса на обучение и си търсят доброволци, които биха се наели да преподадат на следващото поколение своите познания в тази сфера.

3. Опипайте почвата

Ако имате опит с градинарската работа, най-вероятно вече знаете какво и кога искате да засеете. Но ако сте начинаещи в сферата, ще трябва да се подготвите.

В интернет има достатъчно информация какво обикновено вирее през всеки сезон, колко често трябва да поливате и торите, как да подготвяте почвата, как да организирате градината според това с какво ще бъде засадена и от какви инструменти ще имате нужда. Потърсете темите, които ви интересуват, в Мрежата.

4. Основете общност

Това колко членове ще включва организацията зависи от големината на терена, който ще обработвате. Може да са ви нужни само няколко приятели или широк кръг от съседи. Изберете си място и време за събрания (попитайте в местното читалище, библиотеката, кафенето дали ще ви разрешат да се събирате), след това разпространете листовки с информация за срещите.

5. Насрочете организационна среща

На първата среща обсъдете какви зеленчуци ще отглеждате, дали искате да имате самостоятелни лични лехи или всички ще са общи и как ще спонсорирате работата си. Може всеки да носи собствените си градински инструменти, но все пак трябва да решите как ще си набавяте семена и разсад. Иска ли групата да се търсят спонсори и дарения, за да се финансира градината или членовете предпочитат да плащат членска такса, която да покрива разходите за семена, инструменти, торове и други нужни консумативи? Трябва също така да определите как ще разпределяте задачите по седмичното плевене, поливане и почистване. Накрая направете график за срещи, като започнете с първата дата, на която ще подготвяте парцела за обработка.

6. Подгответе парцела

По-голямата част от първия ден в градината ще премине в подготвяне на почвата. Ще трябва да разчистите мястото от бурени, да прекопаете и да наторите. Можете да използвате този ден и за да завършите организацията на градината, да изберете размера на лехите и да разпределите отговорностите за различните растения. Не забравяйте да включите ъгъл за компост, за да можете сами да произвеждате тор от органичните отпадъци. След като почвата е готова, се съберете за засаждането на културите.

Разбира се, от тази идея могат да се възползват не само диабетиците, но и всеки друг човек, който иска да води здравословен начин на живот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *