ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарски съвет: как да изгоним умората през деня?

Има много начини да победите сънливостта през деня

отпадналост

Повечето хора традиционно използват кафето като напитка за събуждане. Да, кафето е много приятно на вкус и на мирис, че дори и на цвят. Да, кафето е и много полезно, но то все пак оказва  известни вреди върху здравето. Колкото кафе да пиете, честата му употреба влияе на нощния сън.

Оказва се, че има и други начини, за да се заредите с енергия. И съвсем не е задължително да пиете или да ядете каквото и да е.  За тях научаваме от експерти от American Chemical Society, пише The Daily Mail.

Първо, химиците предлагат да гледате забавни клипчета на котки. Те увеличават нивата на окситоцин в организма (хормонът на любовта) и правят по-ниски нивата на кортизол (хормона на стреса). В допълнение, трябва да се пие много вода. Дехидратацията причинява умора. Имайте предвид, че повечето вода може да ускори пулса, но пък дехидратацията често води до загуба на съзнание.

Също така, експертите препоръчват да потанцувате на музиката, която харесвате. Това насърчава производството на ендорфини, които повишават нивото на щастие и спокойствие. Любимата музика активира нервните вериги на удоволствието. В резултат е налице нормално разпределение на окситоцин, допамин и серотонин, които допринасят за подобряване на настроението. А когато настроението е добро – последното, за което мислим, е сън.

Психолозите съветват да включите по-ярка светлина, или да излезете на разходка за около половин час. Ярката светлина активира невроните в хипоталамуса, отговарящи за производството на невротрансмитера хипокретин. Той е свързан с будността и апетита. Хората с нарколепсия (заболяване, при което човек изведнъж заспива) имат проблеми с процесът за производство на хипокретин.

И накрая експертите обобщават: ако чувствате смазваща умора не танцувайте, не се разхождайте и не пийте кафе – просто легнете и спете толкова, колкото ви е нужно, за да се възстановите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *