Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога се повишава рискът детето да развие астма?

През изминалите десетилетия стана ясно, че много от децата със затруднено дишане и хрипове в ранното детство не развиват задължително астма. Често вирусните дихателни инфекции причиняват временни проблеми с дишането, които после отминават. Проучванията навеждат на мисълта, че различните комбинации от гени и околната среда влияят върху риска от развитие на астма. По този начин ако имате един от няколкото гени, свързани със заболяването, и сте изложени на определени фактори в околната среда като цигарен дим, тогава опасността да развиете проблема се повишава значително. И обратно, ако не сте изложени на влияния от средата, може и да не развиете астма, дори и ако сте носители на даден ген.

В едно проучване били тествани 243 деца на различни възрасти. Родителите им записвали проявите на затруднено дишане преди или след навършване на 6 години. Децата били разделени на четири групи – според това дали били засегнати от проблема преди 6-годишна възраст, след 6-годишна възраст, в нито един от двата периода или и в двата. Когато станали на 11 години, сред участниците в групите вече се забелязвали

Невинаги децата със затруднено дишане развиват астма
Невинаги децата със затруднено дишане развиват астма

разлики в тестовете за дишане и за алергии. Учените стигнали до заключението, че в детството се наблюдава затруднено дишане от различен характер, като някои случаи са свързани с алергии и с промени в белодробната функция, асоциирани с астмата, а други – не.

„Много деца изпитват силни затруднения с дишането в кърмаческа възраст, което често се свързва единствено с настинка – твърди авторът на проучването д-р Стивън Търнър. – Хриповете често спират на възраст между три и шест години и много от децата не развиват астма. Но други продължават да имат проблеми с дишането и след шестгодишна възраст при тях се проявява проблемът.“

Според него основното предизвикателство е да се предвиди при кои това ще се случи. За целта може да се окаже полезен нов тест за „анализ на дишането“ и за следенето, и за диагностицирането на астмата при децата в училищна възраст. В момента д-р Търнър разработва техника за приложението му при по-малки деца, за да установи дали с негова помощ е възможно да се прогнозира кои ще останат засегнати от заболяването. Ако проучванията се окажат успешни, тестът ще бъде разпространен навсякъде по света.

Астмата и разликите между половете

Със сигурност е известно, че рисковете на едно дете да развие астма се повишават, ако то има и съпътстваща алергия (например към определена храна) или екзема, или ако родителите му страдат от астма или са пушачи. Съществуват няколко различия между заболяването при децата и при възрастните. Например момчетата (като тригодишните са поне два пъти по-уязвими) са по-застрашени от проблема в сравнение с момичетата, но след пубертета ситуацията се променя и девойките са по-засегнати. Причините за това не са съвсем известни, но според една теория най-общо казано, момчетата спортуват повече и симптомите на астмата (която се провокира и от физическо натоварване) могат да са по-очевидни. Втора причина е, че естрогенът и прогестеронът (женските полови хормони) вероятно оказват определено влияние за развитие на астмата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *