ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Важни съвети за здраво сърце и артерии

Рисковите фактори за сърцето често са невидими и неосезаеми.

Всяка година стотици хиляди хора в Европа стават жертва на инфаркт, сърдечна недостатъчност или инсулт – общото между тях са запушените им артерии. Повечето от факторите, които водят до това, са свързани с хигиената на живот, спецификата на организма и наследствеността. Следвайте тези съвети за здравето на сърцето и артериите ви, пише „Здравен журнал”.

Избягвайте шума от уличния трафик и задръстванията

Резултатите от изследване показват, че всяко увеличение на шума с 10 децибела повишава риска от инсулт с 14%. За хората над 65 години рискът нараства на 27 %. Излагането на силен шум повишава нивото на стресовия хормон и кръвното налягане. От друга страна, когато сте в задръстване, принудително вдишвате въздух с много изгорели газове. Това намалява способността на еритроцитите да снабдяват тялото с кислород. При кислороден глад сърдечният мускул е претоварен и рискът от инфаркт се повишава.

Спете достатъчно

Недостатъчният, но и прекалено продължителният сън, могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт. Хората, които спят по 6 или по-малко часа на нощ или повече от 9 часа, са с 48% по-застрашени от развитие на сърдечно заболяване от хората, които спят по 7-8 часа през нощта. Недоспиването може да причини високи нива на кръвното налягане и на холестерола, повишава риска от затлъстяване и диабет тип 2.

Яжте боровинки

Хората, които ядат поне по една порция боровинки седмично, са с 10% по-защитени от високо кръвно налягане от тези, които не го правят. Това се дължи на веществото антоцианин, което се съдържа в боровинките, както в червените портокали и патладжаните.

Яжте натурален шоколад

Според редица изследвания консумирането на натурален шоколад може да допринесе за намаляване на кръвното налягане, за предотвратяването на образуването на артериални плаки, както и за подобряване на кръвообращението. Ползата от натуралния шоколад се дължи на високото съдържание на флавоноиди в него, които предпазват клетките от увреждане.

Не преяждайте

При обилно хранене кръвоносните съдове на стомашно-чревния тракт се разширяват и поемат голямо количество кръв. При проблеми с кръвоносните съдове или атеросклероза има опасност някои органи и тъкани да останат без кислородно хранене. Сърцето също може да попадне сред тях.

Кафявият ориз – приятел на здравото сърце

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *