Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Важни съвети на експертите по дентална медицина за здравето на зъбите

Проверявайте плаката върху зъбите си

Плаката е тънък налеп от бактерии, който се натрупва върху емайла и около венците и може да доведе до сериозни проблеми, ако не се отстранява редовно. Кариесът не е единственото вредно последствие – ако плаката „прорасне“ под ръба на венците, бактериите могат да преминат в кръвта и да причинят инфекциозни процеси, свързани със сърдечни заболявания, диабет и репродуктивни проблеми.

zabiПроверката за плака става след измиване на зъбите и намазване с 1% разтвор на фуксин или чрез оцветяващи таблетки за дъвчене. При откриване на плака (оцветени места) зъбите се мият допълнително. Възможно е да се получи оцветяване на езика и лигавиците, което изчезва след няколко часа.

Мийте правилно зъбите си

Така намалявате риска не само от кариес, но и от инфекции на устната кухина, защото отстранявате хранителните остатъци и плаката по зъбите, междузъбието и венците. Изберете четка с по-малка глава и средна гъвкавост на дръжката, за да достигате до всички труднодостъпни места. Дръжте четката под ъгъл 45 градуса и правете въртеливи движения 2-3 минути сутрин и вечер, като не забравяте да минете и от вътрешната страна на зъбите. Почистете и езика, като движите четката отзад напред все едно метете (препоръчват се модели, при които отзад на главата на четката за зъби е частта за езика).

Не отминавайте дори леката болка

Болезненото усещане е сигнал за проблем – начален кариес, бактериална инфекция на венците и куп други. Ако не й обърнете внимание и не посетите зъболекаря си, ще страдате жестоко, защото може да се стигне до абсцес и други сериозни болести.

Четкайте си зъбите 20 минути преди закуска

Миенето на зъбите след закуска е най-голямата и често допускана грешка. С четката „втривате“ захарта (обикновено на закуска пием чай или кафе със захар) в емайла. Затова мийте зъбите си сутрин преди ядене, а след това само изплакнете устата с вода или с разтвор за уста и дъвчете дъвка без захар. Вечер четкайте зъбите, но поне два часа след хранене.

Употребявайте конци за зъби и четчици за междузъбното пространство

Ако го правите веднъж дневно, нека да е вечер, за да отстраните всички частици, останали от храненията. Това почистване е задължително за жените над 50 години, тъй като след менопаузата нивата на естрогена падат и имунната защита от бактериите отслабва.

Ограничете допира на киселини до зъбите

Ако започвате деня си с топла напитка с лимонов сок в нея, пийте я през сламка и не си четкайте зъбите поне един час след това. Всяка киселина износва емайла, като открива дентина под него и така се стига до чувствителни зъби.

Внимавайте с избелването

Ослепителната усмивка невинаги е признак за здрави зъби. Честото и агресивно избелване води до проблеми, затова винаги се консултирайте със стоматолога си каква техника да използвате у дома (предлагат се не само избелващи пасти, но и други методи). Професионалното избелване в кабинет е препоръчително.

Запознайте се със страничните ефекти на лекарствата

Някои медикаменти като антихистамините, антидепресантите и хормоналните при менопауза причиняват сухота в устата, което благоприятства натрупването на плаката и атаката на бактериите. Ако приемате подобни медикаменти, пийте често по няколко глътки вода и дъвчете дъвка без захар, за да стимулирате притока на слюнка и да се преборите със сухотата в устата.

Възползвайте се от… сиренето

Алкалните свойства на този млечен продукт помагат за неутрализирането на киселините в устата. Сиренето съдържа и съставки, които образуват защитен слой върху зъбната повърхност. Хапнете след вечеря парче сирене – идеален завършек, полезен за зъбите.

Безопасно избелване на зъбите с куркума!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *