Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои бъбречни камъни са най-опасни?

Прогнозата на пациента зависи от основното заболяване, което причинява образуването на бъбречни камъни. В повечето случаи пациентите с обикновени калциеви камъни се възстановяват много добре. Около 60% от тези пациенти обаче имат и други видове камъни.

Особено опасни са струвитните камъни, тъй като могат да станат много големи и да запълнят тръбите в бъбрека. Наричат се още кораловидни камъни и не се изхвърлят с урината. При тях се налага оперативно отстраняване. Камъните от пикочна киселина също могат да се превърнат в кораловидни.

Превенцията на бъбречните камъни зависи от типа на камъка и наличието или отсъствието на основно заболяване. При почти всички случаи увеличаването на поетите течности до 2,5-3,5 литра на ден представлява важна превантивна мярка.

Изпиването на чаша лимонада, приготвена от лимони или от лимонов концентрат, също помага за увеличаване на количеството на лимонена киселина в урината. Така тя затруднява образуването на бъбречни камъни.

Вегетарианската диета е ефикасна срещу камъни в бъбреците
Вегетарианската диета е ефикасна срещу камъни в бъбреците

Хората с камъни от калциев оксалат не се нуждаят от ограничаване на количеството калций в хранителния режим, но могат да намалят количеството на храните, съдържащи оксалат. Тези храни включват ревен, цвекло, зелено зеле, бамя, пържен боб, спанак, швейцарско цвекло, сладки картофи, сусамово семе, бадеми и соеви продукти.

Пълната вегетарианска диета или хранителен режим с много ниско съдържание на животински продукти също са ефикасни за превенцията на бъбречни камъни, особено когато се комбинират с хранителен режим с много ниско съдържание на сол.

Хората, склонни към образуване на камъни в бъбреците, могат да приемат лекарствени средства за предотвратяване на образуването им. Чрез приемането на тиазиден диуретик може да се избегне образуването на калциеви камъни.

Алопуринолът (Zyloprim, Aloprim или Милурит) намалява количеството на пикочната киселина в кръвта и урината и пречи на образуването на камъни от пикочна киселина.

Струвитните камъни често се дължат на инфекции на бъбреците, затова предотвратяването им е от изключително значение. Предотвратяването на цистиновите камъни е трудно.

* Диуретик – вещество, което извежда водата от организма, като увеличава производството на урина. pH – мярка за киселинността на дадена течност. Неутрална е pH 7 по скала от 1 до 14. По-високите pH стойности са алкални, а по-ниските са киселинни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *