Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трябва да спортувате, за да …

… повдигнете самочувствието си

КАК СТАВА ТОВА? По време на физическо усилие организмът произвежда ендорфини. Тези хормони ни карат да се чувстваме приятно и по-спокойно да посрещаме трудностите на живота. Усещането за умора изчезва. И накрая по време на спортна активност мозъкът е стимулиран от различна информация като например тази да не паднем или как да извършим някакво движение. А всички се чувстваме по-добре, когато духът ни е бодър.

spoetuvajteЗАЩО Е ПОЛЕЗНО? Когато ежедневието ние напрегнато, организмът ни произвежда повишено количество адреналин, което се натрупва у нас. Едва когато се освободим от него, ние се отпускаме психически. А физическата активност е консуматор на стрес. При  активно спортуване организмът привиква да се възстановява по-лесно в напрегнати ситуации и се уморява по-малко в ежедневието.

Препоръчваният спорт: ски, танци, ходене пеша по 20-40 минути на ден. Последното прогонва тревогата…

… предпазите ставите си

КАК СТАВА ТОВА? Карането на велосипед или джогингът стимулират клетките на хрущяла. Те произвеждат повече фибри. Така ставите са по-добре защитени.

ЗАЩО Е ПОЛЕЗНО? Увреждането на хрущяла започва след 30-годишна възраст. Спортът възпрепятства този процес и помага да се предотврати артрозата. Тъй като костите се направляват по-добре, движението става по-хармонично. Ако работите над гъвкавостта си, добре тренираните мускули ще предпазят ставите ви.

Препоръчваният спорт: стречинг, каране на велосипед, плуване.

… подсилите имунната си система

КАК СТАВА ТОВА? По време на физическо усилие се увеличава броят на белите кръвни телца. Обяснението: активността стимулира освобождаването на хормоните на стреса, които пък от своя страна позволяват на белите кръвни телца, разположени по стените на кръвоносните съдове, да преминат в кръвообращението. Колкото повече бели кръвни телца има в кръвта, толкова по-добри са защитните сили на организма.

ЗАЩО Е ПОЛЕЗНО? Така по-лесно ще понасяте климатичните промени, тъй като ще бъдете по-устойчиви на вируси при общуване с болни хора. Но избягвайте всеки ден да практикувате изтощителен спорт. Има риск ефектът да е обратен и да изчерпате резервите си.

Препоръчваният спорт: в зала.

… укрепите костите си

КАК СТАВА ТОВА? Дори най-леката физическа активност е вид агресия за организма и в частност за скелета. Тя принуждава костите да се възстановяват, да се възпроизвеждат, което ги прави още по-здрави. Така спортът допринася за калцификацията. Редовната спортна активност намалява декалцификацията, която започва след 25-годишна възраст.

ЗАЩО Е ПОЛЕЗНО? Като се бори с декалцификацията, спортът ни предпазва от остеопороза по време на менопаузата. При евентуално подхлъзване или падане здравите кости по-трудно се чупят.

Препоръчваният спорт: бягането три пъти седмично, гимнастика или тенис. Внимавайте обаче да не надвишавате 5-6 часа седмично.

…за да облекчите болките в гърба

КАК СТАВА ТОВА? Нека не забравяме, че между бюста и таза единствената костна структура е гръбначният стълб. Ето защо е добре да укрепвате мускулите, които се намират в тази зона: коремните и лумбалните. Те са връзката между горната част на тялото и долната. Като се контрактират коремните и лумбалните мускули поддържат гръбнака в добро състояние. При редовно трениране предпазват от лумбаго. Горещо се препоръчва още джудо. Този спорт ще ви научи да контролирате положението на гръбначния си стълб. Многобройни медицински изследвания доказват ефикасността на спорта при лумбаго. Нещо повече: едно от тях разкрива, че повечето от зараждащите се лумбални проблеми изчезват, ако спортувате карате.

ЗАЩО Е ПОЛЕЗНО? Когато стимулирате коремните си мускули, тъканите на стомаха ви също укрепват и така се предотвратява слягането на гръбначните прешлени. А това ще ви помогне по-добре да понасяте продължителното седнало или изправено положение. Спортътукрепвалумбалните мускули, а така без проблем ще повдигате всякакви предмети в ежедневието. И накрая практикуването на спорт значително намалява острите болки и лумбагото.

Препоръчваният спорт: мускулни упражнения, различните видове бойни изкуства, джогинг, стречинг, танци и лека гимнастика.

…стимулирате сърдечната си дейност

КАК СТАВА ТОВА? Физическата активност разширява артериите. Макар че по време на спорт кръвното налягане се покачва в резултат на ускореното биене на сърцето, кръвта циркулира по-добре. И съответно в спокойно положение артериалното налягане се понижава. Впрочем сърцето е мускул. Благодарение на спорта той укрепва.

ЗАЩО Е ПОЛЕЗНО? Първо, заседналият начин на живот благоприятства натрупването на холестерол, което удвоява риска от сърдечносъдови заболявания. Второ, редовното спортуване регулира сърдечния ритъм. А по-спокойният сърдечен ритъм (60 пулса в минута в състояние на покой) е гаранция за по-добра издръжливост на физически усилия в ежедневието. Това пък понижава риска от сърдечна криза. Но внимавайте: физическото натоварване, при което се задъхвате, не е полезно за здравето.

Препоръчваният спорт: плуване, каране на велосипед, бягане, бързо ходене.

5 причини да клякаме всеки ден и 3 упражнения

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *