Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Суровоядство? Това са плюсовете и минусите!

Стане ли дума за суровоядство, веднага си представяме огромна купа с най-различни зеленчуци и плодове. Разбира се, пресни и свежи. Допълнително може да ръснете кълнове, ядки, семена. Основното правило е да не ядете нищо, което изисква топлинна обработка на повече от 47 градуса.

surovoЗабранената зона

В нея влизат повечето от обичайните храни – дори пастьоризираното мляко, млечнокиселите продукти (в това число и сиренето), както и готовите плодови и зеленчукови сокове. Налага се да забравите и за рафинираната захар, солта, кафето. Изключват се и продукти, които могат да застрашат здравето в суров вид, като например:

►      листа от ревен: натрупват се опасни вещества след цъфтежа на растението

►      кълнове от гречка (елда): могат да предизвикат отравяне и усилват фоточувствителността на светлата кожа

►      картофи: имат токсично действие (в позеленелите им части), което се неутрализира при топлинна обработка

►      месо и морски дарове: в суров вид са източник на вредни микроорганизми

Разрешената зона

В нея присъстват свежите зеленчуци и плодове – краставици, моркови, домати, листни зеленчуци, зеле, сурови ядки (орехи, лешници, бадеми, кашу), зърна, семена, ябълки, банани, портокали, праскови, както и сушени плодове, понякога и сурово яйце. За разнообразие е добре да се приготвят като салати от плодове и зеленчуци, поръсени със зехтин (студено пресован). За пиене се препоръчват кокосово мляко и вода, както и прясно изцедени сокове и домашно приготвени смутита.

Очевидните преимущества

Още от първия ден се губи тегло, което се дължи на ниската калорийна стойност и малкото въглехидрати в менюто. Доминиращите на трапезата плодове и зеленчуци съдържат основно вода и растителни влакнини, които дават усещане за ситост и прочистват организма от токсини. За този ефект допринасят и витамините антиоксиданти в необработените топлинно растителни храни.

Скритите опасности

При продължително суровоядство организмът се лишава от основни хранителни вещества. Метаболизмът се нарушава поради многото целулоза и недостатъка на белтъчини, мазнини и други вещества в диетата със сурови продукти. При жени, които се придържат към строго суровоядство, често настъпва аменорея – спира им менструацията. Обяснява се с липсата на желязо, което се съдържа основно в месото и е важно за кръвотворенето, както и с бързото отслабване и недостатъка на калории.

Вземете само най-доброто

Приемливият вариант за всички е да хапвате сурова храна един ден в седмицата или два пъти в месеца. Такъв подход към суровоядство помага да се контролира теглото, дори да си позволявате да си хапвате нещо повече през останалото време.

5 предимства на веганската диета

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *