ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли фосфорната киселина от напитките да ни навреди?

За приятния вкус на някои газирани напитки големи заслуги има именно фосфорната киселина, която е изписана в съставките като Е338. Желанието на всички потребители да консумират здравословни храни и напитки кара всеки да си задава въпроса опасно ли е, когато в тях се съдържат Е-добавки?

fosfor-napitkiКакво означава Е-номерът?

Е-номерата се използват като класификационна система за определени съставки, които са одобрени от Европейския съюз за употреба в храни и напитки. Много от съставките с това означение се срещат в природата и се намират в непреработени храни, включително плодове и зеленчуци. Например една ябълка съдържа повече от 11 компонента, които биха попаднали в Е-класификацията. Концепцията за запазване или подобряване на качеството, вкуса и външния вид на хранителните продукти е известна на хората от векове, когато човекът за първи път е посолил рибата или е мариновал зеленчуците с оцет, за да ги консервира до следващата реколта. Хранителните добавки запазват храните и напитките безопасни за консумация. Те също така подобряват вкуса и външния вид на храната, като удължават срока на годност и срока на съхранение на продукта.

През последните 50 години напредъкът в науката и технологията на хранителните продукти доведе до разработването на много нови добавки.

Преди да бъдат одобрени за употреба, добавките преминават през стриктна и подробна оценка на безопасността, за да се гарантира, че са безопасни за консумация.

Отслабва ли костите фосфорът в газираните напитки?

Не, консумацията на газирани напитки не отслабва костите и не причинява остеопороза. Международната фондация по остеопороза включва сред рисковите фактори за това заболяване възрастта, женския пол, фамилната история, менопаузата, нездравословното хранене, недостатъчния прием на калций и витамин Д, недостатъчната физическа активност, ниския индекс на телесната маса (поднормено тегло), тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол.

В течение на повече от 15 години бяха проведени редица изследвания за това дали фосфорът и/или кофеинът в газираните напитки оказва влияние върху състоянието на костите. Заключението на учените е, че отрицателни ефекти при здрави индивиди няма, докато те приемат достатъчно количество калций. Всъщност чрез фосфорната киселина газираните напит ки добавят само много малки количества фосфор към хранителния режим. През 2006 г. Международната фондация по остеопороза публикува анализ на храненето и здравето на костите, в който се твърди следното: „Повдигнати са въпроси, че консумацията на газирани безалкохолни напитки и по-специално – напитки тип кола, може да засегне състоянието на костите. Въпреки че няколко неекспериментални изследвания показаха връзка между прекомерната консумация на газирани напитки и намалената костна плътност или повишената честота на счупванията при тийнейджъри, няма убедително доказателство, че тези напитки оказват неблагоприятен ефект върху състоянието на костите“.

Какво количество фосфор трябва да приемаме?

Фосфорната киселина съдържа фосфор – минерал, който се намира в много храни. В Европейския съюз препоръчителният дневен прием на фосфор при възрастните е 700 мг.

 

10 лесни начина да се храните здравословно и да не пълнеете

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *