Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нашите очи са отворени прозорци към тялото ни

Прегледът на очите е ефикасен начин да се открият различни патологии. Нормално, очите са единственият прозрачен орган в нашия организъм. Достатъчно е да го наблюдаваме, за да получим индикации за общото ни здравословно състояние.

ochiteПожълтели очи: черният дроб е засегнат

Пожълтяването на бялото на окото издава натрупването на билирубин в кръвта. Този жълт пигмент, произвеждан по време на разграждане на червените кръвни телца, е частично рециклиран от черния дроб и влиза в състава на жлъчката. Повишеният процент на билирубин в кръвта е индикация най-често за нарушена функция на черния дроб (хепатит, цироза) или за обструкция на пикочния мехур или жлъчните пътища (камъни, тумор в черния дроб, панкреса или пикочния мехур).

Бял ореол: повишен холестерол

Белият кръг, който се появява около оцветената част на окото, е всъщност натрупана мазнина. Това е нормална последица от остаряването и често явление сред хората над 60 години (наричат го „старческа арка“ или „геронтоксон“). Ако се появи преди 50 години, тогава може да бъде свързано с повишеното ниво на холестерол или на триглицериди в кръвта, два рискови фактора за сърдечносъдов инцидент. В този случай се налага изследване на кръвта. Същото трябва да направите и, ако забележите малко релефно петънце в ъгъла на очите откъм носа – ксантелазма.

Бледи клепачи във вътрешната част: недостиг на желязо

По време на клиничен преглед лекарите често обръщат клепачите, за да видят повърхността им отвътре, търсейки или отхвърляйки евентуална анемия. Един от първите знаци за това смущение е в действителност видимата бледнина от вътрешната страна на клепачите. Това е лесно да се провери и трябва да се направи най-вече ако пациентът чувства силна и постоянна умора. Най-честата причина за анемията е дефицитът на желязо. При жените ситуациите, когато губят желязо, са много: обилна менструация, бременност, диети…

Червено петно: кръвоизлив на конюнктивата

Появата на червено петно в бялото на окото, без да има болка или понижение на зрението, е обикновено причинена от разкъсването на кръвоносен съд под конюнктивата (мембраната, която покрива бялото на окото). Най-често това е без сериозни последици. Внимавайте обаче, ако този симптом се повтаря често във времето, тогава не бива да бъде неглижиран, тъй като тази капилярна чувствителност може да е последица от заболяване, касаещо кръвообращението, като повишено кръвно налягане (хипертония) или диабет.

Тъмни кръгове: задържане на вода

Тъмните кръгове не са задължително издайници на безсънни нощи. Те могат също да са знак за алергия (особено при децата), за дехидратиране (предимно при възрастните) или пък за обратното, задържане на вода: хормоналните нарушения, прекомерната консумация на сол или горещините могат да доведат до потъмняване на кожата под очите. Същото може да се причини и от бъбречната недостатъчност или от хепатита, а също и от лошия гликемичен контрол. Ето защо, ако тъмните кръгове не могат да бъдат оправдани с безсъние или наследственост, е добре да се консултирате с лекар.

5 ефективни решения за кожата около очите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *