Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ябълков оцет – уникален продукт, който лесно можете да си направите у дома

Ябълковият оцет е продукт от ферментацията на ябълките

 витаминозен ябълков оцет
Рецепта за витаминозен ябълков оцет

По време на процеса на ферментация, захарта в ябълките се разгражда от бактерии и дрожди в алкохол, а после в оцет. Подобно на другите видове оцет, ябълковия оцет съдържа оцетна киселина, а също така млечна, лимонена и ябълчена киселина.

Към днешна дата, няколко проучвания са доказали ефектите му върху здравето. Какви са те?

Диабет

Някои предварителни изследвания показват, че ябълковия оцет могат да го ползват хората с диабет. Например, в едно проучване, публикувано в списание „Живот с диабет“, изследователите открили, че хора с диабет тип 2, които консумират по две супени лъжици ябълков оцет преди лягане показват благоприятни промени в нивата на кръвната захар на следващата сутрин.

Отслабване

Налице е ограничена научна подкрепа за твърдението, че ябълковия оцет може да насърчава загубата на тегло. Въпреки това, едно малко проучване (публикувано от изданието Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry) установи, че затлъстелите хора, които консумират оцетна киселина веднъж дневно в продължение на 12 седмици значително намаляват телесното си тегло, мастната тъкан, обиколката на талията, и триглицеридите. Оцетната киселина може да помогне за предотвратяване натрупването на мазнините в тялото и някои чернодробни мазнини. Значително намалява общия холестерол и триглицеридите, понижава високото кръвно налягане.

Пърхот

Ето ви и един домашен лек за пърхот – смесвате 1/4 чаша ябълков оцет с 1/4 чаша вода. Разтворът възстановява рН баланса на скалпа и пречи за разпространяването на гъбичките, причинители на пърхота. Сместа се излива в спрей бутилка и се пръска на косата и скалпа, като се избягва зоната около очите и ушите. Главата се завива с кърпа и се стои така от 15 минути до един час. След това се изплаква. Добре е да се прави веднъж или два пъти в седмицата.

Акне

Когато използвате ябълков оцет за лечение на акне, препоръчваме смесване на една част ябълков оцет с три части вода. След това с този разтвор се мажат пъпките. Тъй като е имало доклади за случаи на увреждане на кожата и изгаряния от използването на оцет върху лицето, важно е да се внимава, когато се използва това лекарство. След като мине процедурата, лицето се намазва с богат хранителен крем.

Възстановяване на киселинно-алкалния баланс

Някои алтернативно практикуващи препоръчват да използвате ябълков оцет, за да се възстанови алкално – киселиня баланс. Теорията на алкалната диета е, че нашата кръв е слабо алкална (с нормално ниво рН между 7,35 и 7,45) и че диетата трябва да отразява това ниво на рН. Привържениците на тази теория смятат, че диета с високо съдържание на киселини, води до липса на енергия, инфекции, тревожност, раздразнителност, главоболие, болки в гърлото, алергични реакции, както и повишен риск от състояния като артрит и подагра.

Въпреки, че е кисел разтвор, привържениците на ябълковия оцет вярват, че той е с алкализиращ ефект върху тялото. Затова те препоръчват 1-2 супени лъжици ябълков оцет във вода като ежедневен тоник.

Смесването на ябълков оцет в с мед засилва лечебната сила на оцета. Д-р Джарвис също пише, че ябълковия оцет може да унищожи вредните бактерии в храносмилателния тракт и се препоръчва да се консумира по време на хранене.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Ябълковия оцет, без значение дали е течен или във форма на хапче, може да навреди на хранопровода и други части на храносмилателния тракт. Пациенти с ниски нива на калий в кръвта (хипокалиемия) и намалена костна минерална плътност, страдащи от остеопороза, както и такива, които приемат калий-понижаващи медикаменти, трябва да са внимателни с употребата на ябълков оцет. Хората с алергии към ябълките трябва да избягват ябълков оцет.

Ако обмисляте използването на ябълков оцет за определен здравословен проблем, важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да го използвате.

Ето и рецепта за витаминозен ябълков оцет:

– 4 кг. ябълки
– 5 л. вода
– 500 гр. мед
– 1 чаена чаша шипки

Ябълките се нарязват на ситно и се поставят в празен стъклен буркан с широко гърло. Във водата се разтваря медът и се изсипва в буркана. Шипките се разтрошават и се прибавят. Всичко това се бърка няколко пъти на ден с дървена лъжица, докато мине силната ферментация. Покрийте съда с два слоя марля и оставете да престои десет дни в помещение с температура 20-30 градуса. След десет дена прецедете и извадете ябълките. Изстискайте ги, прецедете сока и добавете към основната маса, изсипете в стъклен буркан с широко гърло, където се оставя да протече тихата ферментация. Завържете гърлото с марля и оставете да престои един месец в помещение с температура 20-30 градуса. След това прецедете оцета през няколко слоя марля и разлейте в бутилки.

Затворете плътно с капачки. Съхранявайте ябълковия оцет на хладно и тъмно място.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *