ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Наша гимнастичка: Точната билка действа като лекарство!

Мария Гигова е известна наша гимнастичка. Тя споделя, че се доверява на алтернативната медицина и често пие билкови чайове. Ето какво казва още тя за здравето си в интервю за в. „Доктор“. 

Останаха ли ви травми от времето, когато се състезавахте?

Като гимнастичка нямах много травми. Случвало се е нещо инцидентно, да речем някакво дисторзио (навяхване – бел. ред.) на глезена, но бързо е отшумявало.

В днешно време обаче гимнастичките получават жестоки травми и неминуемо се подлагат на операции.

Това опира и до генетика, до индивид. Да, като цяло спортът ни е труден. Гимнастичките ни се натоварват, работят много. Но когато има една правилна методика на тренировката, травмите са по-малко или се избягват въобще.

Продължава ли борбата на гимнастичките с килограмите?

Това беше преди години. Сега вече не, защото гимнастиката е малко по-женствена, по-артистична, по-атрактивна. Състезателките тренират разумно и сами си спазват режим и следят за килограмите си. Никой вече не гони гимнастичките за килограми, те сами имат съзнанието да си поддържат фигурата в добра форма.

Мария Гигова: Почитател съм на билките
Мария Гигова: Почитателка съм на билките

А вие как се справяте с килограмите. Виждам, че много сте отслабнала?

Добре се справям. Няма тайна. Просто съм доста активна, движа се много, плувам. Това ми е основният спорт.

А начинът ви на хранене какъв е?

Ограничавам количеството храна, която консумирам. Освен това ям повече зеленчуци, плодове, сирена, кисело мляко. От 2-3 години не съм пила прясно мляко, макар че като гимнастичка много го обичах, особено с кафе. Сега не съм фенка на прясното мляко. Ползвам еко продукти, което е много важно за здравето. Вкъщи винаги имам мед, тахан. Много рядко си позволявам промишлено произведена, пакетирана храна – обикновено когато нямам друга. Ориентирала съм се към биохраните. В това отношение моята дъщеря ми дава съвети, защото много чете какво е полезно, следи какви са новостите. По същия начин възпитава и детето, не го тъпче с чипс. Аз покрай нея започнах да се храня по-здравословно и съм й много благодарна, защото се чувствам наистина добре.

Как се грижите за вашето здраве?

Здравословно хранене, повече спокойствие, без стрес, без нервно напрежение. И това ми се отразява добре.

Не се ли изкушавате да излезете на килима и да поиграете гимнастика, дори никой да не ви гледа?

Не, не се изкушавам. Твърде дълга беше моята спортна кариера – 20 години, че да имам желание и сега да играя. По-скоро изпитвам удоволствие, когато следя играта на добрите гимнастички, и това ми е достатъчно.

Някога лежали ли сте в болница?

Да, преди години имах една инцидентна операция на дискова херния, която не ми дойде от спорта. Получи се случайно при едно пътуване. Това е по-дългото ми залежаване в болница.

Оперираха ми дисковата херния в „Пирогов“. Доцент Белопитов е хирургът, светла му памет, много добър специалист беше. Нямам никакви проблеми и сега, слава Богу.

Безкръвна, лазерна операция ли беше?

Не, беше си отворена класическа операция, рязане с инструментариум. Сложна операция. Нищо не ми е подменяно, нямам изкуствен диск в гръбнака. Просто коренчетата на хернията бяха попаднали в канала на гръбначния стълб, беше много болезнено състояние. Но доц. Белопитов се справи отлично. На осмия ден бях изписана. А на десетия ден бях в телевизионно студио като гост на Екатерина Генова в тогавашното предаване „Ах, тези муцуни“ и дори направих демонстрация на игра с топка. (смее се)

Само това съм преживяла в болница. Не обичам болниците и гледам да не ги посещавам. Но когато се налага, естествено, ходя на лекар. Да чукна на дърво, здрав човек съм.

А ходите ли на профилактични прегледи?

Да, ходя. Правя си периодично мамографии, което всяка жена би трябвало да следи. А също си правя кръвни изследвания, за да видя как върви кръвната ми картина – холестерол, мазнини и т.н.

Какво ви е отношението към алтернативната медицина?

Почитател съм на билките. Някои си бера сама в планината – мащерка, кантарион, липов цвят. Правя си билкови чайове за тонус, за ускоряване на метаболизма на организма. Те ми се отразяват добре. Когато се взема точната билка, тя действа и като лекарство.

С какво е зает денят ви сега?

Денят ми минава с много приятни занимания. Моята дъщеря, която живее в Дубай, е в София заедно с мъжа си и сина си и това ме прави щастлива. Гледам да съм с тях по цял ден. Занимавам се повече с моя внук. Знаете, децата искат всичко да видят, затова го водя на различни места. Старая се да му удовлетворя желанията. Много е силна връзката ни с внука. Така че аз съм щастлив човек, на който дните му минават много приятно.

Сега съм ангажирана със съдийския апарат на Световната купа по художествена гимнастика в София, след това имам покана за Световната купа в Казан. Там ще бъда гост. А ще съдийствам на световното първенство в Германия през септември.

Съветвате ли родители да записват децата си да тренират художествена гимнастика?

Да, при всички случаи. Нашият спорт дава много на момиченцата – коригира походката, стойката на тялото, защото изправя гръбнака, дава повече грациозност на движенията, развива сръчност от боравенето с уреди, а също ритмичност, музикалност, организираност. Много е полезен нашият спорт, когато не се прекалява, разбира се.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *