ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои плодове могат да направят човека уязвим към онкологични заболявания?

За пореден път трябва да си припомним златното правило за балансирания прием дори и на храни, които доказано се считат за полезни

 

грейпфрут
Кои плодове могат да направят човека уязвим към онкологични заболявания?

Консумацията на големи количества сок от грейпфрут или портокалов сок може да провокира развитието на меланома, предупреждават експерти от университета Браун. Един от най-важните рискови фактори за развитието на меланома е UV радиацията. Понякога, когато кожата има загар, в нея могат да бъдат открити псоралени – група от природни съединения, отнасящи се към фурокумарина, който може да се намери в цитрусовите плодове. И тази опасна комбина е в състояние да направи кожата по-чувствителна към UV радиацията. По същия начин действат и големите количества сок от портокал и грейпфрут, смятат експертите.

Учените анализирали данни от 63 810 жени и 41 622 мъже. Всички доброволци попълнят въпросник за начина им на хранене най-малко на всеки четири години. За порция цитрусови плодове е считан един портокал, половин грейпфрут или 6 унции сок, пише Medical News Today. И на всеки две години, попълнените въпросници включвали и въпроси, свързани с тютюнопушенето, физическа активност и история на заболяванията. По време на проследяването с меланом били диагностицирани 1840 души.

Оказа се, ако човек изяжда повече от два портокала на ден, повече от един грейпфрут всеки ден и изпива около една чаша от 200 мл. сок, рискът от меланома се увеличава с 36%. И колкото повече цитрусови плодове се консумират, толкова по-голям става този риск. Особено застрашени са хора, които живеят на по-топли места, хора, които от ранна възраст са били изложени често на пряка слънчева светлина и такива, които работят на открито. Любопитно: рискът от меланома не е бил свързан с възрастта, тютюнопушенето, консумацията на кафе или алкохол, прием на витамин C и нивото на физическа активност. Авторите не установили никаква връзка между меланома и други храни, богати на фурокумарин, като морковите например.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *