БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Лекувайте очите си като спазвате тези важни съвети!

Макар и защитено от клепача, окото си остава лесно уязвим орган, чувствителен към инфекции и алергии. Може да се зачерви, да сърби, да сълзи, да се дразни от светлина. Тези симптоми са общи за много заболявания на очите. Между клепача и роговицата има слъзен филм (течна маса), съставен от три слоя (липиден, воден и муцинов), които предпазват окото и подхранват роговицата. Или с други думи: достатъчно е една прашинка да попадне в окото, за да се повреди тази чудесна механика. Такава патология не налага спешен преглед, но е добре все пак да се консултирате със специалист. Повтарящите се аномалии на окото могат с времето да увредят зрението.

eyesЗачервени очи и лепкави клепачи при събуждане

Жълтеникавият секрет често е характерен за конюнктивита: възпаление на конюнктивата, мембраната, която покрива бялото на окото. Причината за това е бактерия (стафилокок, стрептокок). Инфекциозният конюнктивит може да бъде и вирусен. В този случай няма гноен секрет, но очите сълзят и имат непоносимост към светлина.

РЕШЕНИЕТО

Изплаквайте очите 2-3 пъти дневно с физиологичен серум или с разтвор за очи и ползвайте антисептичен мехлем. Ако няма подобрение, консултирайте се с лекар.

Сърбежи винаги по едно и също време на годината

Ако тези симптоми засягат и двете очи и са придружени от сълзене, което обаче е чисто, без секрет, значи се касае за алергичен конюнктивит. Сезонен, провокиран от полените и тревите, но понякога упорит, когато се дължи на акарите, той може да е съпътстван и от други алергични симптоми (запушен нос, кихане…)

РЕШЕНИЕТО

Освен промивки, лечението включва и антиалергенен мехлем. При наличието на симптоми на алергичен ринит, се налага и прием по орален път на антихистамини.

Плаващи черни точици

Плаващите телца са подвижни петна, черни точки или тъмни влакънца, които се движат в зрителното поле. Става въпрос за малки плаващи късчета в окото. В повечето от случаите те са свързани с остаряването. Понякога се разграждат от самосебе си.

Когато обаче това не стане, се отстраняват с лазер. Обърнете особено внимание, ако са съпътствани с виждане на искри и светкавици, тогава може да става въпрос за отлепване на ретината. В този случай се налага спешно да отидете на лекар.

Сухи и възпалени очи

Синдромът на сухото око е често явление. Причината: околната среда (замърсяване, климатизация), носенето на неподходящи лещи, хормонални нарушения или някои автоимунни заболявания и хронични възпаления. Парадоксалното е, че при усещане за сухо око невинаги е задължително окото да е сухо – може да има промяна на единия от трите слоя на слъзния филм.

РЕШЕНИЕТО

Използването на капки или гелове, които овлажняват окото (изкуствени сълзи) и/или на хидратиращи разтвори за очи.

Подут клепач

Блефаритът е възпаление на клепача. Обикновено това състояние не е опасно, но пък е неприятно. Блефаритът може да е причина или последица от хронична сухота на очите. Розацеята също е рисков фактор.

РЕШЕНИЕТО

Лечението е различно в зависимост от причината. Офталмологът може да предпише антибиотици, антивирусни или антихистаминови препарати, които да се приемат орално или локално под формата на пудра. Ще ви облекчи измиването на миглите и на клепачите със стерилен компрес, напоен със специален почистващ гел.

Малка бучица в клепача

Вероятно става въпрос за киста. Това малко възпалено червено възелче, което се появява на горния клепач, се дължи на запушване на жлезата, произвеждаща липидния слой на слъзния филм. Обичайна и безвредна, кистата се развива седмици или месеци наред. Може да е неестетична и болезнена.

РЕШЕНИЕТО

Консултацията при специалист, който да ви изпише антивъзпалителен или антисептичен продукт, е задължителна. Ако и това не помогне, може да се наложи кистата а се отстрани оперативно.

5 ефективни решения за кожата около очите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *