ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Зърнените храни амарант и киноа са идеални за лечение на диабет, целиакия и хронична умора

Считани за свещени от инките, ацтеките и маите, киноата и амарантът са много търсени днес. Богати на витамини B и E, те осигуряват хранителни вещества, фибри и минерали като желязо, калций и фосфор. Съдържат много ниски нива на мазнини, което ги прави идеални за лечение на диабет.

Amaranth-and-QuinoaРецепти с киноа и амарант:

Морковен пудинг с киноа

Съставки:

1 чаша варена киноа (или амарант)

1/2 чаша моркови пюре,

2 глави лук, нарязани на ситно

2 скилидки чесън,

Една червена чушка, нарязана на ленти,

1 чаша суров спанак, нарязан,

2 яйца,

1 супена лъжица белени слънчогледови семки,

1 супена лъжица зехтин

Морска сол, индийско орехче, джинджифил.

Приготвяне: Сотирайте лука с чесъна и червения пипер. Добавете половината от киноата, 1 яйце, сол и джинджифил. Смесете пюрето от моркови отделно със задушения спанак, 1 яйце, слънчогледа и лентите от червената чушка. Поръсете с индийско орехче. В тавичка, намазана със зехтин и поръсена с пълнозърнесто брашно, изсипете половината от сместа с киноа, отгоре сместа с моркови и индийско орехче и накрая останалата част от киноа. Печете във фурната за двадесетина минути.

Пълнена тиква с амарант

Съставки:

Белени 1/2 чаша нарязани орехи,

1 глава лук,

250 грама варени зърна амарант (или киноа),

200 грама на зеленчуци (целина, къдраво, спанак, черен пипер, и т.н.),

1 средно голяма тиква,

билки (мащерка, розмарин, риган, зехтин, морска сол.

Приготвяне: Запържете лука в малко масло. Добавете зеленчуците и нека къкри няколко минути. Накрая добавете орехите, сол и билки. Махнете от огъня една минута по-късно. Смесете соса с варения амарант. Разрежете тиквата на половина, извадете семената и по-влакнестата маса отвътре. Сложете тиквата в тава с лицето надолу и 1 см вода и печете, докато омекне. Изпразнете тиквата с лъжица, като внимавате да не повредите кожата – оставете 1 см дебела кора. Смесете с приготвената смес и запълнете двете половинки от тиквата. Сложете във фурната и печете при 180° С за около 15 минути. Сервира се със сурова салата.

 

10 причини да ядете киноа – суперзвездата на храните!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *