Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Магдалена Пашова: Правилното замразяване и размразяване на храни гарантира здраве

Всеки иска през зимата да яде пресни летни плодове и зеленчуци, затова ги замразяваме. Но както разбираме от Магдалена Пашова, не го правим правилно

Магдалена Пашова е специалист в областта на храненето.

Тя беше гост при Сашо и Деси по bTV и ни научи на някои ценни съвети как да замразяваме и размразяваме храни.

Спазвайте  следните принципи:

1. Не е добре водните плодове и зеленчуци – диня, краставици, пресни подправки да бъдат замразявани, защото губят своите вкусови качества.

magdalena
Магдалена Пашова с подборни обяснения как да замразяваме и размразяваме храни

2. Млечни храни и яйца не се замразяват, защото се разваля техният вкус след размразяване.

3. Не трябва да  замразяваме зеленчуците сурови, защото след замразяване те почерняват.

Трябва да бъдат подложени на бърза термична обработка.

Зеленчуци като зелен  боб, грах, бакла, спанак, лапад, листа от цвекло  трябва  да бъдат бланширани. Измити и нарязани като за готвене,  трябва да ги натопите   за 1 – 2 минути във вряща вода.

Изваждате ги от горещата вода и ги слагате в съд с ледена вода.

По този начин се запечатват  и се запазват всички техни витамини.

В същото време се прекратява действието на ензимите, които причиняват почерняване след размразяване, както и гнилостни процеси.

4. Съхранението на замразените храни трябва да става максимално до 8 месеца във фризера.

5. Съхранение на продуктите във фризера.

По принцип няма значение в какво ги поставяме, каза Магдалена Пашова. Тя препоръча това да става в стъклени буркани.

Но не винаги човек разполага с достатъчно голям  и дълбок фризер, за да използва кръгли стъклени буркани. Затова е добре да се купят вакуум пликчета, от които въздухът се изтегля  с вакуум помпичка, за да не окислява храната от кислорода и бързо да се разваля.

Пластмасата отделя токсични вещества при висока или ниска температура. Както не се препоръчва да се пие минерална вода от пластмасови шишета, които са били изложени на пряк слънчев огрев и висока температура, така не се препоръчва храната да се замразява в пластмасови кутии.

6. Като правило при замразяване на плодове и зеленчуци се приема  максимално бързото слагане във фризера  след откъсване. Това важи за ягоди, малини, къпини, боровинки, арония и други.

Колкото по-късно след откъсване замразим храните, толкова повече те губят своите полезни вещества.

7. Размразяването  на  замразените храни е изключително важно да бъде безопасно.

Има 2 безопасни начина:

7.1. Замразената храна оставяте в хладилника, но в някакъв съд – тасче или чиния, защото ще потече и след няколко часа тя се отпуска, като в същото време процесът на размразяване протича на студено.

7.2. Потапяне в студена вода, която сменяме няколко пъти.

8. Вредни начини за размразяване на храни:

8.1. В топла вода – развалят се вкусовите им качества.

8.2. В микровълновата печка на програма за размразяване – да се избягва, защото като цяло тези уреди са вредни за здравето.

8.3. Да не се размразява на стайна температура на плота в кухнята в продължение на часове,  защото се  развиват  гнилостни микроорганизми.

9. Замразяване на бебешки пюрета, супи, яхнии и други храни става след предварително бързо охлаждане, обясни Магдалена Пашова.

Горещата сготвена храна трябва  бързо да бъде охладена и сложена във фризера. Това охлаждане става в съд с ледена вода или с лед.

Ако оставите храната да се изстудява на стайна температура продължително време, започват да се  образуват и развиват вредни микроорганизми и ензими.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *