ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спите ли по-малко от 5 часа на денонощие? Ето какво ще се случи със здравето ви!

Липсата на сън има същия ефект като тютюнопушенето, съобщава The Telegraph, цитирайки професор Ръсел Фостър от университета в Оксфорд

недоспиване Професорът споделя нещо, което всички знаем: липсата на сън подкопава здравето. Понякога умствените способности на човека са така засегнати, че състоянието му може да се сравни с интоксикация.

Установено бе също така, че нощните смени ускоряват процеса на стареене, увеличават риска от рак, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Според професора, основният проблем е, че хората редовно страдат от липса на сън. В същото време те не осъзнават колко много страдания си причиняват и до какво води това – нарушава се способността да се вземат решения, да се общува нормално и спокойно с другите хора, появява се емпатия и бавна обработка на информацията.

Хората, които лягат около или след полунощ, и са принудени да се събудят преди зазоряване, просто не могат да функционират, така както онези, които стават най-рано 7-8 часа сутринта. Техният статут може да се сравни с използването на няколко бири или уискита. Всичко това показва, че човешкото тяло не е толкова добре адаптирано към променящия се график сън-събуждане.

Между другото, миналата година френските учени изследвали мозъците на хора, които са работили през нощта в продължение на 10 години. Оказа се, че тези хора скъсяват живота си с 7,5 години. Те са намалили качеството на паметта, скоростта на обработка на информация и цялостното представяне на мозъка. Освен това, липсата на сън, както е известно, влияе върху метаболизма, повишава концентрацията на кортизол (стрес хормон), увеличава кръвното налягане и риска от инсулт. Доказано е, че хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ е 12% по-вероятно да умрат преждевременно (преди 65 години).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *