ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лавандула – сладък аромат за по-спокоен сън!

Лавандула (Lavandula Angustifolia) е красива градинска билка с тънки зелени листа и любими лилави цветове.

lavandulaКакво казва народната медицина за лавандула

През Средновековието, билката се използва като афродизиак. Джон Паркинсон, лондонски аптекар от 17-ти век, пише, че лавандулата е „особено добра за всички скърби и страдания на главата и мозъка.“

Какво казват учените

Изследванията показват, че миризмата на лавандула облекчава тревожност и безсъние. В едно проучване, направено в Университета на Саутхемптън Великобритания, изследователи проследили моделите на съня на 10 възрастни. За една седмица половината от участниците спали в една стая, където етерично масло от лавандула се разпръсквало във въздуха през нощта. Останалите са били в стая, където се разпръсквало масло от сладък бадем. След една седмица групите разменят стаите. В края на изследването доброволците класирали качеството на съня им с 20% по-добро средно, когато са били в стаята с аромат на лавандула.

Други изследователи са дали на група от 3 мъже и жени да помиришат етерично масло от лавандула в продължение на 2 минути точно преди лягане. Психолозите наблюдавали съня на хората с мозъчни сканирания и установили, че при помирисването на билката те са спали по-добре и са се чувствали по-енергични на следващата сутрин.

Изследователите открили, че лавандулата увеличава дълбокия сън, при който сърцебиенето се забавя и мускулите се отпускат по-добре.

Как да използваме

Най-добре е да си купите шишенце с етерично масло от лавандула. Поръсете няколко капки върху парче тъкан и го пъхнете под възглавницата си.

Ако имате възможност да берете прясна билка, напълнете торбички от тензух и ги закачете в спалнята си.

 

Как да си направите оцет с лавандула?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *