ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо първите сто дни на бебето са най-важни?

Безсънни нощи и постоянни грижи за хигиената и комфорта на бебето – това е новият свят, в който заживяват двамата родители. Лесно ли става това? Каква е готовността им за изпитания – физически и психически?

Baby-GirlДеветте незабравими месеца са приключили щастливо с раждането на бебето. Много майки си спомнят за трогателната нежност на бъдещия баща в очакване на голямото събитие. Много са обаче и майките, които, след като детето вече е вкъщи, чувстват как фокусът се измества към него и те, разочаровани, остават в сянката му.

Това е само един елемент от нерядко сложната ситуация, която се създава около новороденото. Двойката вече е тройка. Трябва да се намери нов център на равновесието.

Първите сто дни са най-важни

  • Обикновено това е най-опасният период, в който проличава колко неподготвени са всъщност родителите. Всичко е стресиращо, всичко е ново. Такива нормални действия като хранене, спане, взимане на душ и др. изведнъж стават проблематични поради липса на време и постоянната потребност на бебето от грижи. Ако майката кърми, нощите й протичат в ритъма на храненията.

Умората не закъснява. Психиката търпи влиянието на този непосилен режим и много майки изпитват агресивни чувства. Изтощението измества толерантността към партньора, отношенията се изострят. Всеки въпрос около отглеждането на бебето – използването на биберон, температурата в стаята, козметичните продукти и т.н., може да стане повод за разправии. Зад тях се крие един нов проблем – всеки от двамата родители се стреми да си извоюва парче от тази новопоявила се територия. Търсенето на компромис на всяка цена или отказът от конкуренция може от своя страна да породи психическо напрежение, което да се появи по-късно с по-голяма сила.

Разпределение на задачите

  • Бащата е може би по-ефикасен в приспиването на бебето, майката – в преобличането. Това може да е разрешението, за да няма свръхнатоварване само на единия родител. Майката трябва да приеме, че бащата също има родителски таланти. Взаимното допълване и солидарността са отлична база за отглеждане на детето. Хармоничното разпределение на задачите минава през добрата комуникация. Често жените очакват мъжете да отгатват мислите им, но по-добре е да се научат ясно да формулират очакванията си.

Когато майката работи

  • Към третия месец на бебето нещата се поуспокояват и изясняват. При малко повече късмет детето спи нощем по 5-7 часа без прекъсване и плаче по-малко. Това позволява на родителите да се възстановят от натрупаната умора. Майките, които се връщат на работа, имат нужда от стриктна организация на времето. Много двойки се сблъскват с проблема чии професионални задължения са от по-голямо значение и кой от двамата трябва да поеме воденето и прибирането на детето от ясла или пък да си остане вкъщи в случай, че то се разболее. Рискът от дълбоки разногласия е реален, но предвидим, така че тези въпроси може да се разискват и решават успешно отрано.

Семейните скандали – с мярка

  • По-добре е да се казва това, което тежи или дразни. Един хубав скандал от време на време облекчава атмосферата и нещата се връщат в нормите. Толерантността към другия е въпрос на семейно възпитание и мироглед. Но премълчаването на разногласията не е решение. Затова тяхното обсъждане, дори на висок тон, е спасяващо за двойката. Важното е да не се отива необратимо далече и да не се кажат думи, които нараняват дълбоко.

Мярка и равновесие са двата ключа към разбирателството. Когато облаците вече са се разсеяли, доброто настроение трябва да се завърне с нова сила. Нежността също.

Ако на бебето периодично се появяват обриви на петна…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *