ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо модерните тоалетни са вредни за нашето здраве?

Почти 6 милиарда души сядат в тоалетните по цял свят, а не клякат

тоалетна Никой не иска да говори по този въпрос, но за щастие учените се заеха да го осветлят. И се оказа, че обществото ще трябва да промени този свой тоалетен навик.

Джулия Ендерс, германски микробиолог, е в центъра на този дебат с книгата „Пълните черва“. Тя е няколко седмици бе начело на бестселърите в Германия през 2014 г. Според Ендерс изхождането в западната цивилизация е напълно сбъркано.

„По света 1,2 млрд. души клякат в тоалетната и при тях почти няма случаи на дивертикулоза и много по-малко страдат от запек и хемороиди (поради напъването). А ние на Запад, от друга страна, смачкваме съдържимото в червата си до пръсване“, казва тя пред в. „Гардиън“.

Тезата, че клякането е по- ефикасният начин, е доказана и от израелския лекар Дов Сикоров. През 2003 г. той сравнява двете техники. Оказва се, че в клекнало положение усещането, че червата са изпразнени, идва след 50 секунди. В седнало положение е нужно двойно повече време. Освен това усещането е, че резултатът е по-незадоволителен. Според Ендерс в клекнала поза натискът върху ануса е по-малък, отколкото в седнало и в изправено положение.

Причината е, че ректилният мускул при седене застава под ъгъл спрямо ректума и го „задушава“. Така част от чревното съдържимо се задържа. Докато при клекнало положение аноректален ъгъл почти липсва, ректалният мускул е отпуснат и изхождането е по-лесно.
Това има голямо значение за очистването на организма от токсини и е фактор, определящ риска от болести като рак на дебелото черво.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *