ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Червеното месо – от него дебелеем и се разболяваме от рак

Това не означава, че трябва да ограничите консумацията на червено месо, даже напротив – тя трябва да е балансирана

червено месо Експертите са установили, че прекомерната консумация на червено месо, богато на желязо, инхибира активността на лептин – хормон, който регулира апетита. Това увеличава риска от преяждане. Учените провели изследване върху мишки. Гризачите били разделени на експериментални групи, като едната група над два месеца е била хранена с червено месо (най-често свинско), което било с високо съдържание на желязо. Останалите мишки били хранени както обикновено.

След това изследователите измерват нивата на желязо в мастната тъкан на опитните животни, според изискванията на Световната здравна организация. Проучването показало, че нивата на желязо при гризачите от експерименталната група се е увеличило с 215% в сравнение с контролната група, която била на обикновена диета. Освен това, нивото на лептин в организма на мишките, които били хранени с обичайна храна било намаляло с 42%. Според изследователите, мишки с високи нива на желязо в организма започват да ядат повече.

Според друго проучване, човешкото тяло реагира на промените в нивото на излишното желязо чрез отделянето на лептин. Освен това, хората, които имат по-високи нива на желязо (дори в нормални граници) са с рисков фактор за много заболявания, включително диабет, затлъстяване на черния дроб и болестта на Алцхаймер. Учените добавят, че желязото от червеното месо се усвоява много по-лесно, отколкото желязото, което е от растителен произход. Това е и една от причините в диетата на хората, болни от анемия, да бъде включен завишен прием на червено месо. Опасността от напълняване, заради по-големите порции със свинско, телешко и говеждо месо при тях не съществува, тъй като те, така или иначе, имат прекалено ниски нива на желязо.

Освен това, трябва да се има предвид, че колкото по-често хапваме червено месо, толкова по-голям е риска да се разболеем от рак на дебелото черво. И макар тази причинно=следствена връзка да е известна на учените, те нямат адекватно обяснение за нея. Показателен е и факта, че едва 5% от случаите на рак на стомаха, са свързани с генетични фактори.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *