Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаете ли за иконите в Арбанаси, които лекуват?

Ако тръгнете по уличките на Арбанаси, няма как да не усетите духа на миналото. Старите къщи са като жива история. Освен много туристи обаче, в селото идват и стотици хора, търсещи изцеление. Най-много са жените, които мечтаят да станат майки, но не могат.

Arbanasi-1Плачещата Богородица помага при безплодие

В югозападния край на Арбанаси се намира манастирът „Св. Успение Богородично“. Църквата в него датира от XVI век и в нея се съхранява чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“, донесена от Атон. Смята се, че тя е предпазила няколко пъти манастира от изпепеляване. Иконата е обкована със сребро, като част от средствата са дарени от великотърновски търговец, чието дете оздравяло след молитва пред Божията майка.

Ето какво се казва, ако човек влезе в храма с нечисти помисли и изпълнено със злоба сърце: „Тук ще бъдеш пречистен и Божията любов отново ще те озари. Ако това не стане, значи Бог завинаги е отвърнал очи от теб.“

Според преданието след превземането на Царевец от турците монахините изоставили светата обител. Преди това обаче снели иконата на Божията майка от иконостаса и я закопали дълбоко в земята, за да не бъде поругана от мюсюлманите. Сто години по-късно иконата била открита от пастирче. Момчето водело стадото на чорбаджията на паша, когато чуло плач, идващ от недрата на земята. Започнало да копае и намерило иконата. Нарекли я „плачещата икона“. Смята се, че иконата има лечебна сила и е чудотворна.

Ikona-arbanasiДруга легенда разказва как Богородица се явила на монах иконописец в Атон и му наредила нейната икона да бъде донесена в Търново в манастир, наречен на Божията майка. Когато монахът пристигнал в България, установил, че единствената такава обител се намира в Арбанаси. В момента, в който монахът оставил иконата, тя извършила чудо – дарила със здраве болното дете на търговец…

Независимо от различните легенди и предания, хората вярват в силата на иконата и разказват, че най-много чудеса стават в манастира на храмовия празник 15 август, Голяма Богородица. Историите за чудотворствата на иконата са много – през 2003 г. молещите се видели как двете обковани ръце на Богородица внезапно заблестели… Други пък забелязали преди няколко години над олтара в църквата да се носи призрачен облак. Хората разказват и за момче, което близките му довели в кома, и докато дядо му се молел на Богородица, то дошло в съзнание и станало.

Най-често обаче пред иконата застават жени, които искат да станат майки. Те обикновено остават да нощуват в храма на 15 август. През цялата нощ се молят на Богородица да ги дари с рожба, а на сутринта се редят на опашка, за да докоснат светото изображение и да запалят свещ. Има и хора, които не могат да дойдат до манастира, но изпращат молитвите и желанията си в писма.

Чудотворните икони в манастира „Св. Никола“

Манастирът „Свети Никола“ е изграден през Второ българско царство. По-късно, през XVI в. е разорен, а след това възобновен с помощта на местен болярин, но в следствие на набези и земетресения отново е разрушен. Според преданията иконата била донесена от Гърция. Легендата разказва, че Богородица, която се пази в обителта, изпълнява желанията на силно вярващите хора, които имат богоугодни добри и благочестиви мисли. Това може да се провери веднага. Казват, че след като изкажете молитва пред иконата и споделите молбата си, трябва да залепите монета върху лицето на Божията майка. Ако монетата се задържи, значи Бог е чул молитвата ви и ще изпълни молбата. Ако монетата не се залепи обаче, значи все още не сте се пречистили и не сте отстранили греховете от себе си. Божиите служители казват, че е много важно с какви чувства влизате в храма и дали молбата ви идва от сърцето. Първо трябва да благодарим за това, което имаме и ни е дадено, после да се разкаем и накрая да споделим онова, което ни мъчи.

Според преданията и тази икона помага при безплодие. Затова тук идват много жени, които с години се опитват да забременеят, но не успяват.

Разказват, че в манастира дошла отчаяна жена, на която медици казали, че не може да има деца. Помолила се и не след дълго забременяла. Друга пък поискала прошка за греховете си и си тръгнала с леко сърце и чиста душа, успокоена, в мир със себе си. Много хора водят болните си деца.

В  манастира „Св. Никола“ се пази още една чудотворна икона – тази на Св. Николай Чудотворец, разказва монахиня. И тя помагала при различни болести, ако човек се помоли от душа.

Много документи, свидетелстващи за чудотворни знамения, се пазят в Светия синод. В един от тях пише, че майка на болно от церебрална парализа дете пристигнала В манастира „Св. Никола“, търсейки божията помощ. Посрещнали я с много любов и желание за помощ. Монахините и свещенослужителите й дали указание да направи курбан за изцеление. Родителите сторили това и след време благодарни на св. Николай Чудотворец, довели излекувания Гошко, за да го кръстят в манастира.

Кръстова гора е мястото, където Господ слиза на земята при хората и ги лекува!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *