Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При аносмия трябва да предприемете тези мерки!

Вкусът и обонянието са двете сетива, които активно ни стимулират да се храним, което ги прави незаменими за оцеляването. Когато са увредени – в каквато и да било степен – някои хора стават все по-малко заинтересувани от храната и могат да забравят или пропускат хранения. Други използват прекалено много сол.

Изгубването на интереса към храната е особено притеснително, когато някой вече има нарушен апетит поради заболяване например, тъй като тогава съществува риск от недостиг на ценни хранителни вещества. Също толкова опасна е и тенденцията при други, които консумират силно подправени, пържени, богати на мазнини и сол преработени храни, като трупат калории и излишни килограми, което застрашава здравето допълнително.

РАЗУМНИ МЕРКИ
Вкусът и обонянието са важни не само за храненето. Те са и своеобразна система за ранни предупреждения. Хората, които не усещат миризми, не реагират на изтичане на газ или дим при пожар. Може да не разберат, че рибата мирише на развалено, което ги прави предразположени към хранителни натравяния. В едно изследване почти три четвърти от пациентите с аносмия са срещали трудности при готвенето, а половината споделят, че по грешка са опитвали развалена храна.

Ако живеете с някого, който има непокътнато обоняние, това не е такъв проблем. Ако сте сами и си готвите, бъдете много внимателни – винаги проверявайте сроковете на годност и спазвайте времето за приготвяне.

Бъдете много предпазливи с храната, ако сте с увредени вкус и обоняние
Бъдете много предпазливи с храната, ако сте с увредени вкус и обоняние

Изхвърляйте храните, които са с изтекла годност или са били извън хладилника продължително време.

ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ДОБРА ХРАНА
Бъдете особено предпазливи с ястията, ако сте с увредени вкус и обоняние. Тези съвети ще ви помогнат да бъдете здрави и защитени.
– Не гответе „на вкус“ – винаги следвайте препоръчителното време и температура за приготвяне.
– Никога не консумирайте недопечено или недоварено пилешко.
– Внимавайте готовите ястия и храните, които се претоплят, да бъдат правилно приготвени и достатъчно горещи.
– Поддържайте безупречна хигиена в кухнята – винаги мийте ръцете си, преди да готвите.
– Съхранявайте сурово месо и риба покрити върху най-долния рафт в хладилника и далече от зеленчуците и готвените ястия.
– Дръжте приготвените ястия, които няма да консумирате веднага, в хладилник.
– Настройте хладилника и фризера си на препоръчителната температура и си купете термометър за хладилник, за да бъдете сигурни, че всички лесноразвалящи се храни се съхраняват при 5 °С или по-малко.
– Размразявайте замразените храни напълно, преди да ги приготвяте.

ОПАСНОСТ ВЪВ ВЪЗДУХА
В дома огънят и газта са други потенциални опасности. Повечето хора се събуждат, ако през нощта избухне пожар, тъй като обонянието е единственото сетиво, което не спи, затова тези, които не могат да усещат миризми, са потенциално застрашени. Поставете качествена противопожарна аларма на всеки етаж.

Ами газта? Природният газ няма мирис, но тъй като изтичането му е много опасно – причинява както натравяне, така и експлозии – газовите компании добавят силна, неприятна миризма, така че да бъде усещана бързо. Ако сте с нарушено обоняние, изберете електрическа печка с котлони вместо газова. Ако нямате тази възможност, поставете детектор за природен газ, който дава ранно предупреждение при изтичане. Някои могат да бъдат свързани с газовата система и автоматично да я прекъсват, което е особено полезно, ако изтичането се случи, когато сте навън. Детекторите можете да си набавите от производителите на системи за сигурност и електричество.

ХИМИЧЕСКА ТРЕВОГА!
Ако нямате добро обоняние, бъдете внимателни, когато използвате почистващи препарати в домакинството (особено белина), градинарски препарати или бои на места, които не са добре вентилирани. Избягвайте боите с високо съдържание на летливи органични вещества – те често са токсични и от тях може да ви прилошее или да ви се догади, ако не усещате миризмата, но сте изложени на нея продължително време. Четете предупредителните етикети на подобни продукти. Ако работите с химикали, а загубата на обоняние означава, че не бихте могли да усетите потенциална опасност – свържете се с отдела, който съблюдава сигурността и здравето на служителите в компанията, и обсъдете как рисковете могат да бъдат сведени до минимум.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *