ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гъбата Лъвска грива лек за 6 от най-тежките болести

Гъбата Лъвска грива лекува 6 от най-тежките болести – мозъчни увреждания, депресии, рак, висок холестерол, кръвна захар, язви! Китайската гъба се оказва изключително успешен имуностимулант за здрав организъм!

лъвска грива
Лъвска грива

Дървесната гъба Лъвска грива (Hericium Erinaceus) е била използвана в продължение на векове в традиционната китайска медицина и като храна в Азия. В Китай е известна, като Хоу тоу гу и в Япония, като Ямбушитаке. Гъбата има забележителен външен вид, представлява голяма маса от пипала, подобно на гъста лъвска грива. Други имена, с които е известна са Пом пом или маймунска глава.

Гъбата е бяла на цвят, когато е прясна, а когато се изсуши придобива ръждясало кафяв или кремав цвят. Използва се в кулинарията и често вкуса и е определян, като на омари или раци.

Медицински цели

В традиционната медицина, дървесната гъба Лъвска грива се използва за подобряване функцията и състоянието на храносмилателната система, както цяло, както и на стомаха и черния дроб и  при хронични стомашни възпаления и язви. Тя се използва и за преодоляване на психически състояния, като апатия, неврастения и депресия, а  също така е ефективен имуностимулант.

На базата на редица клинични проучвания с положителен резултат, в съвременната медицина, дървесната гъба Лъвска глава се използва под формата на хранителна добавка с цел подобряване дейността на мозъка, паметта и настроението. Тя показва увеличаване на  неутрофичната дейност, чрез стимулиране на нервите или разтеж на мозъчните клетки , което е причина и за укрепване на мозъка, като цяло. Действа и като антидепресант.

Системата на нервния растежен фактор на организма (NGF), произвежда протеини, които поддържат холинергичната система на централната нервна система в главния мозък. Главния  мозък е мястото , което e отговорно за висшето мислене, за взимането на  решения и за паметта. Изследванията показват, че размера на мозъка намалява в случаите на Алцхаймер. Биоактивните вещества в дървесната гъба Лъвска грива стимулират производството на NGF в нервните клетки, като по този начин подпомагат холинергичната система и функцията на главния мозък. При проучванията е установено, че ако екстракт от гъбата с концентрация само 0,0001%  се добави към NGF в култури от мозъчни клетки, се стимулира производството на повече NGF и се увеличава растежа на нервните клетки с 60% . Този невероятен ефект представлява потенциална възможност за невродегенеративните заболявания, като Амиотрофична латерална склероза ( болест на Лу Гериг), болест на Паркинсон, множествена склероза, болест на Алцхаймер и редица заболявания, които са свързани със загуба на нервни клетки, като инсулт, деменция и др. При мозъчните биохимични тестове, на активните съставки от гъбата Лъвска глава, са открити редица протективни  и регенеративни ефекти. Тези ефекти включват намаляване на бета-амилоидите, които предизвикват невротоксичност ( свързани с деменцията и Алцхаймер); ацетилхолинови невротрансмитерни-защитни ефекти; стимулиране на невритен израстък; повишен синтез на нервния растежен фактор (NGF); неврозащитен, антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. При животни с увредени нерви на задните крайници, на които са давани екстракти от гъбата Лъвска грива, се наблюдава възстановяване на функциите. В ранните етапи на възстановяване, даже са доказани и регенерация на аксони( нервни влакна), както и повторна инервация на моторни плочки ( невромускулни).Докато когнитивните ползи от гъбата Лъвска грива са били добре проучени, по-новите изследвания върху животни и и инвитро проучвания подсказват, че тази гъба има потенциално свързани ползи за общото здраве на организма.

Намаляване на холестерола  

Полизахарид клетъчна стена, направена от специална култура потопена в  гъбата Лъвска грива, при проучване с животни е открито намаляване на холестерола с 32%, LDL холестерол с 45.4% и триглицериди с 34.3% , както и повишаване на “добрия” HDL холестерол с 31%. Изследователите предполагат, че съставките на гъбата са способствали за намаляване производството на холестерол чрез чернодробна HMG-Co редуктаза, като намаляват количеството на този ензим с 20%.

Имуностимулант

Въпреки че, при проведено проучване с цел изследване на антибактериалните свойства на екстракт от гъбата Лъвска грива, срещу бактерията предизвикваща Салмонела, не са показали директен ефект, изследователите намират че косвено гъбата намалява смъртността, чрез  увеличаване устойчивостта   на гостоприемника към инфекция и увеличаване на белите кръвни клетки и поглъщане на бактерията. Този имуноподсилващ ефект се е получил чрез увеличаване способността на макрофагите да погълне бактериите за последващо унищожаване, както е показано по -високи единици (CFU) на броя на образуващи колонии в макрофаги клетки. В клетъчна култура броят на бактериите се увеличава на 4 и 8 час от  първоначалната инфекция, но след обработка с екстракт от гъбата Лъвска грива, клетките показват повишена активност срещу бактерията и взимат превес над контрола. Бета – глюкан е една от активните съставки в екстракта от гъбите, която ефективно стимулира вродената имунност на клетките.

Противораково действие 

Инвитро и изследванията с животни показват, че гъбата Лъвска грива има мощно противораково действие. Това въздействие е изследвано върху 3 вида стомашночревни ракови заболявания –  рак на черния дроб, колоректален  и рак на стомаха, като са използвани клетъчни линии и са имплантирани в туморни присадки. В проучването е използвана максимално поносимата доза (25-30 мг/кг /ден) на екстракт от гъбата и ефектът е равностоен на въздействие с химиотерапия 5-FU(флоуроурацил). При проучването са открити 22 различни фитосъединения в убиващия ракови клетки, активен състав на екстрактаот гъбата Лъвска грива. Сред тях има циклични дипептиди, индол алкалоиди, примидини, флавони, антрахинони, аминокиселини производни и фенолни съединения. В ин виво изследванията на ксенографт тумор е открита значителна антитуморна ефикасност, без абсолютно никаква токсичност.

Язви

При проучване на воден екстракт от гъбата Лъвска глава върху алкохолно индуцирана язва на плъхове, се наблюдава значително намаляване на площа на язвата, както и защита от увреждане на стомашната лигавица, като поддържа нивото на антиоксидантни ензими.При инвитро проучване е установено, че екстракта от Лъвската глава  проявава голяма активност срещу 9  клинчни щамове на H.Pylori, това са бактериите които са причина за 85% от язвите. Само 0.02% концентрация е необходима за да предизвика 50% бактерицидна активност.

Кръвна захар  

На плъхове с диабет и увредени панкреаси от токсичен агент, е въздействано с воден екстракт от Лъвска грива в продължение на няколко седмици. Резултатите са показали значително намаляване на нивото на серумната глюкоза и значително повишаване на серумните нива на инсулин. Екстрактът също така намалява липидните нарушения в кръвта, като увеличава антиоксидантните ензими в черния дроб.  

Заздравяване на рани 

Направено е  проучване с животни на локално приложение на воден екстракт от Лъвска грива с концентрация 20, 30 и 40 мг/мл (между 2%-4% концентрация).  Групите са разделени на 2, като при едната е прилагана 0,2мл стерилизирана дестилирана вода, а на другата екстракт от гъбата на 2см площ върху раната на шията. Групата с Лъвската грива показва по-малка площ от съединителна тъкан  при зарастване на раната и също така зарастналите рани имат значително по-малко количество бели кръвни клетки, което показва по-малко инфекция и гнойна формация. Те също така имат по-високи нива на колаген и по-голяма плътност на нови кръвоносни съдове.

Бъдещ потенциал 

Екстракта от гъбата Лъвска грива е невероятна хранителна добавка, която има много потенциални ползи за здравето. Някои от ефектите върху здравето, като например подобряване на паметта и подобряване на настроението са доказани в клинични проучвания. Друга част от изследванията проведени с животни или в епроветки показват широкия спектър от потенциални ползи за здравето, пише nutritionaloutlook.com.

Неврохелт за нервната система
Неврохелт съдържа Лъвска грива – чудото за нервната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *