ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Свареният ориз е канцерогенен! Ето защо!

Традиционното варене на ориз е опасно за здравето

сварен ориз Когато оризът се вари по стандартния начин, той става канцерогенен. Защо? Защото при този начин на приготвяне остават опасно високите нива на арсен. Арсенът е опасен канцероген, който причинява не само рак, но и неприятно пулсиращо главоболие, силни стомашни болки в долната част на стомаха. отравянето с арсен може да се разпознае, ако е налице повръщане в жълт или преобладаващо зелен цвят. При малките деца отравянето с арсен може да бъде разпознато и по прекалено честото уриниране. И тъй като оризът е популярна храна, учените са открили начин приготвянето му да не бъде съпроводено от отделяне на арсен. Той може да бъде отстранен само ако оризът се свари в… кафеварка.

Арсенът в ориза причинява рак на белия дроб и на пикочния мехур, сочи екип от университета „Куинс“ в Белфаст. Той обаче предлага и просто решение: свареният на пара ориз в кафеварка за еспресо премахва 85% от арсена в него.

Оризът е единствената земеделска култура, която се отглежда в мочурливи полета. В тази влажна среда от почвата се отделя неорганичен арсен, който растението абсорбира.

Проф. Анди Мехарг от „Куинс“ казва: „Това откритие е научен пробив, тъй като предлага решение как да се намали поетият арсен. Чрез тази филтрираща технология на готвене гореща вода и пара преминават през ориза и отмиват арсена почти изцяло.“

Продължителният прием на арсен от деца забавя развитието им, уврежда сърцето, нервната система и причинява диабет. Най-тревожен е рискът от рак на белия дроб и на пикочния мехур.

Оризът съдържа около 10 пъти повече арсен от другите храни. Според Европейската организация за хранителни стандарти хора, които ядат много ориз, поемат обезпокоителни количества арсен. Това е най-опасно за децата, тъй като те се хранят с 3 пъти повече ориз от възрастните (оризовата каша е популярна храна за отбиване при пеленачета).

Екипът на „Куинс“ ще патентова и готварски уред за варене на ориз като в кафеварка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *