ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сънотворните могат да ни разболеят от рак

Учени от международен екип алармираха за опасна връзка между приема на сънотворни таблетки и риска от рак на белите дробове. Колкото по-често и по-продължително заспиваме с хапче, толкова по-висока е вероятността да се разболеем от смъртоносната болест, дори никога в живота си да не сме палили цигара.

сънотворни
Честият прием на сънотворни увеличава риска от рак

Мащабното изследване е установило, че честият прием на някои популярни сънотворни като ксанакс и валиум увеличава три пъти риска от рак на белите дробове, информират от medikforum.ru. Изследователите от Великобритания, Финландия и Норвегия са изследвали историите на повече от 30 000 доброволци, за да достигнат до този стряскащ извод.

Сънотворните са често търсено помощно средство от напрегнатите, живеещи в стрес съвременни хора. Начинът на живот за милиони хора е свързан с различни разстройства на съня; споменатите медикаменти се считат за безобидни и с минимални странични ефекти. Оказва се обаче, че те могат да вкарат потребителите в смъртоносна примка и да разбият всеобщата представа, че от рак на белите дробове страдат преди всичко пушачите.

И това не е всичко, отбелязват авторите на проучването. Повишен в този случай е и рискът да се разболеем от рак на устната кухина, носа и гърлото. Рискът нараства два пъти и половина, ако редовно заспиваме с хапчетата два пъти в седмицата. Ако тази схема се поддържа три години и по-дълго, рискът вече е троен.
Хипотезата за връзка между сънотворните и белодробния рак не е нова. Тя е лансирана преди няколко години, но не е била защитена добре поради малкия брой наблюдавани пациенти. Сега статистиката е впечатляваща и учените са категорични, че е опасно да заспиваме с лекарства от групата на бензодиазепините и т.н. z-хипнотици, каквито са золпидем и зопиклон. Най-сериозните предупреждения все пак се отнасят за вече споменатите валиум и ксанакс, както и за тамезепам.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *