ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Историята на една дула

Мария Христова е майка на две деца, като преди ражданията им работи като програмист. Но от пет години тя е дула – инструктор по подготовка за раждане, и няма намерение да се връща към първата си професия. Преминала е обучения за дули с практически семинари към DONA International с Дебра Паскали-Бонаро и European Perinatal School с Мери Шварц и Tea Ван Тъйл. Завършила е курс пo REBOZO масаж (традиционни мексикански техники с шал), воден от Tea Ван Тъйл. Ето какво разказва Мария Христова за ролята на дулата в интервю за в. „Доктор“.

Мария, как станахте дула?

Покрай бременностите с двете ми деца. Понеже имах голям страх от болката при раждане, исках да намеря алтернативен начин да я преживея. Започнах да уча какво представлява процесът на раждането. Исках да подобря начина, по който децата ми ще се появят на този свят, и обстоятелствата, които ще ги обграждат. През 2011 г. имаше спонсорирано обучение от най-голямата организация за дули в света „ДОНА Интернешънъл“ и аз се записах на този курс. Акушерките, които идваха в България и говореха възторжено и от сърце за раждането, също ми повлияха. Влюбих се в раждането и така станах дула.

Много уважавам българската акушерка Диана Димитрова, която в момента е заместник-ректор и един от учредителите на Медицинския университет по акушерство във Велико Търново. Тя е един от най-големите

Мария Христова
Мария Христова

активисти от българска страна. Шепа акушерки обикалят из цял свят, за да напомнят за това изкуство, което представлява традиционното акушерство, и за смисъла на асистирането на раждането. Като станах дула, всъщност направих стъпка към акушерството. В мен гори една мечта – някой ден да стана акушерка.

Какво обикновено очакват жените от дулите?

Да имат доверен човек до себе си, особено когато бащата не може да присъства на раждането. Доверен не значи само приятел, който да увеличи личното им пространство при раждането, но и човек, който знае как да ги облекчи в определени моменти. Защото използваме алтернативни техники за обезболяване. Жените искат да обсъдят с дулите въпросите, които ги тревожат около раждането. Предварително обсъждаме тези въпроси. Търсят ни и ако са преживели травматично раждане първия път. Много често искат да ги насочим към акушер-гинеколози в областта, които подкрепят естественото раждане. Разбира се, понякога обстоятелствата не позволяват естествено раждане. Има медицински причини за това и се налага да се приложат медикаменти или секцио.

Дулите помагат ли при раждане у дома?

Дулите, сертифицирани от „ДОНА Интернешънъл“, присъстват само на асистирани раждания в болнична обстановка. В страни, в които е регламентирана практиката на медицинските специалисти у дома, дулите биха могли да присъстват и на раждания у дома и навсякъде, където има медик. Разбира се, има и дула организации, които приемат участието на дулите в неасистирани раждания. Но това е въпрос на избор на родилката и съответно на дулата.

В България в момента няма регламент, който да позволява на акушерките и на лекарите да асистират в извън болнични условия. Няма родилни къщи, които се обслужват предимно от акушерки, както е в Англия, Италия или Холандия. Това предстои да развием в нашата страна. А всъщност акушерката е специалистът по естественото раждане. И това, което най-много искат да въведат в България дули и акушерки, е акушерките да поемат ниско рисковите бременности. Ако има някакъв проблем, те са достатъчно компетентни да го видят и да пренасочат бременните към лекарите, т.е. те да са звеното, което да пренасочва жените към болничната помощ. Това и от финансова гледна точка би облекчило системата.

За съжаление, акушерките са изчезваща професия в България. Те не съществуват в болничната помощ от 1998 г., когато им е отнета самостоятелната функция.

Защо много жени решават да родят със секцио вместо естествено?

Причината за многото раждания със секцио е, че майките нямат информация, че изпитват огромни страхове и е много лесно да бъдат тласнати към неестествено раждане от страховете си.

Разбира се, понякога най-добрият вариант е секцио. Но когато жената извърви пътя на естественото раждане, може да следва инстинктите си, природата ще остави своя хормонален отпечатък в тялото й, който ще я направи майка орлица, способна да защитава интересите си и да не изоставя децата си. При естествено раждане се секретира хормонът окситоцин. Но тази секреция се потиска, когато се случи нещо непредвидено, ако жената види непознати хора вместо екипа, с който тя предварително се е запознала, ако бъде наблюдавана и разпитвана през цялото време. Хормоните, които се излъчват в нейното тяло, следват един след друг и всеки следващ зависи от предходния. Така в края на раждането ние говорим за хормонален коктейл на любовта – окситоцин, ендорфини, пролактин. Последният подкрепя кърменето и майчинството, чрез него жената създава силна връзка със своето бебе и има повече физически и психически сили да издържи на предизвикателствата, които й предстоят. Има изследвания, които доказват, че този хормонален коктейл предотвратява тежките след родови депресии и менталните заболявания. А това са много сериозни проблеми. В Австралия например има много жени, които стигат до самоубийство заради липсата на усещане, че те са управлявали своето раждане. Повечето жени искат да пробват немедикаментозното, естествено раждане, което някои от лекарите наричат маймунско. То не е свързано непременно с присъствието на дула. Дулата гарантира само допълнителна индивидуализирана грижа към медицинската, което прави раждането персонифицирано, лично.

Има ли проблем да влизате в родилна зала?

Да, във Варна няма родилна зала, нито държавна, нито частна, която да приема радушно дулите. За съжаление, повече от три години този модел няма как да бъде променен. Във Варна грижата на дулата е до вратата на болницата.

Къде в България дулите се радват на най-добър прием?

В софийските частни болници. От гледна точка на системата дулата не е нищо повече от придружител на родилката, защото няма медицинско образование. Когато на раждането обаче присъства външен човек – партньор или дула, медицинските екипи обръщат повече лично внимание на раждащата жена, забелязват, че пред тях е човешко същество. Иначе заради голямата натовареност и професионалната рутина не виждат човека срещу тях.

Какво ще кажете за домашните раждания, защото има жени, които желаят домашно раждане?

Те взимат това решение с пълното съзнание, че ще са неасистирани и няма да получат грижа при раждането. Трябва да се работи в тази насока да може медицински специалисти да присъстват на домашните раждания. В Англия например насърчават домашно раждане за жените, които раждат за втори път. Търсят се начини да се менажира естественото раждане благодарение на това, че има опитни хора в тази сфера, които го наблюдават и изучават. Всъщност голяма част от арсенала на дулите за облекчаване на раждането е дошъл от акушерките, практикували домашно раждане. Една домашна акушерка е най-големият виртуоз в своята област. Но домашните раждания не са панацея и не са за всички.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *