Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Българин с диабет: Защо Здравната каса се гаври с нас?

 Г-н Гелимачев, защо твърдите, че Здравната каса се гаври с пациентите, страдащи от захарен диабет тип 2?

Имам захарен диабет тип 2 и наднормено тегло. В момента съм на лекарството Метфогама1000, но няма никакъв ефект от лечението с него. Единственото лекарство, от което имам ефект, това е Джентадуето – той също е от рода на метформините и е хранителна добавка. Но тъй като не отговарям на изискванията според наредбите, кръвната ми захар е до 10 mmol/l, а за да получавам това лекарство по Здравна каса, трябва да е над 12 mmol/l, си го купувам сам. Представете си: всеки месец, ако приемам по 2 хапчета на ден, ще трябва да плащам по 200 лв. И зависи от коя аптека ще си го купувам – цената на лекарството варира в абсурдни граници: в Хасково е 57 лв., в Ивайловград и Пловдив е 100 лв., а което е много интересно, в Турция струва 15 лири – по-малко от 15 лв. Но в този случай възникват проблеми с митничарите и затова внасянето на лекарството в България става почти невъзможно. Затова искам да попитам: докога Здравната каса ще се гаври с пациентите, страдащи от захарен диабет? За нас, хората с наднормено тегло и захарен диабет, е жизненоважно да приемаме този медикамент, защото без него с всеки изминал ден ни се влошава здравословното състояние.

А вие наистина ли сте много зле?

Специално аз не мога да се оплача засега, тъй като в клиниките по ендокринология, в които лежа в Пловдив, ми се обръща необходимото внимание. Не мога да се оплача и от лекарите там – правят ми всички необходими изследвания, но единственото ефективно лечение за мен е само с това лекарство.

Станимир Гелимачев: Лекарство за диабет у нас струва 100 лв, в Турция - под 15 лв
Станимир Гелимачев: Лекарство за диабет у нас струва 100 лв, в Турция – под 15 лв

От лекар ли ви е предписано лекарството?

Да, лекарството ми е предписано от лекар-специалист. Но Здравната каса не я интересува мнението на лекуващия ме лекар – тя си е написала някакви измислени, абсурдни правила… Чиновникът от Здравната каса или специалистът по ендокринология знае по-добре от какво лекарство имам нужда аз като пациент, за да имам шанс да се почувствам по-добре!? Шефката на Клиниката по ендокринология в Пловдив, проф. Мария Орбецова, ми подари сега две опаковки, но това не решава проблема – след месец ще трябва да си купя нови две опаковки. Как да отделям такава сума на месец, като имате предвид, че приемам и други лекарства?

Колко време трябва да приемате лекарството?

За да има ефект от лечението, трябва да го приемам минимум една година, за да смъкна излишните килограми, а и да държа под контрол кръвната си захар. До момента, въпреки че спазвам строга диета, ефект няма – не мога да сваля нито грам от теглото си. От другите лекарства, които ми предписваха досега, също нямам никаква полза. За мен това е единственият препарат, който може да ми помогне. За съжаление цената му е непосилна за мен!

Какво ви обясниха лекарите, няма ли друг начин да ви го изпишат по Здравна каса? Единственото условие нивото на кръвната захар ли е?

Да, само тези, които имат кръвна захар над 12 mmol/l, могат да го получават по Здравна каса. Друг начин няма. Изключения не са предвидени. Не може да се предпише дори и по преценка на лекуващия лекар!

Аз съм пенсионер по болест. Но ако ползвам това лекарство, самата д-р Орбецова ми каза това, след време ще се възстановя. Ето как в България се бълват инвалиди! Близко до ума е, че е по-добре Здравната каса да поеме лечението ни с това лекарство за една-две години, отколкото да ни предлага евтини, некачествени и най-важното, не ефективни лекарства, които впоследствие ще доведат до тежки усложнения. Нима лечението на тези усложнения ще излезе по-евтино на Касата? Не само финансово неизгодна е такава политика, все пак говорим за реални човешки съдби и животи.

Изт.: в. „Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *