ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СЕРОКСАТ / SEROXAT

Съдържа пароксетин, двуосновен калциев фосфат дихидрат, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат, хидроксипропил метилцелулоза, титанов диоксид, полиетилен гликол 400, полисорбат 80, оцветители

Предназначение

сероксат
Сероксат помага да се овладеят пристъпи на паника и депресивни състояния

СЕРОКСАТ е медикамент, прилаган при депресии, обсесивни състояния, пристъпи на паника, социални тревожни разстройства, стресови разстройства след преживян инцидент – катастрофа, природно бедствие, физическо насилие.

Как се приема

Този медикамент се приема само по лекарско предписание. Лекуващият определя дозировка и продължителност на приема в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента.

Таблетките СЕРОКСАТ се поглъщат цели – с малко вода, по време на хранене. Препоръчваното време на прием е началото на деня. Приеманите дневни дози са от 20 до 50 мг, като най-често се започва с малко количество до установяване на минималното полезно. Дневният лимит не бива на надхвърля 60 мг, а при пациенти над 65 години се дава не повече от 40 мг дневно.

Ефектът от действието на лекарствения продукт по правило се усеща 2-3 седмици след първия прием. Лечението не бива да се прекратява самоволно, ако пациентът се почувства добре. Спирането на приема става по схема с намаляване на дневните дози. Обикновено лечебният план е за няколко месеца. Възможно е в първата фаза на терапията болестните симптоми да се усилят. При неволно предозиране е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ.

Възможни нежелани ефекти

СЕРОКСАТ може да предизвика алергични реакции – сърбеж, обриви, подуване на лицето и устните, затруднено дишане или преглъщане.

Най-често съобщаваните странични ефекти са гадене, тремор, влошено качество на съня, сънливост, проблеми в сексуалното общуване, намален апетит, запек или диария, пресъхване на устата, замъглено виждане, изпотяване, нарастване на теглото.

В по-редки случаи се наблюдават обърканост и халюцинации, кръвоизливи, ускорен пулс, неконтролирани движения, тежки кожни обриви, проблеми с уринирането. Регистрирани са също единични случаи на припадъци, глаукома, промени в кръвната картина и чернодробните показатели, понижени стойности на натрия в кръвта, отоци на крайниците. Някои от ефектите се проявяват при отделни пациенти само при спиране на терапията – тремор, изпотяване, главоболие, диария, объркване.

Кога НЕ БИВА да се приема

СЕРОКСАТ не бива да се приема при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не се прилага, ако непосредствено преди началото на планираната терапия е приеман друг антидепресант.

Медикаментът е несъвместим с лекарството за щитовидна жлеза тиоридазин.

Не се препоръчва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Необходима е индивидуална преценка при потенциални потребители със заболявания на черния дроб, бъбреците или сърцето; при пациенти с шизофрения, които приемат специални лекарства за това заболяване; при пациенти с епилепсия; при глаукома.

Не трябва да се приема СЕРОКСАТ при бременност и кърмене.

Ако СЕРОКСАТ причинява усещане за умора и сънливост, по време на лечението да се избягва шофиране и работа с тежки машини.

Взаимодействие с други медикаменти

СЕРОКСАТ си взаимодейства със следните медикаменти, като повлиява или сам търпи въздействие: други антидепресанти; лекарства, повлияващи серотонина, литий, съдържащи жълт кантарион, за лечение на мигрена.

Установено е още взаимодействие с лекарства за шизофрения, аритмия, паркинсонизъм, антикоагуланти, с метопролол – за високо кръвно налягане и аритмия, за лечение на аритмия.

__

Усреднена цена в аптеките – 16 лв за опаковка от 30 таблетки х 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *