Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Атопичен дерматит – кой страда най-често от това заболяване?

Екземата, наричана и атопичен дерматит, е незаразно възпаление на кожата, отличаващо се със сухота и силен сърбеж. Състоянието често се свързва с алергия към храни или към инхаланти (дихателни алергени).

Описание

Атопичният дерматит понякога се описва като „сърбеж, предизвикващ обрив“, тъй като при някои болни чесането на раздразнените области може да усложни обрива. Кожата на хората с атопичен дерматит понякога е необикновено суха поради изключителната й липса на влага. При хронични или остри случаи на атопичен дерматит върху засегнатите участъци може да се образуват дебели плаки (удебеляване на кожата), да се появи силна секреция или мястото да се инфектира.

Зоните по тялото, които атопичен дерматит засяга, обикновено се менят с възрастта.

Най-често от заболяването страдат деца под пет години, но то се проявява на всякаква възраст. Дерматитът може да е лек и периодичен или остър и хроничен. При бебетата обикновено е по лицето и други зони по главата, защото те често търкат главичките си с ръце или по пръчките на креватчето. Възможно е коремът и крайниците също да бъдат засегнати. При някои деца дерматитът обичайно се появява по повърхността на сгъвките и по-конкретно – от вътрешната страна на китката и лакътя, в сгъвката на коляното и по глезените. Дланите и стъпалата са друга засегната зона. Коленете, лактите, дланите и стъпалата в някои случаи продължават да причиняват проблеми и в зряла възраст.

Най-често от атопичен дерматит страдат малките деца
Най-често от атопичен дерматит страдат малките деца

Причини и симптоми

Генетичното предразположение играе голяма роля за появата на атопичен дерматит или на други алергии. Състоянието не е заразно. Когато единият родител страда от алергично или атопично заболяване, вероятността детето също да има алергии, независимо дали атопичен дерматит или други, е 25-60%. А когато и двамата родители имат алергии, вероятността детето също да развие някакво атопично заболяване е 50-80%. Генетичното предразположение на човека в съчетание с фактори като ранното излагане на действието на силни антигени определя дали и до каква степен този човек ще развие алергии. Освен предразположението към развитие на екзема, засилената употреба на сапуни, детергенти (почистващи препарати) и на бебешки влажни кърпички също е вероятна причина за по-честата поява на екзема през детството.

Отличителният белег на атопичен дерматит е червен и предизвикващ сърбеж обрив. Най-често от възрастта на болния зависи кои области на тялото ще бъдат засегнати, но има и изключения.

Диагноза

Няма благонадеждни лабораторни изследвания за диагностицирането на атопичен дерматит, но някои пациенти може да реагират на тестове за алергии. Правят се кожни изследвания чрез интрадермално инжектиране, скарификационни тестове (чрез охлузване) или тестове чрез убождане. Има и кръвни изследвания, които измерват нивото на антителата за евентуални алергени. Диагнозата обикновено се поставя въз основа на вида и на местоположението на обрива, а може да бъде подкрепена и от други алергични прояви при болния или при негови роднини, включително алергии към храни, астма или сенна хрема.

Други видове дерматит, които могат да бъдат описани като екзематозни, са контактният дерматит, нумуларният (с кръгли обриви) дерматит и стазният дерматит. Стазният дерматит е свързан с лошо кръвообращение (застой или стаза), което може да бъде фактор и за нумуларния дерматит. Тези разновидности се появяват обикновено при по-възрастни хора, а атопичен дерматит е предимно детско заболяване. Контактният дерматит може да се появи на всяка възраст. Възниква в резултат на контакт на кожата с дразнител или с алерген. Засегнатата зона е ограничена до областта, която е в контакт с дразнителя.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *