ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Професор обяснява кога и как трябва да се приемат хранителните добавки

Д-р Шекерджийски, по-лекият режим на регистрация на хранителните добавки не крие ли риск за потребителите? Някои изследвания доказват, че тези препарати могат и да вредят. Особено, ако съдържат неразрешени съставки или приемът им е неправилен.

За разлика от лекарствата, които се изпитват при регистрацията им, ефективността на хранителните добавки се отчита от потребителите след появата им на пазара. Клиничните изпитания не са задължителни за тях, хубаво е обаче да ги има и производителите да разполагат с доказателствен материал за ефективността на препаратите, които предлагат. Безопасността и ефективността им е отговорност на производителя. Той трябва да се съобразява с дозировките, определени от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) – за крайното количество на ежедневния прием и за дозите. Производителят трябва да има изследователска база. Трябва внимателно да подбира съставките на всеки препарат, да съблюдава качеството им. Друг е въпросът дали всички фирми го правят.

Ние например имаме заявка за износ в САЩ, а оттам ни изискват да доказваме със сертификати, че наистина купуваме продуктите от посочените от нас фирми. Проверявали са ни на място къде съхраняваме продуктите. Преди България беше затворена страна. Разполагахме с глог, с мента, лайка… Създавахме

Проф. Рахамин Шекерджийски
Проф. Рахамин Шекерджийски

десетина продукта. Днес доставяме екстракти от цял свят, включително от Перу, от Бразилия, Индия. Някои френски фирми например предлагат около 10 хил. екстракта.

Въпреки че хранителните добавки имат статут на храна, могат ли да си взаимодействат с лекарствата? Да имат дори нежелани странични ефекти?

Да, например статините, продукти за понижаване нивата на лошия холестерол в кръвта, имат много неприятни странични ефекти. Лабораторно изследване доказа, че коензим Q10 притежава способност да неутрализира страничните ефекти на статиновите препарати, които са във формата както на лекарства, така и на хранителни добавки. Това означава, че заедно със статините трябва да се приема и коензим Q10. Тази жизнено важна субстанция се синтезира тялото, но с напредването на възрастта бележи физиологичен спад. Статините действат доказано неблагоприятно и на черния дроб. Пациентите с такъв здравословен проблем трябва да внимават с приема им. Трябва да се спазват дозировката и честотата на приема им, така както и при лекарствата. Не бива да ги взимат самоволно на принципа – добре действа на съседката… Не трябва да се дават на деца.

Преди да предпише една или друга хранителна добавка, лекарят трябва да насочи пациента си първо към определен хранителен режим. Ние можем да си набавим нужния ни витамин А от морковите, витамин С – от цитрусовите плодове, ликопенът (каротеноид, който действа много добре на простатата, на зрението) се съдържа в най-голямо количество в доматите. Когато има някакъв недоимък трябва да се обърнем първо към природата, а след това към препаратите. За оздравителните въздействия на фитовеществата обаче са нужни огромни количества храна. За да си добави необходимите витамини и минерали, един активен спортист трябва да приеме дневно по 5 кг домати. В хранителните добавки те се съдържат в концентриран вид.

Как обаче да се ориентираме в това море от препарати на пазара? Само за ставни проблеми например има няколко десетки вида.

Вярно е, че сред производителите на хранителни добавки има доста фирми, за които това е само добър бизнес. Тук е мястото на фармацевта, който познава лечебните растения, има съответната подготовка по технологията за производството им. Аптеките не трябва да се съобразяват с цената, която с процентната отстъпка ще им донесе по- голяма печалба. Те трябва да имат познания за дозировката на вложените в препарата продукти. Лекарят, който изписва добавките, също трябва да е наясно с вложените в тях съставки. Не трябва обаче да се водят от рекламите. В тях се хвърлят много пари.

Само профилактично ли действат хранителните добавки, или имат лечебен ефект, както твърдят рекламите?

Мисля, че в леките форми на някои заболявания, като цистит например, могат и да лекуват. Някои препарати имат антибактериално действие, подпомагат разбиването на камъни, фитопродуктите навлизат все повече, аптеките започват дори да ги произвеждат сами като пренесена рецептура. Дори студентите по фармация се обучават да произвеждат генерични лекарства в самата аптека. Това е бъдещето – фармацевтът да приготвя в самата аптека лекарствата, хранителните добавки, козметиката.

Изт.: в.“Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *