Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на пикочния мехур – причини, симптоми и видове лечение

Ракът на пикочния мехур е заболяване, при което клетките от лигавицата на пикочния мехур започват да се делят неконтролируемо. Този аномален растеж води до образуването на маса от клетки, наричана тумор.

Този вид рак атакува пикочния мехур – кух, мускулест орган, в който се съхранява урината, отделена от бъбреците, докато не бъде изхвърлена извън тялото. Ракът на пикочния мехур е шестата най-често срещана разновидност на рака в САЩ, като се регистрират все повече нови случаи. Благодарение на подобрената диагностика и лечение обаче смъртността от него намалява. Заболяването е почти три пъти по-често срещано при мъжете, отколкото при жените, като рискът нараства с възрастта. Повечето случаи на този

Пушенето е сред  най-рисковите фактори за рак на пикочния мехур
Пушенето е сред най-рисковите фактори за рак на пикочния мехур

тумор се установяват при хора над 60 г.

Причини и симптоми

Като един от най-големите рискови фактори за рак на пикочния мехур се сочи тютюнопушенето. Това вероятно се дължи на канцерогенните вещества в тютюна, които се отделят в урината и впоследствие се концентрират в пикочния мехур. Някои други химикали – като анилинови бои, бета-нафтиламин, бензадинови соли и смеси от ароматни въглеводороди, също се смятат за канцерогенни. Те намират широка употреба в производството на гуми, кожи, текстил, пластмаси и бои, както и в химичната, петролната и дървообработващата индустрия. Възможно е да минат до петдесет години от първоначалното излагане на вредните химикали до развиването на рака на пикочния мехур. Изследванията показват, че хормонозаместващи терапии, които често се назначават на жени в менопауза, значително увеличават риска от този и други видове рак.

Честите инфекции на отделителната система, наличието на камъни в бъбреците и пикочния мехур и други състояния, причиняващи продължително раздразване на мехура, също повишават риска от злокачествено заболяване. Ако пациентът вече е имал тумор на пикочния мехур, не е малка вероятността той да се появи отново.

Един от първите предупредителни сигнали за рак на пикочния мехур е наличието на кръв в урината. Понякога тя е в достатъчно количество, за да промени цвета й до жълтеникаво-червеникава и дори тъмночервена. В ранните стадии на рака обаче често не се наблюдават никакви симптоми. Промяната в навиците, като болка при уриниране, повишена честота на уриниране и чести, неотложни позиви, могат да бъдат симптоми както на рак на пикочния мехур, така и на по-леки заболявания на отделителната система и простатата.

Диагностициране

Съществуват няколко вида изследвания, които помагат за диагностицирането на рака на пикочния мехур. Първата стъпка е да се свали пълна анамнеза и да се вземат предвид рисковите фактори. Следва подробен физикален преглед за оценка на всички признаци и симптоми. Лабораторните изследвания на урината могат да отхвърлят или да потвърдят наличието на бактериална инфекция.

За поставянето на категорична диагноза са необходими по-задълбочени изследвания. Интравенозната пиелограма представлява рентгеново изследване, при което в кръвта предварително се инжектира оцветител. Той ясно очертава бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата, така че да се видят евентуални аномалии в техните лигавици.

Цистоскопията е процедура, при която в пикочния мехур се вкарва тънка, куха тръба с оптично устройство. Ако бъде открита подозрителна маса, от тъканта се взима малка проба с помощта на форцепс (щипка) за биопсия. След това тъканта се изследва под микроскоп, за да се открият евентуални ракови клетки. Възможно е да се извършат и образни изследвания, като рентгенова снимка на гръдния кош, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, за да се провери дали ракът е метастазирал в други органи.

Лечение

Повечето алтернативни методи за лечение на рака трябва да се използват в допълнение към конвенционалните. Пациентът и онкологът (или друг специалист) трябва да обсъдят добре обмислен план за цялостното лечение.

Изследванията сочат, че чесънът възпрепятства разпростирането на рака на пикочния мехур. Той може да помогне и за намаляване на умората и изтощението, както и за облекчаване на страничните ефекти от лъчетерапията и химиотерапията. Препоръчителната доза е еквивалентът на една до две скилидки дневно.

За стимулиране на имунната система и евентуално убиване на раковите клетки се препоръчва бял имел. Има сведения, че той също така намалява размера на тумора. Най-популярното средство с екстракт от имел е Iscador, който се разпространява в търговската мрежа в Европа и особено Швейцария. Имелът често се приема в инжекционна форма, но във всички случаи трябва да се употребява под лекарско наблюдение.

Някои проучвания сочат, че високите дози мултивитамини помагат за намаляването на вероятността от повторна поява на рака на пикочния мехур, но е задължително лечението да се наблюдава от квалифициран специалист.

Други допълващи и алтернативни терапии са кататимно-имагинативната психотерапия, локалната и общата хипертермия (загряване) и прилагането на китайски билкови препарати. Последните показват ефективни резултати при контролираните проучвания, особено в допълнение към химиотерапията.

Алопатично лечение

Лечението на рака на пикочния мехур зависи от стадия на развитие на тумора. Стандартните подходи включват хирургична интервенция, имунотерапия, лъчетерапия и химиотерапия. Първият (оперативна намеса) се прилага само в ранен стадий на заболяването. Ако туморът е достатъчно малък и не е достигнал вътрешните слоеве на мехура, операцията може да се извърши без разрез в коремната стена. През уретрата в мехура се вкарва цистоскоп, с чиято помощ се изважда туморът. През цистоскопа може също така да се въведе високоенергиен лазерен лъч или друг инструмент за обгаряне на възможни остатъци от тумора.

Ако ракът е навлязъл дълбоко в стените на пикочния мехур, операцията може да се извърши чрез разрез на коремната стена. Понякога се налага частично или цялостно да се отстрани пикочният мехур и част от околните органи като простатата или матката, яйчниците и фалопиевите тръби. Ако се премахне целият пикочен мехур, е необходимо да се осигури алтернативно място за съхранение на урината, преди да бъде екскретирана. За целта уретрите се свързват с изкуствено направен отвор в кожата, наречен стома. Процедурата е известна като уростомия. Възможно е и създаването на нов мехур от част от червото на пациента.

При лъчетерапията се използва високоенергийно лъчение от радиоактивен източник, което да убие раковите клетки. Методът обикновено се прилага постоперативно, с цел да се унищожат възможни остатъци от тумора. В случай на голям по размери карцином или разположен на трудно за прилагане на хирургична интервенция място, радиолъчението може да се използва, за да се свие туморът преди операцията. Понякога се назначава лъчетерапия, комбинирана с химиотерапия, без изобщо да се прибягва до оперативна намеса. Лъчетерапията намалява болката, кървенето и блокажите при напреднал стадий на рака.

При химиотерапията се използват вещества, които унищожават раковите клетки. По принцип комбинацията от лекарства е по-ефективна в борбата с рака от кой да е медикамент сам по себе си. Веществата се вкарват в кръвообращението или венозно, или перорално под формата на хапчета. Когато става дума за повърхностен тумор, възможно е да бъдат въведени и директно в пикочния мехур. Химиотерапията обикновено се назначава постоперативно с цел да унищожи раковите клетки, които евентуално не са били отстранени. Изследванията обаче показват по-добри резултати, когато на пациентите е била приложена химиотерапия преди операцията. При проучване, обхващащо 307 болни, подложените на комбинирана терапия са живели с две години по-дълго от лекувани само с една терапия.

Имунотерапията, наричана още биологична терапия, използва собствената имунна система на организма. Например директно в мехура може да се вкара Бактерии на Калмет-Герен (БЦЖ ваксина) – отслабен щам на туберкулозата. Активирайки се срещу туберкулозата, имунната система успешно се бори и с раковите клетки. Тази терапия се оказва ефективна в случаите на повърхностен (в ранен стадий) рак на пикочния мехур.

Понастоящем непрекъснато се проучват нови методи на лечение. Учените отбелязват сериозен напредък в изучаването на гените. Един вид генна терапия даде забележителни резултати при експериментите е животни и вече са започнали изпитания върху хора.

Очаквани резултати

Ако ракът бъде диагностициран рано, когато все още е ограничен в лигавицата на пикочния мехур, той се повлиява добре от лечението. Повечето случаи се откриват за първи път на този етап. Най-малко 90% от пациентите живеят пет или повече години след първоначалното поставяне на диагнозата. Ако обаче ракът се разпростре в околните тъкани, вероятността за излекуване спада на 49%, а при метастази в отдалечени органи едва 6% от болните живеят пет и повече години.

При рака на пикочния мехур се наблюдава честа повторна поява. Дори след цялостно отстраняване на карцинома съществува висока вероятност от развиване на нови тумори. Ето защо е изключително важно хората, лекувани от рак на пикочния мехур, да се подлагат на чести профилактични прегледи.

Превенция

Боледувалите от рак на пикочния мехур в миналото хора, които са били изложени дълго време на влиянието на канцерогенни вещества, или такива, които страдат от продължителни инфекции и раздразване на пикочния мехур, трябва редовно да преминават скрининг за рак, така че той да бъде уловен на ранен стадий и ефективно лекуван.

Най-добрата алтернатива е да се избягват рисковите фактори, като например тютюнопушенето. Работата с канцерогенни вещества трябва да се преустанови, а ако е невъзможно, да се взимат съответните предпазни мерки. Добре е жените да обсъдят с лекаря си рисковете и ползите от хормонозаместваща терапия.

Тъй като стресът и раздразнението допринасят за развиването на този вид онкологично заболяване, всеки подложен на тях трябва внимателно да се грижи за здравето на отделителната си система.

Кофеинът, който се съдържа в кафето, чая, колата и шоколада, също се смята за фактор за развитието на рак на долния уринарен тракт, включително на пикочния мехур, и следователно консумацията им не е препоръчителна. Важно е да се приемат достатъчно течности, които да „измиват“ токсините от отделителната система шест до осем чаши вода, както и други течности като плодови и зеленчукови сокове ежедневно. 25-30 капки тинктура от семе на репей ще помогнат за прочистването на цялата отделителна система, за облекчаването на раздразването и възпалението на пикочния мехур, както и за цялостното му подсилване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *