Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Посещението при диетолога е важно! Вижте защо!

Диетологът може да ви даде изчерпателен съвет за вашите лични нужди по отношение на храненето и диетата. Все пак методите на лечение могат да бъдат най-различни, така че се уверете, че се обръщате към подходящия за вас човек.

Всеки може да претендира, че е диетолог, така че степента на квалификация и опит силно се различават. Реално в България специалистите по хранене и диететика са много малко, за разлика от повечето европейски страни, кьдето всяка болница и лечебно заведение разполага с диетолог.

Друга възможност е да се посъветвате с хомеопат. Хомеопатията е вид заместителна терапия, наблягаща предимно на ефектите от токсините и отпадните продукти в тялото. Въпреки че принципите на хомеопатията се приемат от повечето медицински специалисти, дейността на хомеопатите не е така добре контролирана като тази на регистрираните диетолози.

2-dietologaАко имате съмнения относно диетата или приема на хранителни вещества, квалифицираният диетолог ще ви даде индивидуален съвет.

Обща оценка. При първото посещение диетологът вероятно ще поиска информация за ваши предишни заболявания, в това число и наследствени, хранителния режим, храносмилането и начина ви на живот. Важно е да споменете какви билки, хранителни добавки и лекарства приемате; така могат да се установят евентуални проблеми.

Изследвания. За да открие наличието на някакъв недостатък и да изследва органните функции, диетологът може да назначи лабораторни изследвания (анализ на урина и изпражнения, кръвни проби). Някои специалисти назначават тестове за хранителни алергии, играещи роля при някои заболявания на опорно-двигателния апарат, но към настоящия момент не съществуват съвършено точни тестове за откриването им, а много от представените изследвания в тази област не са научнообосновани.

Планиране на диетата. Вашият диетолог ще ви информира кои храни или добавки са полезни за вас и кои да избягвате поради риск от задълбочаване на проблемите ви. Той може също да състави диетичен план (рацион) или ръководство за хранене съобразено с вашето състояние или изискванията на организма ви.

Храни, които трябва да избягвате

Някои храни предпазват костите и намаляват риска от остеопороза, докато прекомерната консумация на други може да увеличи този риск.

Сол (натрий)

Стремете се да поддържате приема на сол под 6 г дневно. Прекомерната консумация на сол увеличава количеството на калция, отделян с урината, а това отслабва костите ви. На етикетите на продуктите съдържанието на сол обикновено е вписано като натрий; за да превърнете количеството натрий в сол, го умножете по 2,5. Приемът на този елемент трябва да е под 2,4 г дневно.

Три четвърти от общото количество сол в диетата идва от преработените храни. Готовите ястия, закупените сандвичи и сухите супи са сред храните с най-високо съдържание на сол. Редовно проверявайте етикетите, преди да закупите дадена стока. Като главна насока – за високосолени се считат храните, които съдържат над 0,5 г на 100 г; под 0,1 г означава, че храната е слабо солена.

Към солта се привиква – колкото повече консумирате, толкова повече ще искате. Ако ограничите приема на натрий, ще установите, че вкусовите ви луковици се нуждаят от известно време, за да свикнат с промяната. Когато това стане, солта няма да ви липсва.

Алкохол

Умереното пиене не е вредно – всъщност чаша червено вино всеки ден може дори да бъде полезна за здравето на костите. Експертите считат, че малките количества алкохол подпомагат превръщането на тестостерона в естрадиол – хормон, ограничаващ загубата на костно вещество.

Прекомерното пиене е вече голям проблем. Алкохолът уврежда клетките, образуващи нова кост, и нарушава процесите на храносмилането, като пречи на правилното усвояване на хранителните вещества. Ако не можете да се лишите от алкохол, опитайте се да не надхвърляте границата от 2-3 алкохолни единици дневно за жените и 3-4 за мъжете. Една алкохолна единица е равна на малка чаша вино или 220 мл бира.

Кофеин и газирани напитки

Високият прием на кофеин може да наруши усвояването на калция, въпреки че вредният ефект върху костите е сравнително слаб. Една чаша кафе предотвратява абсорб- цията на около 6 мг калций – приблизителното количество, което получавате от една чаена лъжичка мляко.

Кофеинът може да бъде проблем, ако пиете много кока-кола или други напитки, съдържащи тази субстанция. Освен това някои експерти считат, че фосфорната киселина, използвана като консервант в много газирани напитки, отслабва костите; когато нивото на фосфор в кръвта ви надвиши това на калция, организмът извлича калций от костите, за да възстанови равновесието.

Много от газираните напитки съдържат и големи количества захар, така че ограничаването им е напълно оправдано.

Алергия и непоносимост

Връзката между хранителната алергия или непоносимост и артрита остава недоказана. При някои хора определени храни наистина влошават симптомите на ревматоидния и псориатичния артрит. Ако предполагате, че страдате от алергия или непоносимост, непременно се консултирайте с лекар или диетолог, преди да отстраните дадена храна от менюто си.

Кисели храни

Някои хора смятат, че артритът може да се влоши поради консумирането на портокали и домати, но за това има малко сериозни доказателства. Киселинността на подобни храни е много ниска в сравнение с тази в стомаха ви. Ако установите, че някои водят до влошаване на симптомите ви, избягвайте ги, но преди това се уверете, че си набавяте достатъчно хранителни вещества от алтернативни източници.

ВНИМАНИЕ!

Въпреки че белтъчините са от основно значение за здравето на мускулите и костите (те се разпадат до аминокиселини, използвани от организма при изграждането на тъканите), прекомерният им прием може да увеличи отделянето на калций в урината. Това може да се окаже проблем за всеки, който употребява хранителни добавки, съдържащи белтъчини, или е на високобелтъчна, нисковъглехидратна диета.

ТЕСТ – Храня ли се здравословно?

Отговорете честно на следващите въпроси. Резултатът ще покаже доколко здравословни са хранителните ви навици.

Колко порции плодове и зеленчуци консумирате дневно?

а)       0

б)       3 или повече

в)       5 или повече

Колко порции пълнозърнести храни (пълнозърнест хляб, кафяв ориз или мюсли) консумирате дневно?

а)       0

б)       1

в)       2 или повече

Какво закусвате обикновено?

а)       нищо

б)       тестена храна – например кифла или баничка

в)       мюсли или препечена филийка пълнозърнест хляб

Колко пъти седмично консумирате риба?

а)       0

б)       1 или повече

в)       2 или повече

Колко често консумирате готови храни?

а)       3 или повече пъти в седмицата

б)       един път седмично

в)       от време на време

Колко често ядете пържено?

а)       при всяко хранене

б)       всеки ден

в)       рядко или никога

Кога солите храната?

а)       при приготвянето й и на масата

б)       само при приготвянето й

в)       рядко или никога

Какво количество течности приемате дневно?

а)       по-малко от 1 литър

б)       между 1 и 1,5 литра

в)       между 1,5 и 2 литра

Колко порции млечни продукти консумирате дневно?

а)       нито една

б)       1-2

в)       3

ВАШИЯТ РЕЗУЛТАТ

За всяко маркирано (а) отбележете 0 точки, за всяко (б) – 1 точка, и за всяко (в) – 2 точки. Съберете общия брой точки.

По-малко от 7 точки.

Трябва да преразгледате начина си на хранене. За да подобрите навиците си, обърнете внимание на въпросите, на които сте отговорили с (а).

От 8 до 15 точки.

Вие се храните сравнително здравословно, но има какво да промените. Обмислете навиците си на пазаруване, готвене и хранене, за да видите къде можете да направите подобрения.

От 16 до 18 точки.

Поздравления! Продължавайте в този дух!

2-vazrastta i nujditeС нарастването на възрастта в нуждите на организма ви настъпват промени

От детството, когато се поставят основите на здравите мускули и кости, чак до старостта организмът ви има нужда от добра храна, за да функционира правилно. Балансираното хранене е важно през целия живот, но някои ваши нужди се променят. Това важи в особена степен за костите ви. Масата и строежът на мускулите се определят повече от нивото на физическата активност, отколкото от храненето. Костите ви обаче разчитат на редовния прием на витамини и минерали като калций и фосфор, за да останат здрави.

Здрави кости през целия живот

Обикновено възприемаме скелета си като нещо, което дава опора на тялото ни, но костта е много повече от това; скелетът осигурява непрекъснато променящ се запас от храни¬телни вещества, от които организмът черпи през целия живот. Мислете за костите си по-скоро като за спестовна банкова сметка. Представете си, че в началото сте вложили голяма сума и в течение на времето теглите малки части от нея. В по-късните години от живота ви, когато вече не печелите, размерът на тегленията нараства, а сумата на вложеното намалява. По абсолютно същия начин функционират и костите ви: докато сте млади, в тях се натрупват много минерали, а се губят малко; със стареенето този процес се обръща на 180°.

Достатъчният прием на калций и други изграждащи костите вещества по време на растежа повишава плътността на костите и така прави скелета по-здрав и го предпазва от фрактури в по-късните години от живота. Колкото повече костно вещество имате в „банката“, толкова повече можете да си позволите да загубите, преди да се появят проблеми. Никога не е прекалено късно да започнете да се грижите за костите си – правилният начин на хранене ще ви помогне да поддържате здравината им независимо от възрастта ви.

 

ПРИЕМ НА КАЛЦИЙ В РАЗЛИЧНИ ПЕРИОДИ ОТ ЖИВОТА
ВЪЗРАСТ ДНЕВЕН МИНИМУМ БРОЙ ПОРЦИИ*
1-3 години 350 мг 1-2
4-6 години 450 мг 2
7-10 години 550 мг 2-3
11-18 години, момчета 1000 мг 3-4
11-18 години, момичета 800 мг 3
Зряла възраст 700 мг 3
Бременни жени 700 мг 3
Кърмачки 700 + 550 мг 4-5
* 1 порция = 220 мл прясно мляко, 1 парче твърдо сирене с размерите на кибритена кутия или 1 малко бурканче (150 мг) кисело мляко.

 

Как да израснем здрави и силни

Ако през детството и юношеството, когато костите ви все още растат, консумирате разнообразна храна, богата на калций, имате шанс да се радвате на здрави кости цял живот. Дори и в периодите на по-бавен растеж децата се нуждаят от два до четири пъти повече калций на килограм телесно тегло от възрастните. Особено важно е да пият достатъчно вода и мляко. Прекомерната употреба на газирани напитки може да „изсмуче“ калция от костите.

Достатъчният прием на калций и други хранителни вещества е от особено значение за юношите между 13- и 19-годишна възраст. На ден младежите се нуждаят от 3-4 порции богата на калций храна (една порция е равна на бурканче с кисело мляко от 150 мл или 200 мл прясно мляко), както и от много упражнения, заздравяващи костите.

В периода след навършването на 20 години тялото ви достига около 90% от нормалното си максимално тегло, след което процесите на костното изграждане се задържат на едно ниво. Независимо от това калцият все още е необходим за поддържането на костната плътност, така че възрастните трябва да приемат поне 700 мг дневно, които се равняват на 200 мл прясно мляко, 150 мл кисело мляко или малко парче сирене (кашкавал).

Яжте за двама

Ако сте бременна, храната ви трябва да съдържа големи количества вещества, изграждащи костите, необходими на детето, което расте във вас. Добре побраните, разнообразни плодове и зеленчуци, зърнени храни и белтъчини ще осигурят всички хранителни вещества, необходими за формирането на здрав скелет в бъдеще.

По време на бременността ви голяма част от приемания калций се пренасочва за нуждите на развиващото се във вас дете, както и за производството на кърма. Ако храната ви не съдържа достатьчно калций, бебето ви ще го изтегли от вашите кости, което увеличава риска от остеопороза.

Въпреки това препоръчваният от здравните власти прием на калций е само 700 мг – същият, който се препоръчва при всички възрастни. Това е така, защото организмът на бременните усвоява калция по-ефективно и отделя по-малко количество с урината. Освен ако не сте абсолютно сигурни, че приемате указаното количество калций с храната, увеличете приема му с около 30%, за да предпазите костите си от остеопороза. Младите майки (на възраст под 18 години), чиито кости все още растат, трябва да следят особено внимателно дали приемат достатьчно калций.

Кърмене

Необходимостта от калций и енергийните нужди при кърмещите майки са много по-високи, отколкото по време на бременността – бебето расте бързо и единствено майчиното мляко може да му осигури всички хранителни вещества, необходими за изграждането на здрави кости и мускули. Международната фондация по остеопороза препоръчва допълнителен прием от 550 мг дневно – еквивалентен на две чаши прясно мляко. Консумирайте много плодове и зеленчуци, зърнени храни и белтъчини. Пийте много течности, но не прекалявайте с кофеина, газираните напитки и алкохола.

Хранене при менопауза

Понижението в нивата на естрогена, съпътстващо менопаузата, ускорява загубата на минерали от костите, което силно повишава риска от остеопороза. Жените след менопауза трябва да се уверят, че приемат достатъчно калций и други незаменими хранителни вещества като витамин D, за да намалят този риск.

Как, остарявайки, да запазим здравето си

С напредването на годините обмяната на веществата се забавя и организмът ви изразходва по-малко калории, но вие все още се нуждаете от същото количество витамини и минерали. За жалост тялото ви усвоява хранителните вещества с намалена ефективност, за което допринасят някои лекарства, например диуретиците, и менюто ви трябва да съдържа изобилие от плодове и зеленчуци.

Колкото повече остарявате, толкова по-голяма е вероятността да развиете остеоартрит или остеопороза, така че се постарайте да включите в менюто си достатьчно мазни риби и калций. Ако нямате възможност да прекарвате повече време на открито, ще ви е необходим и витамин D под формата на добавка.

КАЛЦИЯТ ВЪВ ВОДАТА

Някои марки минерална бода съдържаш значителни количества калций. Те могат да бъдат полезни за хората, които предпочитат да не консумират млечни продукти. Твърдата питейна вода също съдържа калций, в някои райони – до 250 мг на литър.

СЪДЪРЖАНИЕ НА КАЛЦИЙ В НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ МАРКИ МИНЕРАЛНА ВОДА

„Банкя“: 3,4 мг калций/литър

„Водица“: 43,1 мг калций/литър

„Горна баня“: 1,6 мг калций/литър

„Девин“: 1,59 мг калций/литър

„Пирин“: 6,1 мг калций/литър

„Thorn Spring“: 74 мг калций/литър

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Основно правило е, че колкото е по-твърдо сиренето (кашкавалът), толкова повече калций съдържа. Прясното сирене съдържа малки количества от този минерал, докато в пармезана има много калций.

Нискомаслените млечни продукти съдържат точно толкова калций, колкото и пълномаслените. Всъщност при равни количества в обезмасленото мляко има малко повече калций от пълномасленото, тъй като минералът се съдържа в тази част от млякото, в която няма мазнини.

2-idealno tegloКакво е вашето идеално тегло

Поддържането на теглото в идеалните за ръста ви граници е една от най-важните стъпки, за да запазите здравето на костите, мускулите и ставите си. Добрият баланс между приетата и изразходената енергия ще ви помогне да поддържате нормално тегло и ще осигури на тялото ви необходимите вещества, за да функционира ефективно.

Наднорменото тегло натоварва допълнително ставите и така повишава риска ог ставни увреждания, болки в гърба и заболявания като остеоартрит. Все пак внимавайте да не минете в другата крайност. Голямата загуба на тегло за кратко време нарушава способността на организма ви да поддържа и възстановява костите и мускулите и увеличава риска от развитие на остеопороза. Строгите диети, изключващи или силно ограничаващи консумацията на определени групи храни, могат бързо да лишат организма ви от хранителни вещества. Диетата за отслабване трябва да осигурява всички субстанции, необходими на тялото ви.

Индекс на телесна маса (ИТМ)

За да прецените дали теглото ви е в нужните граници, изчислете своя индекс на телесна маса (ИТМ): разделете теглото си в килограми на ръста си в метри, повдигнат на квадрат. Например, ако теглото на даден човек е 60 кг и той е висок 1,65 м, неговият ИТМ ще бъде 60 : (1,65 х 1,65) = 22. Диаграмата по-долу също ще ви ориентира. Рискът за здравето ви е най-нисък при ИТМ между 18,5 и 25. Резултат, по-нисък от 18,5, означава, че не получавате достатъчно хранителни вещества, за да поддържате костите и тялото си здрави.

Колкото по-висок от 25 е вашият ИТМ, толкова по-наложително е да отслабнете: това не само ще намали натоварването на ставите ви, но и ще понижи риска от появата на диабет, сърдечни заболявания или високо кръвно налягане.

  • Ако вашият ИТМ е 18,5 или по-малко, теглото ви е под нормата за ръста ви и вероятно не си набавяте достатъчно хранителни вещества с храната.
  • Ако вашият ИТМ е между 18,5 и 25, теглото е нормално за ръста ви.
  • Ако вашият ИТМ е между 25 и 30, вие сте с наднормено тегло и би било добре да го свалите под 25.
  • Ако вашият ИТМ е над 30, вие страдате от затлъстяване: за да отслабнете, вероятно ще се нуждаете от помощта на лекар или диетолог.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *